Dvakrát prodloužení, jednou výhra. Junioři mají po prvním hracím dni pět bodů

Dvakrát prodloužení, jednou výhra. Junioři mají po prvním hracím dni pět bodů
autor fotografie: Vanessa Zenobini

První hrací den evropského šampionátu v Effretikonu přidělil českým juniorům dva zápasy, a to se Španělskem a Itálií. V obou muselo rozhodnout prodloužení a oba zápasy skončily shodným výsledkem 3:2. Jednou to však bylo z pohledu Španělska, které už po 10 minutách hry prohrávalo 0:2, leč předvedlo velkolepý obrat, podruhé to již bylo z pohledu našich juniorů, kteří proti Itálii ani jednou neztráceli a v prodloužení jim druhý bod vystřelil Martin Holba. Ve čtvrtek čeká juniory další porce zápasů, od 13:30 vyzvou Francii a v 18:10 odehrají duel se Švýcarskem.

Česko – Španělsko 2:3 po prodloužení (2:0, 0:2 – 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Plos (Kuchař), 10. Holba (Hamrla) – 27. Liventseva (Rabell), 27. Pesudo, 45. Picazo (Rabell).

Sestavy:

Česko: Lequin (Kundrík) – Koblížek, Zdeněk, Kuchař, Hamrla, Abazaj, Dunda – Zapletal, Hanák, Buršík, Macas, Holba, Plos, Žmola, Malínek

Španělsko: Nieminen Llop (Traver Ferragut) – De La Cruz, Mas Rabell, Pallas Gil, Gallardo Martiner, Mbeinjock Thió, Pérez Morera, Mata Picazo, Garcia Olivenza, Jimenez Dominguez, Martínez Soler, Medina Holdago, Benito Liventseva, Valles Pesudo.

Vyrovnaný úvod utkání vzal za své už po pěti minutách. Právě úvodní branka zápasu, kterou po individuální akci obstaral Lukáš Plos v páté minutě, nastartovala české barvy za kontrolou nad první půlkou. A když v 10. minutě úspěšně dorazil za záda brankáře Nieminena Llopa kotouč Martin Holba, brali si Španělé oddechový čas. Právě ten jim pomohl zejména do samotného závěru poloviny, když vyvíjeli na českou obranu enormní tlak, ve všech případech však držel reprezentaci – a vedení o dvě branky – novopacký brankář André Lequin.

Hned po půlminutě od úvodního buly ve druhém poločase to mohlo být již o branky tři, což by pravděpodobně zápas rozhodlo. Lukáš Plos sice skrze mezeru mezi rukou a tělem španělského brankáře prostřelil, avšak puk se nakonec zjevil vedle tyče. Kontaktní branku tak země z Pyrenejského poloostrova zaznamenala až v čase 26:10. Odraženou střelu Mase Rabella pohotově převzal Daniel Benito Liventseva a zasunul za záda bezmocného Lequina. Navíc bylo jenom o 44 sekund později srovnáno a začínalo se od začátku. Joan Valles Pesudo prostřelil Lequina mezi betony. Jak byly poslední minuty první poloviny divoké, druhé nabídly úplně stejný pohled. Patnáct sekund před koncem dokonce Španělé jeli dva na nikoho, další zákrok Lequina však znamenal jedno: jde se do prodloužení! Tam Češi dostali tvrdý direkt v poslední sekundě. Pustili španělské hráče do brejku 3 na 1, který zakončil přesně Pablo Mata Picazo a rozhodl o tom, že Češi berou ze zápasu jenom jeden bod.


Itálie – Česko 2:3 po prodloužení (1:2, 1:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 6. Masiero, 26. Crivellari (Campulla) – 2. Žmola (Hamrla), 20. Koblížek, 44. Holba.

Sestavy:

Itálie: Fracaro (Pierobon) – Campulla, Pietrobon, Masiero, Rocco, Chiamenti, Sobberi, Manganelli, Montolli, Crivellari, Bau, Magmabosco, Cora, Rossetto, Lazzari

Česko: Lequin (Kundrík) – Koblížek, Zdeněk, Kuchař, Hamrla, Abazaj, Dunda – Zapletal, Hanák, Buršík, Macas, Holba, Plos, Žmola, Malínek

Podobně jako dopoledne, i v podvečerním zápase měli junioři slovo jako první. Už ve druhé minutě se dostali do brejku a Jakub Žmola bez sebemenších problémů využil Hamrlovy přihrávky, čímž dal Česku vedení. Jenže to nevydrželo příliš dlouho. V polovině šesté minuty se dostal z vlastní poloviny až do zakončení italský kapitán Giacomo Masiero a hluční italští fanoušci mohli slavit srovnání. Ačkoliv Češi byli aktivnějším týmem a bušili do italských vrat, často jim vystavil stopku gólman Fracaro. Na krásnou akci Mariána Koblížka, který si ale po laciné italské ztrátě před vlastní brankou položil protihráče a 12 sekund před koncem zajistil Česku poločasové vedení, byl již ale krátký.

Ve druhé půli se začalo výrazně jiskřit a Češi čelili prvnímu oslabení za špatné střídání. Italové to potrestali v půlce 26. minuty, když se Fillipimu Crivellarimu povedlo z levého kruhu najet před branku, přejít přes vytrčený beton Lequina a zasunout do branky – 2:2. Ačkoliv posledních deset minut bylo emocemi doslova napěchovaných, regulérní branka již nepadla. Sice na začátku 38. minuty propukla česká střídačka v jásot, rozhodčí ale rychle schladili radost, neboť branku kvůli úmyslnému posunutí neuznali, na druhou stranu ale Češi měli přesilovku. A když ani tu nevyužili, šlo se do prodloužení.

V něm to utnul po třech minutách a 10 sekundách Martin Holba. Italové prohráli vhazování v útočném pásmu, Holba si vzal puk do parády a dostal jej až do branky. Po výhře 3:2 v prodloužení tak český tým získal dva body za výhru v nastavení a průběžně je na třetím místě tabulky.