Češi i proti Belgii udrželi čisté konto a míří do čtvrtfinále

Češi i proti Belgii udrželi čisté konto a míří do čtvrtfinále
autor fotografie: Daniel Kinc

Čtyři zápasy na turnaji a hned třikrát bez inkasované branky. Formu ze skupiny si čeští brankáři přenesli i do play-off. V osmifinále proti Belgii byli jasným favoritem a při rozpačitý úvod potvrdili roli favorita. Nakonec nasázeli šest branek a první nuly na turnaji se dočkal i Jiří Matoušek. Ve čtvrtfinále vyzvou v pátek od 18:10 Argentinu.

Čeští trenéři zachovali trend střídání golmanů, a tak pro osmifinále s Belgií, kde byli obhájci zlata jasným favoritem, nastoupil mezi tři tyče Jiří Matoušek. První šanci měl na konci třetí minuty Jindra, po stahovačce ale zakončil jen do brankáře. Na druhé straně hrozil tečí Leenders, z protiakce v mezikruží osamocen Šebek nechal vyniknout Van Goola. Další šanci měl Skoupý, brankáře dokonce prostřelil mezi betony, ale obránci zastavili puk před čarou. V dalších minutách se zrodily dvě nebepečná přečíslení Belgie 3 na 1, Pielquina vychytal Matoušek skvěle betonem a Duryho zastavil efektně lapačkou.

Až na začátku deváté minuty Češi otevřeli skóre, když se z dorážky Čechovy střely prosadil Patrik Šebek – 1:0. Belgičané reagovali šancí Jorre Blommeho, který minul branku. Navýšení vedení nepřinesly ani šance Bernada a Jindry, kteří oba v úniku sami před gólmanem neuspěli. Belgie si poté zahrála přesilovku, při níž nejprve ujel Lukáš Novák, ale bekhendem nezakončil pod břevno a pak se na opačné straně vyznamenal Matoušek proti Van Den Bogaertovi zákrokem betonem na čáře. V 16. minutě se mezi kruhy dostal Jakub Novák a jeho nenápadná bekhendová střela zapadla k tyči – 2:0. V závěru půle si zahráli přesilovku i Češi, po nevyužitých možnostech Lukáše Nováka a Přibyla se z levého kruhu trefil z jedničky Marek Loskot – 3:0. Ten se navíc mezi střelce zapsal i o dvacet sekund později, kdy jeli s Bernadem sami na branku a rozebrali gólmana Belgie – 4:0.


Do druhé půle vstoupili Češi aktivně, Loskotův útok na hattrick skončil nepřesnou střelou, a vedle šibenice pálil Lukáš Novák. Za půlminutu ujel české obraně Van Den Bogaert a Matoušek si připsal skvělý zákrok vyrážečkou. V 25. minutě přišla další česká přesilovka, jenže Školouda u levé tyče skvěle dvakrát vychytal Van Gool a při třetí šanci pálil český střelce z první těsně nad. V polovině druhé části byl centimetry od páté branky Jakub Novák, jeho rána rozezněla břevno haly v Roccarasu. Mezi střelce se tak zapsal až o minutu později Petr Školoud, jenž vyplaval sám před brankou po Přibylově pasu a po rychlé kličce zakončoval do prázdné branky – 5:0.

Prvního gólu na MS se mohl dočkat vzápětí i Skoupý, prokličkoval se před branku, nicméně kličku nedotáhl do zdárného vyústění. Sám navíc poté usedl na trestnou lavici, nicméně v oslabení měli opět největší šanci Češi. Vyoral se vydal na útočný výlet, položil si gólmana, ale z forhendu nezvedl puk nad jeho beton. Tečku za utkáním ale Češi přeci jen trefou v oslabení udělali, když Školoud narýsoval střílený pas na Adama Přibyla, který protečoval puk pod břevno – 6:0.

Češi si tak pohlídali postup a v pátečním čtvrtfinále od 18:10 vyzvou Argentinu, která v ryze jihoamerickém osmifinále přehrála Kolumbii fotbalově 1:0.

Česko – Belgie 6:0 (4:0) 

Branky a nahrávky: 9. Šebek (Čech), 16. J. Novák (Přibyl), 20. Loskot (Šebek), 20. Loskot (Bernad), 32. Školoud (Přibyl), 39. Přibyl (Školoud)

Česko: Matoušek (Brabec) – L. Novák, Bernad (C), Přibyl, Vyoral, Skoupý, Lebek – J. Novák, Loskot, Školoud, Čech, Jindra.

Belgie: Van Gool Fernandez (Keymolen) – Jo. Blomme, Dury, Maescalck, Raciborski, Sallendre, Leenders, De Smit (C), Lauwers, Pielquin, Ja. Blomme, Heyndrickx, Fondu, Pittoors, Van Den Bogaert.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/T7FmwtGknoE?si=KL1ACZ8lcH6pnsIh" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>