Dobývání kanadské branky přineslo ženské reprezentaci postup do finále!

Dobývání kanadské branky přineslo ženské reprezentaci postup do finále!

V roce 2015 ženská reprezentace vybojovala světový titul v argentinském Rosariu. Po třech letech jsou česká děvčata zase blízko zlatému snu! V semifinále totiž dokázaly přehrát Kanadu výsledkem 3:0 a stejně jako v Rosariu si o zlato zahrají s výběrem USA.

Již od prvních minut Češky vletěly na pasivní Kanaďanky a tvořily si šance. Tu první vážnější měla na hokejce Natálie Mlýnková, která zrychlila na polovině, vyměnila si kotouč se spoluhráčkou a už zakončovala za Lasisovou. Český tým již zvedal ruce nad hlavu, jenže po krátké poradě nebyla branka sudími uznána.

A tak česká děvčata nadále dobývaly kanadskou svatyni, která pro ně zůstávala zakletá. Kanada totiž nastoupila s jasnou taktikou a v rozestaveněném bloku čtyř bránících hráček chtěla vydeptat české střelkyně. Prokletí zlomila v 15. minutě kapitánka Kateřina Mrázová, jenž si na pravé straně počkala na přihrávku Jančové a tvrdým projektilem propálila Lasisovou do protipohybu. 

Kanada se vpřed dostávala jen ojedině, k úspěchu to ale nevedlo. Český tým ve své hře pokračoval a tlačil na branku Lasisové. Kaltounková ale v šanci neuspěla, když po křizném pasu Vanišové zakončovala u tyče a ztroskotala na Lasisové. Nadějněji vypadala kanadská akce Leavansové, ale ta si rovněž vylámala zuby na brankářce.

Následně tak podruhé udeřily Češky! Ve 27. minutě se mezi kruhy chytře postavila Natálie Mlýnková, která si počkala na nastřelený kotouč od Mrázové, čímž překvapila Lasisovou a rozradostnila české barvy. Ve 30. minutě bylo ještě veseleji. Mrázová totiž obrala rozjetou soupeřku o puk, předložila jej znovu Natálii Mlýnkové, která nic nevymýšlela a pověsilal jej pod víko kanadské branky.

Vážnější problémy řešila česká obrana ve 32. minutě, kdy kolem branky kroužila Griggová a následně se k zakončení dostala Kedraová. Škodová se ale roztáhla a koncem betonu šanci zastavila. Ač se Kanada snažila a v závěru to zkusila i v pěti, bez brankářky, její ataky nebyly účinné a Češky postupují do finále!

Česko – Kanada 3:0 (1:0)

Branky a nahrávky: 15. Mrázová (Jančová), 27. Mlýnková (Mrázová), 30. Mlýnková (Mrázová)

Vyloučení: 0:1.

Sestava Česka: Škodová – Jančová, Mrázová, Čajanová, Mlýnková – Flachsová, Kovářová, Vanišová, Kaltounková – Němcová, Pipková, Jůzková, Vonková.

Sestava Kanady: Lasisová – Thackerová, Gutierrezová, Griggová – Learyová, Sorbaraová, Leavensová, Kedraová, Jaksaová.