Porážka Rats, zlínští Devils si vylepšili statistiky

Porážka Rats, zlínští Devils si vylepšili statistiky

Šesti zápasy v rámci třetího kola pokračovala v sobotu Stilmat extraliga. Prague Rats podlehli v duelu dvou týmů z hlavního města Roller Stormu, přesto udrželi první místo tabulky skupiny Západ. Na Moravě uštědřil debakl Zlín Uherskému Brodu, pod nějž se podepsali všichni hráči v poli, kteří ze Devils nastoupili. V Přerově se dvakrát prodlužovalo: první nadstavbu obhájce titulu zvládl, druhou už ne.

Skupina Západ

Všechny tři zápasy české skupiny nejvyšší soutěže nabídly pořádné přestřelky. Duel mezi Hradcem Králové a Černošicemi rozhodovaly až samostatné nájezdy. Hosté ze středních Čech sice v jednu chvíli vedli o čtyři góly, Hradec ale čtyřmi trefami v rozmezí deseti minut dokázal srovnat. V dresu loňského finalisty se pěti brankami blýskl Filip Kuťák, Zdeněk Čáp si zase připsal čtyři asistence. Na straně Černošic zaznamenal čtyři kanadské body Jan Kern, stejně jako on dvakrát skóroval také Robin Malý. Nájezdy rozhodl ve třetí sérii domácí Šimon Marha, Hradec tak zvítězil 8:7 a získal dva body, Černošicím připadl bod za remízu v normální hrací době.

Pražský souboj mezi Rats a Roller Storm nabídl první zaváhání Krys v této sezoně. Lídr skupiny Západ sice ve druhé půli vedl 5:4, Roller Storm však čtyřmi brankami v řadě skóre otočil a náskok už nepustil. Rats v přesilovce pouze snížili na konečných 8:6 z pohledu Roller Storm. Na jeho triumfu mají výraznou zásluhu Šimon Slavíček a Lukáš Strnad. Prvně jmenovaný nastřílel čtyři góly a přidal tři asistence, druhý se prezentoval dvěma trefami a pěti gólovými nahrávkami. Krysy sice poprvé v aktuálním extraligovém ročníku nebodovaly, o první místo v tabulce ale nepřišly. Třetí městský rival Roller Storm na ně nicméně ztrácí dva body, stejně jako druhý Hradec Králové a čtvrté Černošice.

Úřadující vicemistr ve svém druhém sobotním utkání zdolal 8:6 Hořovice, které stále čekají na první výhru i bod. Po prvním dějství přitom s Východočechy remizovaly 3:3, v rozmezí 21. a 26. minuty však třikrát inkasovaly a ztrátu už dotáhnout nedokázaly. Dvakrát se sice dostaly na rozdíl jediného gólu, domácí tým jim ale poté pokaždé odskočil. Na hradecké straně si po pěti bodech připsali Filip Kuťák a Aleš Půlpán. Kuťák zaznamenal hattrick a u dvou branek asistoval, Půlpán se prosadil čtyřikrát a na jednom gólu se podílel přihrávkou. Zdeněk Čáp pro změnu osvědčil roli architekta gólových situací – připravil jich hned sedm.

V bodování skupiny Západ se na třech z prvních čtyřech příček nacházejí právě hráči Hradce Králové. První je Filip Kuťák (13+7), druhý pak Zdeněk Čáp, který přitom ještě ani jednou neskóroval, zato zaznamenal třináct asistencí. Třetí pozice patří Šimonu Slavíčkovi z Roller Storm Praha (9+6), čtvrté místo dalšímu hradeckému tahounovi Aleši Půlpánovi (7+7).

Skupina Východ

Vedoucí celek skupiny Východ Zlín ve třetím kole opět naděloval. Jestliže týden předtím deklasoval Boskovice (14:3), tentokrát rozstřílel Uherský bod. Devils skórovali dohromady sedmnáctkrát a každý hráč jejich sestavy – vyjma brankáře Kořénka – si připsal minimálně pět kanadských bodů. Nejvíce jich nasbíral Lukáš Chludil, který sice vstřelil „jen“ dva góly, zato u dalších devíti měl asistenci. Střelecky se nejvíce dařilo Danielu Gazdovi (5+1), jemuž k druhému dvojitému hattricku v řadě příliš nescházelo. Minimálně třikrát se proti Kancům, kteří jsou bez bodu stále poslední, trefili také Richard Hrazdira (4+1) a Tomáš Pavlůsek (3+5).

Další dva duely moravské části extraligy se uskutečnily v Přerově. Domácí Night Birds vedli ještě deset sekund před koncem druhé půle nad Brnem 6:5, pak ale srovnal David Sedláček a poslal zápas do prodloužení. V barvách úřadujícího mistra se předtím dvakrát trefil Jakub Navrátil a matador Pavel Hanák se připomněl čtyřmi asistencemi. Z týmu Mission Roller, který neudržel tříbrankový náskok z prvního dějství, si stejný počet gólů jako Navrátil připsali Dominik Hrachovina s Janem Dufkem. Prodloužení nakonec netrvalo ani půl minuty, o vítězství 7:6 a druhém bodu pro Přerov rozhodl druhou brankou v utkání Stanislav Svozil.

Hanáci se tak na Brňany dotáhli v tabulce a po odpoledním střetnutí s Boskovicemi je také předskočili. Na druhé místo za dosud neporažený Zlín se však neposunuli. Jihomoravanům dovolili po přestávce obrat z 4:2 na 4:5 a museli dotahovat. Tři minuty a deset sekund před koncem se jim podařilo vyrovnat na 6:6 a na přerovské půdě se tak podruhé během soboty prodlužovalo. Tentokrát byl ale úspěšnější soupeř „soviček“. Po jejich nepřesné rozehrávce ukončil zápas druhou brankou Jonáš Novotný, který napodobil spoluhráče Michala Gabrišku, jenž dva góly vsítil už v řádném hracím čase. Za Přerov sice znovu dvakrát udeřil Stanislav Svozil, tentokrát to však vítězi minulé sezony stačilo pouze na bod za prohru 6:7.

Produktivitě skupiny Východ kraluje po další kanonádě Zlín. Devils patří prvních pět míst kanadského bodování, nejlépe si aktuálně vede Lukáš Chludil (4+17) následovaný Danielem Gazdou (12+7), Jiřím Suhradou (8+10), Tomášem Pavlůskem (7+7) a Jiřím Karafiátem (4+8). Nejproduktivnějším hráčem mimo zlínský kádr je přerovský Jakub Navrátil (7+4), hned za ním figuruje další Ďábel Richard Hrazdira (5+4).