Zlato v mladších žácích zůstalo doma, Kroměříž slaví historický primát

Zlato v mladších žácích zůstalo doma, Kroměříž slaví historický primát
autor fotografie: Juniorský hokej

Inline hokejisté Kroměříže ovládli domácí Final Four Mistrovství České republiky v kategorii mladších žáků. Nováček soutěže v semifinále smetl Orlovou, ve finále pak po živelném výkonu přetlačil Zlín. Ten zdolal v semifinále loňského finalistu Přerov, Night Birds po nájezdovém dramatu uspěli v utkání o třetí místo.

Kroměříž v semifinále nastoupila proti Orlové, které chyběl obvyklý brankář a do brány se tak musel postavit jinak hráč z pole Bílek. Zatímco první poločas nabídl jediný gól, ve druhém Hanáci zaúřadovali poměrem 6:1. Na jejich vítězství 7:1 se dvěma trefami podíleli Jan Došlík a jeho jmenovec, kapitán Škrabal. 

Ve druhém semifinále měl Zlín proti Přerovu herně navrch, skóre však přesto musel otáčet a po prvním dějství se „Sovičkami“ remizoval 3:3. Po přestávce se ale prosazovali už jen Devils, kteří udeřili ještě dohromady šestkrát. Pod zlínské vítězství 9:3 se pěti góly podepsal kapitán týmu z Baťova města Jakub Spružina.

Duel o bronz začal lépe Přerov, Orlová, za níž tentokrát chytal jiný hráč z pole Hašek, ale ve druhé části otočila na 3:1. Night Birds to však nezabalili a Lukáš Duba dvěma brankami v poslední minutě základní hrací doby poslal zápas do prodloužení. V něm ani Přerovští ani Slezané nerozhodli, i když šance na to měli. V Kroměříži se tak po nadstavbě také poprvé (a naposledy) jely samostatné nájezdy. 

V těch se čekalo na góly do šesté série, během které uspěl jak přerovský Drabina, tak orlovský Lyčka. Poté se na Haška rozjel Petružela a uspěl se střelou k tyči. Lyčka tak musel znovu dát, kotouč však nechal za sebou, když už byl v půli cesty k bráně. Night Birds tak nájezdy vyhráli 2:1, celkově orlovského nováčka udolali 4:3 a obsadili třetí příčku. 

Skóre finále otevřel už po patnácti sekundách zlínský kanonýr Spružina, následně se však projevila touha Kroměříže po zisku titulu v domácím prostředí. Nepříznivý stav otočila a v poločase držela vedení 5:2. Ve druhém dějství se jak Hanáci, tak Devils trefili dvakrát, což za velké radosti kroměřížského publika znamenalo vítězství jeho favoritů 7:4.

Hanáci ze Zlínského kraje si i zásluhou dvou gólů Jakuba Karafiáta a Janů Škrabala a Došlíka došli pro historicky první titul. Získali ho přitom hned ve své nováčkovské sezoně.

Pořadí
1. IHC Hanáci Kroměříž
2. IHC Devils Zlín
3. IHC Night Birds Přerov
4. MSK Orlová

Výsledky
Semifinále | IHC Hanáci Kroměříž – MSK Orlová 7:1
Semifinále | IHC Night Birds Přerov – IHC Devils Zlín 3:9
O 3. místo | MSK Orlová – HC IHC Night Birds Přerov 3:4 SN
Finále | IHC Hanáci Kroměříž – IHC Devils Zlín 7:4