Pražské derby, lídr Východu proti mistrovi. Kdo postoupí do Final Four?

Pražské derby, lídr Východu proti mistrovi. Kdo postoupí do Final Four?

Základní část je minulostí, ve Stilmat extralize inline hokeje přichází na řadu čtvrtfinále. V rámci skupin Západ a Východ se o postup do Final Four utká osm týmů. V Čechách to budou v pražském derby Rats a Roller Storm, stejně jako Černošice a Hradec Králové. Na Moravě se pak Zlín utká s obhájcem titulu Přerovem a Boskovice s Mission Roller Brno.

IHC Prague Rats

Nejlepší tým skupiny Západ. Rats ale musely o prvenství mezi českými účastníky nejvyšší soutěže bojovat až do posledního kola. Přetahovaly se o něj s Černošicemi, které v důležité dohrávce pátého kola porazily 6:3 a tabulku před nimi (a nakonec také Hradcem Králové) vyhrály o dva body. Ve čtvrtfinále narazí na pražského rivala Roller Storm, s kterým kromě města sdílejí také halu. 

Právě Storm dokázal na Krysy jako jeden ze dvou soupeřů v základní části vyzrát. V květnu je přestřílel 8:6, černobílí mu pak porážku těsně před play-off oplatili poměrem 11:4. Rats budou spoléhat také na Petra Haška s Lukášem Plosem. Oba v základní části nasbírali sedmnáct bodů, shodně za deset branek a sedm asistencí. 

SK Černošice

Tygři stejně jako Prague Rats utrpěli v základní části dvě porážky po čtyřiceti minutách – v obou případech právě proti Krysám. Na rozdíl od lídra skupiny Západ ale ještě jednou padli po samostatných nájezdech – na hřišti úřadujícího vicemistra Hradce Králové. Ještě před dohrávkou pátého kola s Rats ale vedli tabulku, a kdyby jejich pražský sok nezdolal v derby Roller Storm, postoupil by do play-off z nejlepší možné pozice celek z města jihozápadně od metropole. 

S třetím Hradcem Králové získaly Černošice stejně bodů (16), druhou příčku a s ní výhodu domácího prostředí pro čtvrtfinále si vysloužily díky lepší bilanci ze vzájemných zápasů. Na východě Čech sice prohrály 7:8, ale až kvůli nájezdům. Doma pak Hradec přemohly 9:6. Nejproduktivnějším černošickým hráčem v základní části byl šestnáctibodový Petr Kafka (7+9).

ILHK Hradec Králové

V loňské sezoně se dostal až do finále a zakončil ji stříbrem. Letos bude muset Hradec Králové k čtvrtfinálovým duelům cestovat na hřiště soupeře, absenci domácího prostředí (ve kterém před rokem ve stejné fázi extraligy přešel po dvou dvanáctigólových nadílkách přes Hořovice) ale může vyvážit či dokonce převážit individualitami. Z TOP pěti hráčů bodování skupiny Západ v základní části oblékají hradecký dres hned tři.

Produktivitu české části nejvyšší soutěže vyhrál s 35 body Filip Kuťák, který zároveň nastřílel nejvyšší počet branek – 23. O sedm bodů méně zaznamenal s třinácti trefami a patnácti asistencemi Aleš Půlpán, jenž za Kuťákem a Slavíčkem z Roller Storm obsadil třetí příčku. Dvorním nahrávačem Východočechů se pak stal Zdeněk Čáp, který se podílel na 24 gólech, zatímco sám vsítil jediný. A to Hradec může do čtvrtfinále nasadit Filipa Hronka, který se ve čtyřech utkáních prezentoval třinácti body (2+11).

IHC Roller Storm Praha

Druhý pražský klub sice obsadil až poslední postupové místo, šance na proniknutí mezi nejlepší čtyři ale rozhodně nemá malé. K čtvrtfinálové sérii proti městskému rivalovi Rats nemusí nikam jezdit. Navíc už ví, jaké to je Krysy porazit. Před necelým měsícem je na Nikolajce pokořil po obratu z 4:5 na 8:5, na který Rats zareagovaly už jen snížením na dvoubrankový rozdíl. V posledním zápase před play-off se však radoval papírově silnější tým, Storm jedenáctkrát inkasoval. 

Z mužstva s bleskem na dresech vyčníval v základní části Šimon Slavíček. Za osm kol šestnáctkrát skóroval a na dvanáct gólů přihrál, což pro něj v kanadském bodování – vzhledem k tomu, že vstřelil o tři branky více než hradecký Aleš Půlpán – znamenalo druhou pozici. Lépe si vedl pouze Půlpánův spoluhráč Kuťák.

