Česká reprezentace je po roce opět zlatá! Češi titul obhájili ve finále s Itálií

Česká reprezentace je po roce opět zlatá! Češi titul obhájili ve finále s Itálií

Poprvé v historii Češi ovládli World Skate Games. Po bronzu z roku 2017 a stříbru z roku 2019 jsou poprvé zlatí! V Buenos Aires prošel český tým k titulu bez porážky, navíc obhájil zlato z MS 2021.

Oba týmy vstoupily do finálového utkání opatrnou první minutou. V té druhé už Cik po nahrávce zpoza italské branky napálil horní tyčku. A ve čtvrté minutě už se poprvé Češi radovali. Marek Loskot se od pravého hrazení šikovně dostal na střed a bekhendovým blafákem dostal puk za brankáře Maie. Druhou branku přidal český tým na konci deváté minuty, kdy pohotově využil přesilovou hru. Jakub Bernad předložil kotouč před branku pro Marka Loskota, který procpal pul za Maie podruhé.

Italové se první branky dočkali po deseti minutách zápasu. Lettera zpoza branky našel Pacea, který odčaroval kouzlo Brabce v české kleci. Jednobrankový rozdíl netrval dlouho. Hned po buly se sám před Maiem octl Petr Školoud, který italského brankáře překonal a poslal ho rovnou na střídačku. Místo něj nastoupil Facchinetti. A když se do konce první půle prosadil ještě Martin Fiala, tak se šlo do šaten za českého vedení 4:1. 

Už od úvodu druhého poločasu bylo znát, že Češi mají gólový polštář. Národní tým se dopředu příliš netlačil, neboť nemusel a spíše vyčkával na chybu svého soka. Jedna taková přišla ve 29. minutě a branku z ní vytěžil znovu Martin Fiala. Následně přišla velká chvíle Marka Loskota, který získal puk na středu hřiště, nádherně si obhodil obránce na středu hřiště a forhendovým blafákem vymíchal i italského brankáře. 

V závěru zápasu byl v hlavní roli český brankář Daniel Brabec, který pochytal řadu italských šancí. Nestačil pouze na rány Belliniho a Ferrariho. Když se však do prázdné branky trefil Marek Loskot, tak už nikdo o českém vítězství nemohl pochybovat. Zaslouženou výhru 7:3 zpečetil znovu Loskot, který skóroval počtvrté.

Česko – Itálie 7:3 (4:1)

Branky a nahrávky: 4. Loskot (Bernad), 9. Loskot (Bernad), 11. Školoud, 15. Fiala (Cik), 29. Fiala (Školoud), 33. Loskot, 40. Loskot – 11. Pace (Lettera), 38. Bellini (Rossetto), 39. Ferrari (Vendrame).

Česko: Brabec – Strýček, Kafka, Loskot, Vyoral, Cik, Bernad, Fiala, Andrýsek, Kuchař, Školoud, Skácel.

Itálie: Mai (11. Facchinetti) – Campulla, Frigo, Novelli, Ederle, Bellini, Vendrame, Campulla, Berthod, Spimpolo, Lettera, Rossetto, Ferrari, Pace, Dal Sasso.