Češi otočili úvodní duel se Švédskem a berou tři body

Češi otočili úvodní duel se Švédskem a berou tři body

Zápas mezi českým a švédským výběrem přišel na řadu v nedělním programu až jako poslední. To však neznamenalo, že nebylo na co koukat. Právě naopak. K vidění byl inline hokej na vysoké úrovni s mnoha šancemi, souboji o kotouč i skvělými zákroky obou brankářů. Šťastnější jsou nakonec čeští reprezentanti, kteří ve druhé polovině duelu otočili z 1:2 na 3:2, a připisují si tak velmi důležité vítězství.

Švédsko – Česko 2:3

Branky a nahrávky: 16. Kokkonen (Pettersson), 24. Svedlund (Lissang, Kinisjarvi M.) – 14. Petružálek (Kafka), 32. Zbořil (Černoch), 41. Černoch (Zbořil). Rozhodčí: Osterholm Daniel (FIN), Vikman Kristian (FIN). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.

Sestava Švédska: R. Kinisjarvi (Eriksson) – Larsson, Svedlund, M. Kinisjarvi, Vitanen – Lissang, Rachidi, Olsson, Dahlberg Karlsson – Eklund, Pettersson, Kesti, Kokkonen

Sestava Česka: Frodl (Huf) – D. Bernad, Strýček, Kafka, Petružálek – Kameš, Zahradníček, Kubica, Strnad – Ferenc, Zbořil (C), Černoch, Kverka

Čeští reprezentanti vstoupili do zápasu se Švédskem a zároveň do celého turnaje opatrně. V úvodních minutách spíše vyčkávali na soupeře nechtěli zbytečně riskovat. Přesto si nakonec vypracovali první velkou příležitost. Přečíslení tří proti jednomu zakončoval z dobré pozice David Bernad, jenže švédský brankář byl pozorný a včas natáhl ruku, kterou puk vyrazil.

O chvilku později fauloval Kameš a Švédové měli přesilovku, ve které byli velmi blízko vstřelené brance. Lissang si najel do výhodné pozice a tvrdou ranou rozezvučel pravou tyč za Frodlem. Těsně po vypršení trestu zahrozili Seveřané ještě jednou, Vittanen pálil po rychlé kombinaci, jenže Frodl ukázal dobrý pohyb a po rychlém přesunu puk zastavil ve výstroji.

Radost z vedení netrvala dlouho

Na změnu skóre si fanoušci museli počkat až do druhé dvanáctiminutovky. A byli to Češi, kteří se jako první ujali vedení. Kafka vybojoval kotouč a po bleskovém zrychlení vytvořil přečíslení. V něm v pravý čas našel najetého Jakuba Petružálka, který měl zcela odkrytou klec, a tak si v klidu zpracoval kotouč a neomylně zamířil.

Netrvalo však dlouho s Švédsku se podařilo srovnat. Hráči s typicky modrožlutými dresy se usadili na útočné polovině a po menším tlaku se ke střele odhodlal Jesper Kokkonen. Z pravé strany mířil přesně do bližšího horního rohu, kam Frodl svým ramenem nedosáhl.

Vedení českému týmu mohl v přesilovce vrátit Kubica, jeho povedený pokus zpoza obránce ale stihl Kinisjarvi vyrazit. O chvilku později měli početní výhodu i Švédové, kteří oproti Čechům dokázali převahu využít ke skórování, i když měli velké štěstí. Linus Svedlund hledal volného spoluhráče, do přihrávky ale netáhl svoji hůl Ferenc a srazil puk za bezmocného Frodla.

Skvělý obrat, spolupráce Zbořila s Černochem vychází

V další přesilovce měl hodně prostoru Markus Kinisjarvi, kterého ale jistým zákrokem zastavil český brankář. Po přestávce v polovině duelu se národní tým vrhl do útoku, díky čemuž si dokázal vypracovat několik slibných příležitostí. David Bernad sice ještě z levé strany mířil jen do tyčky, o chvilku později předvedl důraz na brankovišti kapitán Mikuláš Zbořil, který skákavý puk dopravil za švédského gólmana.

V závěru třetího dějství pálil v ponechané výhodě z voleje Kafka a několikrát tečovaná rána trefila Kinisjarvi do masky. Následně se ještě Kafka rozjel k trestnému střílení za hození hole švédského hráče, jenže střelou mezi betony neuspěl.

I ve čtvrté čtvrtině pokračovali Češi v aktivní hře a vyplatilo se. Po necelých pěti minutách hry vystřelil z pravé strany Zbořil, Kinisjarvi puk jen vytěsnil před sebe, kam si zrovna sjížděl Jiří Černoch, který puk vzal s sebou a zametl ho kolem betony do sítě.

Černoch mohl přidat i pojistku, když po přihrávce v přečíslení dvou proti jednomu pálil z první do odkryté klece, jenže kotouč nasměroval jen do tyčky. Švédové ještě v závěru zkusili hru bez brankáře, jenže byli bezradní a žádnou šanci si už nevypracovali.