Britové kousali v první polovině, Češi ale úvodní zápas nakonec zvládli s noblesou

Britové kousali v první polovině, Češi ale úvodní zápas nakonec zvládli s noblesou

Úvodní zápas české reprezentace na mistrovství Evropy nabídl jedenáct branek. Češi ale vítězství s Velkou Británii nedostali zadarmo. Britové se nenechali zaskočit inkasovanou úvodní brankou do závěru první části vedli. Pak už ale svěřenci Martina Mecery přebrali otěže zápasu a do tabulky získali první tři body.

Skóre zápasu ve 4. minutě otevřel Petr Školoud, která za polovinou využil clony před brankou a propálil britského brankáře. Soupeř ale v 9. minutě srovnal, když si z rohu vybruslil na levý kruh Karl Niamatali, jenž svižným pokusem propálil Gabrišku. Střelec první britské branky brzy přidal i druhou a Češi rázem prohrávali. Přčíslení dva na jednoho řešil Kingston přihrávkou a Niamatali v 11. minutě skóroval podruhé. 

Jenže český tým dostal k dispozici ve 12. minutě přesilovou hru, kterou po devatenácti vteřinách zužitkoval Petr Kafka, kterému puk naservíroval Jakub Bernad. I na druhou českou branku ale tým Velké Británie rychle zareagoval. Ve 13. minutě se před českou brankou dokázal dobře zorientovat Louie Newell, který dorazil střelu Hendersona. Když ale soupeř za svaz obranou zapomněl na Tomáše Rubeše, bylo to ve 14. minutě 3:3.

V 19. minutě šli Češi poprvé do vedení. Loskot v akci dva na jednoho posunul na kapitána Petra Kafku, který se nemýlil. A ještě v poslední minutě první části přidal pátou branku Tomáš Rubeš. Češi v gólovém tempu nepolevili ani po poločasové přestávce. Na 6:3 zvýšil Filip Kuťák, který zůstal opomenut mezi kruhy. Ve 26. minutě Petr Kafka skóroval z předbrankového prostoru.

Velké Británii nepomohlo ani druhé vyloučení, jelikož i tuto přesilovku český tým zužitkoval. Brankář čekal na přihrávku Marka Loskota, jenže ten jej překvapil přízemní střelou a bylo to už o pět branek. Britové se ani za tohoto stavu nevzdali. Ve 36. minutě Drew Ramguy dorazil svou vlastní střelu za Gabrišku. Britové navíc dostali přesilovou hru. Jenže V oslabení přidal devátou branku Petr Kafka, kterého vysunul Marek Loskot, aby uzavřel skóre utkání na 9:4.

Česko – Velká Británie 9:4 (5:3)

Branky a nahrávky: 4. Školoud (Šebek), 12. Kafka (Bernad), 14. Rubeš (Školoud), 19. Kafka (Loskot), 20. Rubeš (Šebek), 21. Kuťák (Loskot), 26. Kafka (Loskot), 29. Loskot (Šebek), 38. Kafka (Loskot) – 7. Niamatali, 11. Niamatali (Kingston), 13. Newell (Henderson), 36. Ramguy (Hutchinson).

Česko: Gabriška – Andrýsek, Bernad, Jindra, Kafka, Kuťák, Loskot, Rubeš, Šebek, Šimek, Školoud, Slavíček, Vyoral.

Velká Británie: Birch – Cheshir, Henderson A., Henderson J., Holding, Hutchinson, Kingston, Marrow, Newell, Niamatali, Rumgay, Schelton.