Výtečný Frodl, týmový výkon a bronz! Češi přehráli Švédsko 5:2

Výtečný Frodl, týmový výkon a bronz! Češi přehráli Švédsko 5:2

Do zápasu o bronz Češi vstoupili nejlépe, jak mohli. Po první čtvrtině vedli už 3:0 a vedení si po celý zápas hlídali. Velkou měrou se na vítězství podílel brankář Dominik Frodl, který za svá záda pustil pouze dva kotouče. Bronzové medaile tedy putují po Mistrovství světa 2017 do Čech!

Česko - Švédsko 5:2 (3:0, 0:1, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 1. D. Bernad (Petružálek), 4. Šebek (D. Bernad, Petružálek), 9. Kameš (Kubica, Strnad), 42. D. Bernad (Šebek, Strýček), 48. Strnad – 19. Olsson (Eklund, Lissang), 36. Karlsson (Eklund, Olsson). Rozhodčí: Aumüller (GER), Vikman (FIN). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.

Sestava Česka: Frodl (Huf) – Strýček, Šebek, D. Bernad, Petružálek – Kameš, Zahradníček, Kubica, Strnad – Ferenc, Zbořil, Černoch, Kverka

Sestava Švédska: R. Kinisjärvi (Eriksson) – Larsson, Svedlund, M. Kinisjärvi, Kokkonen – Eklund, Lissang, Olsson, Dalberg Karlsson – Kesti, Rachidi, Pettersson, Viitanen

Češi zažili snový vstup do zápasu. Po devětačtyřiceti vteřinách hry se prosadil tvrdou ranou zprava David Bernad, který poslal hokejisty v bílých dresech do vedení. To udržel o pár chvil později Frodl, jenž vychytal výborným zákrokem lapačkou Kokkonenův únik. Spoluhráči se mu odvděčili, o pouhých pár okamžiků později vyřešil ideálně přečíslení 2 na 1 Bernad s Patrikem Šebkem. Druhý jmenovaný propálil po pasu svého spoluhráče Kinisjärviho ranou z první.

To však nebylo ze strany národního výběru vše! Vladimír Kameš ranou zápěstím z mezikruží zazvonil o levou tyč branky, od které se kotouč odrazil za záda maskovaného muže. Češi vedli už 3:0. Ve druhé čtvrtině se herní projev obou celků vyrovnal. Češi nejprve ubránili početní výhodu soupeře, poté se vytáhl proti Markusu Kinisjärvimu Frodl dalším skvělým zásahem, ale následně už výběr Tre Kronor přeci jen skóroval.

Eklund přihrál před brankou postavenému Alexanderu Olssonovi, jehož zakončení zamířilo mezi tři tyče. Maskovaný muž v české brance poté zamezil dalšímu jistému gólu, když vychytal ve stoprocentní šanci Dahlberga-Karlssona. Na Frodla nevyzrál ani v polovině třetí čtvrtiny Svedlund a vypadalo to, že národní výběr své dvoubrankové vedení do další přestávky uhájí. Nicméně Rasmus Dahlberg-Karlsson se prosadil milimetrovou ranou k bližší tyči. Po pauze navíc málem zmrazil české příznivce Kokkonen, jenž vyslal velmi nepříjemný bekhendový pokus z mezikruží, Frodlova vyrážečka byla na správném místě.

Poté hokejisté v bílých dresech zahrávali přesilovou hru a bezezbytku ji využili. David Bernad obdržel kotouč na pravou stranu, povyjel si do lepšího střeleckého úhlu a kotouč o tyčku poslal za Kinisjärviho. Na druhé straně se opět vytáhl Dominik Frodl, když výtečně zakročil proti Markusi Kinisjärvimu a jeho dělovce z mezikruží. Češi si v bláznivém závěru vedení uhlídali a ještě ho pojistili. Jakub Strnad ujel defenzivě a s přispěním jednoho z beků dopravil kotouč do sítě. Češi tak mohou oslavovat zisk bronzových medailí!

Luděk Brož (trenér českého národního mužstva): „Švédsko ze začátku zápasu hrálo opatrněji, takže nebylo tolik nebezpečné. My jsme se díky tomu dostali do vedení, které jsme dokázali udržet, přestože Švédi přidávali a ke konci hráli velmi dobře. Jsme rádi, že jsme zakončili mistrovství vítězstvím, ale není to úplně to, co jsme před turnajem chtěli."