Stilmat extraliga: Západní skupina nakonec patří Rats, Přerov našel recept na Zlín

Stilmat extraliga: Západní skupina nakonec patří Rats, Přerov našel recept na Zlín

Inline hokejisté Prague Rats sice v šestém kole Stilmat extraligy podlehli Hradci Králové, po následném vítězství nad Roller Storm Praha se ale vrátili do čela tabulky skupiny Západ. Se Stormem se utkají také o postup na Final four. Nejvíce bodů nasbíral v základní části Zlín, který však neporazitelnost neudržel. Po sedmi výhrách nestačil gólem devět sekund před koncem na Přerov.

Zápas skupiny Západ mezi prvními Prague Rats a třetím Hradcem Králové byl po dvaceti minutách nerozhodný 2:2. Zlom nastal v rozmezí 22. a 26. minuty, kdy se Východočeši dostali do tříbrankového vedení. Krysy celkově porazili 7:4 a přivodili jim druhou porážku v této sezoně. V hradeckém dresu zaznamenal pět bodů Filip Hronek (1+4), dvakrát skórovali lídr bodování české skupiny Filip Kuťák, Šimon Marha a Aleš Půlpán. 

Rats tak po prvním duelu klesly v tabulce na druhé místo. Znovu je předstihly Černošice, které si poradily s posledními Hořovicemi 4:2. Tygři ale rozhodli až v závěrečných minutách. O rozdílový třetí gól se v čase 37:14 postaral Robin Malý, triumf Středočechů pak ještě devět sekund před sirénou pojistil Daniel Kružík. 

Nejlepší pozici pro čtvrtfinále play-off však nakonec přece jen vybojovaly Krysy z hlavního města. Roller Storm totiž v pražském derby přestřílely 11:4 a oplatily mu porážku z prvního vzájemného utkání. Stormu nepomohl ani hattrick Šimona Slavíčka (3+1) nebo tři gólové nahrávky v podání Matěje Strnádka. Rats si v prvním dějství vytvořily vedení 6:2 a po přestávce náskok ještě navýšily. Čtyři branky vsítil i připravil Lukáš Plos, Oscar Flynn si připsal dva góly a pět asistencí, Jakub Bernad jednu trefu a čtyři asistence. Rats tak tabulku vyhrály o dva body před druhými Černošicemi a v osmičce narazí opět na městského rivala. 

Na Tygry se ještě bodově dotáhl Hradec, vzhledem k horší bilanci ze vzájemných zápasů ale ve skupině Západ obsadil třetí pozici a ve čtvrtfinále se představí na černošické půdě. Úřadující vicemistr přemohl Roller Storm Praha 7:3, když v čase 30:39 vedl už 6:0 a teprve poté přišlo snížení Pražanů. Nejvíce bodů z hradeckého týmu v tomto zápase nasbíral Aleš Půlpán (2+2). Filip Kuťák si z něj odnesl bilanci 1+2 a dohromady v extraligové základní části získal 35 bodů za 23 gólů a dvanáct asistencí.

Druhý hráč bodování skupiny Západ, útočník Roller Storm Šimon Slavíček, zaznamenal v posledním střetnutí před vypuknutím vyřazovacích bojů tři asistence. Celkem vstřelil šestnáct branek a na dvanáct jich přihrál. Na stejně bodů jako on si přišel také Kuťákův spoluhráč z Hradce Králové Aleš Půlpán (13+15). To Zdeňku Čápovi stačil na čtvrté místo v produktivitě jediný gól, hned na 24 se ale podílel nahrávkou. 

VÝSLEDKY | TABULKA | STATISTIKY


Na Moravě byly čtvrtfinálové dvojice jasné už před posledním kolem základní části. V případě Boskovic a Brna se ale rozhodovalo o tom, kdo sérii play-off odehraje doma. Mission Roller o vítězství 7:3 rozhodl v prvním poločase, v němž čtyřikrát skóroval a ani jednou neinkasoval. Na první tři góly potřebovali Brňané necelých sedm minut. Druhá půle dopadla nerozhodně 3:3, na straně Boskovic se hattrickem prezentoval Erik Pospíšil. V brněnském mužstvu nastřádali po čtyřech bodech Petr Obdržálek (2+2) a Pavel Strýček (1+3). Mission Roller sice Boskovice i podruhé v aktuálním ročníku porazil, vzhledem ke kontumaci prvního duelu 0:5 má však ze vzájemných zápasů horší bilanci a na čtvrtfinále tak pocestuje do Boskovic. 

Dvě domácí utkání odehrál v šestém kole nejvyšší soutěže Přerov. Uherskému Brodu uštědřil debakl 17:2 a blýskl se nejvyšším triumfem v dosavadním průběhu sezony. Night Birds sice inkasovali jako první, do přestávky ale pak sedmkrát udeřili a ve druhé části v kanonádě pokračovali. Karel Plášek předvedl dvojitý hattrick (6+2), jeho spoluhráč Jakub Navrátil hattrick klasický a k tomu tři asistence. Kanci zakončili extraligový ročník bez jediné výhry i jediného bodu. 

V předehře čtvrtfinále následně obhájce titulu změřil síly se Zlínem, již jasným vítězem skupiny Východ. Devils před závěrečnými minutami zápasu vedli 6:4, Přerovu ale náramně vyšlo riskování bez brankáře. Toho „Sovičky“ odvolaly celkem třikrát a pokaždé jim to přineslo gól. Obrat na konečných 7:6 pro Hanáky dokonal v čase 39:51 Jakub Navrátil, jenž zároveň stejně jako proti Uherskému Brodu zkompletoval hattrick (3+1). Zlín vůbec poprvé v probíhajícím ročníku prohrál a nebodoval. Ve čtvrtfinále bude mít proti Night Birds výhodu domácího prostředí. 

V Přerově si připsal branku a dvě asistence nejproduktivnější hráč skupiny Východ Lukáš Chludil, který si tak vysloužil stejně bodů jako hradecký Filip Kuťák. Zlínský útočník ale góly spíše chystal, než střílel – asistence tvoří hned 26 z jeho 35 bodů. Dominanci Devils na předních příčkách bodování moravské skupiny trochu narušil přerovský Navrátil (13+8). Ještě před ním se nicméně umístili zlínští Jiří Suhrada (11+16), autor dvou gólů a asistence ze sobotního duelu, a Daniel Gazda. Tomu na 23 bodů (15+8) a pozici nejlepšího střelce ze všech moravských týmů stačilo pět střetnutí. 

VÝSLEDKY | TABULKA | STATISTIKY