Junioři probudili střelecký apetit, Švýcary rozstříleli devíti góly

Junioři probudili střelecký apetit, Švýcary rozstříleli devíti góly

To bylo hodně povedené ze strany českých juniorů! V prvním ze dvou zápasů o celkové páté místo opět narazili na švýcarský celek. S tím již remizovali v základní skupině 1:1. Dnešní utkání ale bylo na míle vzdálené tomu předešlému. Čeští hráči vsadili na samostatné výpady proti švýcarské brance, což se nadmíru zadařilo. Z obrovského množství akcí nakonec poslali kotouč za záda Torrenta hned sedmkrát, zatímco na druhé straně udrželi oba čeští gólmani čisté konto. Velkou zásluhu na výhře má Michal Hotěk, který nasázel tři góly. O pátou příčku budou Češi definitivně bojovat v sobotu v 9:30 proti Kanadě.

První polovina zápasu začala výrazným českým tlakem. Již v první minutě mohl otevřít skóre David Jindra. Těsně před brankovištěm ale zaškobrtl o dvojici hráčů stojících před ním. Češi celkem pravidelně podnikali výjezdy na Torrentovu branku, švýcarská obrana ale zůstala připravená.

To se změnilo po Vrancově vyloučení za nedovolené bránění. Švýcaři se natlačili do pásma a čekali na vhodný moment k prověření Hufa. Díky rychlým nájezdům Jana Kvapila ale dokázali Češi švýcarskou přesilovkovou hru úplně rozebrat. V sázce na nájezdy pokračovali Češi i po vyrovnání početních sil.

Následovala první přesilovka českého týmu. Během ní Češi sevřeli své protihráče v mezikruží a započali s ostřelováním branky Torrenta. Nakonec ji dokázali využít. Michal Hotěk stál připravený ve středu mezikruží, odkud tvrdě napálil kotouč přímo do švýcarské branky.

Nedlouho poté navýšili Češi své vedení! Lukáš Šmíd využil toho, že Josef Vranec stíní ve výhledu Torrentovi a umístil kotouč do volné skulinky svatyně Švýcarů. Češi následně pokračovali v taktice rychlých samostatných výpadů. Šanci jim k tomu dala i více než minutu a půl trvající dvojnásobná přesilovka. Jeremy Torrent během ní čelil velmi vysokému množství střel, ani jednou ale neinkasoval.

Jeden z dalších samostatných nájezdů na švýcarskou branku přinesl další navýšení českého vedení. Josef Vranec se postavil k levé straně brankoviště, kde vyčkal na povedený Šmahelův pass. Ten poté ihned uklidil k tyčce svatyně Švýcarů. Čeští hráči tak odcházeli do kabin s velkou výhodou před druhou půlí.

Druhá polovina zápasu skončila tak, jak první skončila. Již 26 vteřin po vhazování se odhodlal Jan Kvapil k dalšímu samostatnému výpadu. Nikým nehlídán projel napříč celým hřištěm a z mezikruží našel prostor mezi betony švýcarského gólmana. Hned poté se Češi znovu prosadili. Pátou branku dokázal vsítit Štěpán Turek, který se zprava napřáhl a vymetl prostor pod vyrážečkou Jeremyho Torrenta.

Střelecký apetit českého týmu neustal ani nadále. Jeden z mnoha celkem snadných protiútoků zakončil z podobného místa jako před malou chvíli Turek Jiří Šmahel. Následně se dostali i Švýcaři k několika útočným příležitostem, velmi malé množství z nich ale dovedli až k vystřelení. Po tomto gólu si vzali Švýcaři oddechový čas, čehož využili i Češi a Daniela Hufa nahradil v brance Martin Altrichter.

Naproti tomu se českému týmu vydařil další samostatný průnik! Přes celé hřiště si projel Michal Hotěk, který z levé strany s poklidem poslal kotouč do švýcarské branky. Přes sedmigólový rozdíl se ale Švýcaři i nadále snažili pronikat do útočného pásma. Celou dobu je ovšem provází nedůraznost a pálení šancí těsně před vrcholem.

Češi se následně pokoušeli o průniky i ve vlastním oslabení. Přes narůstající švýcarskou snahu alespoň o zmírnění vysoce nepříznivého stavu, dokázali uhájit obranný prostor a pokračovat ve hře, kterou předváděli po celé utkání.

Následně jim vyšel další samostatný průnik! Svůj hattrick dnes zkompletoval Michal Hotěk. Opět po nájezdu z levé strany nekompromisně vytrestal volnou skulinu mezi betony Torrenta. Což otevřelo prostor i pro devátou branku českého týmu. O tu se postaral Matěj Poul, když u tyče zavěsil do branky Vrancovo nahození. Další gólovou trefu jsme již neviděli. Čeští hráči Švýcary vytrestali obrovskou kanonádou a již očekávají zápas o páté místo s Kanadou.

Zdroj fotografie: World Skate


Česko - Švýcarsko 9:0

Branky a nahrávky: 10. Hotěk (Turek), 11. Šmíd, 19. Vranec (Šmahel), 21. Kvapil (Jindra), 21. Turek (Hotěk), 23. Šmahel (Šmíd), 26. Hotěk, 38. Hotěk (Marek), 38. Poul (Vranec).

Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0.

Sestava Česka: Huf (23. Altrichter) – Kvapil (C), Jindra, Turek, Novák, Vranec, Marek, Göndör, Hotěk, Poul, Šmíd, Svoboda, Šmahel.

Sestava Švýcarska: Torrent (23. Mark) – Schmucki, Henrich, Steger, Schryber, Steger, Bieri, Cioffo, Neumeister, Patt, Rohner, Kessler, Planzer, Anderegg, Rozajac.