Junioři zvládli přestřelku s Kanadou, mistrovství končí na pátém místě

Junioři zvládli přestřelku s Kanadou, mistrovství končí na pátém místě

Do posledního zápasu na mistrovství světa vstoupili junioři s velkým odhodláním. Velmi rychle se ujali třígólového vedení. V druhé půli se ale Kanaďanům povedlo zdramatizovat několika přesnými zásahy hru. To ale nic nezměnilo na tom, že Češi vždy dokázali gólově odvětit a po celou dobu si držet vedení. Na vítězství českého týmu se značnou měrou podepsal Filip Novák, který dokázal skórovat hned třikrát. Kanada tak musela čelit pěti gólovým trefám z české strany. Díky této výhře se Češi definitivně umístili na pátém místě.

První minuty zápasu o páté místo přinesly vyrovnanou hru na obou stranách. Jak Kanada, tak český tým se dostávali do šancí, které ale nezakončovali příliš důrazně. Češi následně vsadili na taktiku samostatných výpadů na branku, která jim pomohla vyhrát předchozí utkání proti Švýcarům.

Drtivý tlak si ale vytvořil český tým až v první přesilovce, kdy gólmana Hartwella zasypal enormním množstvím střel. V sevření Kanaďanů na jejich polovině pokračovali Češi i po skončení přesilové hry. Javorové listy ale dokázaly vybruslit ven a odhodlaly se také k prověření Daniela Hufa. Velkou šanci měl na své holi Tyson Tilley, proti němu ale český gólman vykouzlil grandiózní zákrok.

Další přesilová hra přinesla otevření skóre pro český tým! David Jindra našel křižnou přihrávkou z pravého kruhu Filipa Nováka, ten vyslal z první velice prudkou střelu, po které se gólman Hartwell pouze ohlédl. Velmi brzy poté přidávají Češi další gól. Michal Hotěk se prosmýkl mezi trojici protihráčů, následně zadovkou přesně našel Marka Göndöra, který si najížděl z druhé vlny a který přesně našel prostor odkryté branky.

V kanadské demolici pokračovali Češi i nadále. Po chvilce se ale Kanaďanům povedlo roztáhnout hru a střídavě jí přenášet na obě strany. Oba gólmani tedy museli být ve střehu. Nakonec to byl český tým, komu tato snaha vynesla třetí trefu! Z pravého kruhu našel Josef Vranec přesnou přihrávkou Lukáše Šmída, který z těsné blízkosti brankoviště zavěsil kotouč k levé tyčce Hartwellovy branky. Konec poločasu pak přinesl spíše kanadské akce, na skóre se ale již nic nezměnilo. Češi zcela zaslouženě vedli 3:0.

Počátek druhé půle přinesl opět vyrovnanou hru, kdy se oba týmy střídaly ve střeleckých příležitostech. I přes oslabení se ale Kanaďanům podařilo z jedné z nich snížit. Drew Gerth vyvezl kotouč po levém křídle, odkud se mu povedlo vypálit, byť s tečí o tyč Altrichterovy branky.

Následně se ale pokračovalo ve střídavě přenášené hře. Oba týmy předvedly velké množství gólových příležitostí, oba gólmani jim ale nic nedovolili a spolehlivě hájili svůj vymezený prostor. Prolomit brankáře se z těchto akcí poprvé podařilo Kanaďanům. Dylan Abbamont si najel z levého kruhu, načež vytrestal volný prostor u levé tyče Altrichterovy branky a snížil na rozdíl jediné branky.

Což ale Češi nemohli nechat jen tak! Filip Novák dostal křižnou přihrávku od Jana Kvapila do pravého kruhu, odkud bez rozmyslu vypálil na branku. Kotouč sice zazvonil o tyč, následně však zapadl do kanadské svatyně. Přestřelka ale pokračovala i nadále. Ihned poté si najel po levé straně před Altrichtera Dylan Abbamont, který opět využil souhry s Pecchiou a znovu snižuje na rozdíl jediné branky.

Kanada se následně velmi snažila o vyrovnání, v závěru se odhodlala ke hře bez gólmana. České hráče sevřela na jejich polovině. Hra bez gólmana se jim ale nakonec vymstila. Ještě z vlastní poloviny nahodil kotouč do otevřené branky Filip Novák, který tím kompletuje hattrick a definitivně pojišťuje páté místo pro český tým.


Kanada - Česko 3:5

Branky a nahrávky: 23. Gerth (Buehlow), 32. Abbamont (Pecchia), 35. Abbamont (Pecchia) - 9. Novák (Jindra), 11. Göndör (Hotěk), 19. Šmíd (Vranec), 35. Novák (Kvapil), 40. Novák

Vyloučení: 2:0. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0

Sestava Kanady: Hartwell – Magee, Gombas, Foster, Hardy, Pecchia, Buehlow – Wolfe, Pratt, Rebagliali, Visser, Abbamont, Gerth, Tilley, Peralta (C).

Sestava Česka: Huf (21. Altrichter) – Kvapil (C), Jindra, Turek, Novák – Vranec, Marek, Göndor, Hotěk – Šmíd, Svoboda, Šmahel, Poul.

Zdroj fotografie: World skate (Roberta Strazzabosco/Max Pattis)