Zlatý boskovický double! Ženy přehrály Francii a získaly titul mistryň Evropy

Zlatý boskovický double! Ženy přehrály Francii a získaly titul mistryň Evropy

Boskovice – Růžovější scénář ME v in-line hokeji v Boskovicích ani mít nemohlo! Jak junioři, tak ženy prošli celý turnajem bez jediné porážky a pohodlně si dokráčeli pro zlaté medaile. Ženský národní tým čekal ve finále výběr Francie, s nímž naše reprezentantky rychle prohrávaly, ale poté se nadechly k velkému obratu, jímž završily spanilou jízdu celým šampionátem Diváci mohli být maximálně spokojeni! Oba reprezentační výběr České republiky získaly na domácím ME zlato a jsou novopečenými mistry, respektive mistryněmi světa.

Poslední duel nejen ženské části, ale také celého šampionátu sledovaly opět našlapané tribuny, které hnaly oba celky za posledním vítězstvím. Utkání začaly aktivněji domácí reprezentantky, do vedení se však dostal Francouzky. V polovině čtvrté minuty našla Gauthierová prudkou přihrávkou rozjetou Lénu Raultovou, která jela sama na branku a kličkou do forhendu zakončila střelou pod beton Plucnarové. Češky mohly rychle vyrovnat, když se minutu poté protáhla dopředu Vanišová, ovšem brankářka soupeře její pokus zastavila svým betonem.

Domácí družinu nakonec z letargie vysvobodila fáze na přelomu sedmé a osmé minuty, během níž rázně vykročily za titulem. Srovnání obstarala Michaela Jančová, kterou našla v přečíslení 2 na 1 Čajanová, a česká útočnice zamířila neomylně k tyči. Za 44 sekund už Češky vedly. Vopravilová udělala na polovině hřiště rychlou kličku, několik kroky si vytvořila střeleckou pozici a její nahození umně tečoval neobsazená Nikola Garažiová. To ovšem nebylo vše! Za další půlminutku se Jančová převtělila do role nahrávačky, když lehce uvolnila za obranu Kateřinu Mrázovou, která poslal puk nad rameno brankářky.

Češky měly od té doby jasně navrch a ochozy je nadále hnaly kupředu. Prostřední část první poloviny vyplnilo několik faulů, ale ani jeden z celků se v přesilovce neprosadil. Ve třinácté minutě už ale z české akce zapršelo počtvrté. Vanišová propasírovala puk na volnou Martinu Vonkovou, jež nadvakrát dotlačila kotouč za brankovou čáru. Po buly navíc mohla náskok zvýšit Mrázová, z bekhendu ale poslala puk jen nad branku. Dvě a půl minuty před koncem prvního poločasu ujela obraně Češek Ganditová, sama před Plucnarovou ale trefila jen roztaženou českou brankářku.

Druhý poločas nabídl marné dobývání Francouzek, které se chtěly vrátit do zápasu. Češky hrály takticky skvěle, držely soupeřky daleko od branky a vůbec je nepouštěly do šance. S přibývajícím přišly opět další fauly, jenž přesilovky nebyly velkou zbraní obou celků v zápase. Přesně pět minut před koncem Francie šťastně přeci jen snížila, a to když nahození Aurory Gauthierové po teči jedné z Češek propapadlo Plucnarové do sítě.

Země galského kohouta se chtěla nadechnout k závěrečnému tlaku, avšak domácí hokejistky jejich plány směle rozmetaly. Dvě minuty před koncem ujel Mrázová, s jejíž střelou si ještě brankář Mousseauxová poradila, ale na dorážku Michaela Jančové z brankoviště již byla krátká. Češky dohrály utkání s třígólovým náskok a po závěrečné hvizdu mohly v hloučku těl oslavit premiérová titul mistryň Evropy. Boskovický šampionát tak skončil nejlepším možným způsobem.