ROZPIS UTKÁNÍ | TABULKA ZÁKLADNÍ ČÁSTI | STATISTIKY


IHC Devils Zlín

V součtu české a moravské skupiny nejlepší tým základní části, což ho staví do pozice horkého favorita na titul. Zlín v aktuálním ročníku zatím prohrál jediný zápas – ten poslední na půdě Přerova, ve kterém mu o nic nešlo, protože první místo v tabulce měl už jisté. Předtím totiž zvítězil sedmkrát v řadě, přičemž ztratil jediný bod – za výhru po prodloužení v Brně. 

V bodování skupiny Východ obsadili Devils čtyři z prvních pěti míst. Stejně jako hradecký Kuťák nasbíral 35 bodů také tahoun žlutomodrých Lukáš Chludil, jenž více branek připravil než vstřelil (9+26). Na 27 bodů si s o poznání vyrovnanější bilancí gólů a asistencí přišel Jiří Suhrada, stejnojmenný syn zlínského trenéra (11+16). 

Nejlepšímu střelci skupiny Východ Danielu Gazdovi stačilo na patnáct tref (15+8) pět střetnutí. Téměř poloviny ze svých branek přitom dosáhl prostřednictvím dvojitého hattricku proti Boskovicím, v duelu proti Uherskému Brodu z 20. května zase udeřil pětkrát. Zmíněnou trojici ještě na čelních příčkách produktivity doplňuje Tomáš Pavlůsek (9+11).

Tažení za prvenstvím na Moravě odstartoval Zlín domácím obratem právě proti čtvrtfinálovému soupeři Přerovu, přestože v první půli v jednu chvíli prohrával 1:5. Se stejným protivníkem ale na závěr základní části vůbec poprvé v sezoně nebodoval. I když Devils chyběli Daniel Gazda nebo Jiří Karafiát (6+11), proti obhájci titulu se na malé zlínské hale budou muset mít na pozoru. 

HC Boskovice

Boskovice získaly stejně bodů jako třetí Brno (14), k druhému místu a výhodě domácí půdy pro čtvrtfinále jim ale pomohla bilance ze vzájemných zápasů. V obou sice reálně prohrály (5:6p a 3:7), první utkání ale bylo později zkontumováno poměrem 5:0 v jejich prospěch. Tým okolo veterána Davida Šebka, který však zasáhl pouze do tří střetnutí, si jinak dvakrát poradil s Uherským Brodem a dvakrát vyzrál také na mistrovský Přerov (z toho jednou po prodloužení).

Boskovičtí vstřelili druhý nejnižší počet branek z čtvrtfinálových účastníků a nejnižších z těch ve skupině Východ – 41. Poměrně nízko se v bodování skupiny nacházel i jejich nejproduktivnější hráč. Jiří Šmahel byl se čtyřmi trefami a deseti asistencemi celkově třináctý. 

Mission Roller Brno

Brňany může hodně mrzet kontumace 0:5 prvního zápasu s Boskovicemi. Nebýt ní, skončili by druzí a čtvrtfinále by hráli doma. Mužstvo z jihomoravské metropole bylo před posledním kolem jediným soupeřem, který dokázal bodovat proti lídrovi ze Zlína. Vedle triumfů nad Uherským Brodem dvakrát neodjelo z hřiště s prázdnou ani proti Přerovu. Na Hané mu gólem pár sekund před vypršením druhého dějství sebralo bod a doma ho udolalo 3:2.

V produktivitě se z hráčů Mission Roller zatím nejvíce dařilo Dominiku Hrachovinovi. V sedmi startech zaznamenal osm gólů a stejný počet asistencí. Boskovice Brno dosud pokaždé v této sezoně mezi mantinely porazilo. Kontumace, nekontumace.

IHC Night Birds Přerov

Úřadující šampion nepostavil v základní části tak silný tým jako loni, některé opory jako Mikuláš Zbořil či Petr Školoud do aktuálního ročníku vůbec nezasáhly (a ani nezasáhnou). Prostor dostali mladší a Night Birds za sedm kol základní části vyhráli v normální hrací době jediný zápas. V posledním kole před startem vyřazovacích bojů nicméně deklasovali Uherský Brod a poté ukončili sérii neporazitelnosti vedoucího Zlína (7:6). Tomu v úvodu základní části po ztrátě nadějného náskoku podlehli jednogólovým rozdílem (8:9).

Poslední kola základní části sedla nejproduktivnějšímu přerovskému hráči Jakubu Navrátilovi (13+8). Do sítě Uherského Brodu i Zlína nastřílel hattrick, proti Devils tak korunoval obrat Hanáků při hře bez brankáře. Jeho spoluhráči Karel Plášek (8+11) s Danielem Indrákem (5+14) si přišli shodně na devatenáct bodů. Plášek, který odehrál o polovinu zápasů méně než Indrák, se proti uherskobrodským Kancům blýskl dvojitým hattrickem. 

ROZPIS UTKÁNÍ | TABULKA ZÁKLADNÍ ČÁSTI | STATISTIKY