Junioři velmi těsně podlehli Francii, přesto uhájili druhé místo ve skupině

Junioři velmi těsně podlehli Francii, přesto uhájili druhé místo ve skupině

Dlouhotrvající vyrovnaný boj nakonec český tým jen velmi těsně prohrál. Agresivně hrající Francouze ale dokázal dvěma góly zkrotit kapitán českého výběru Jan Kvapil. Velmi pohledný hokej s obrovským množstvím šancí na obou stranách ale zvládli lépe francouzští hokejisté, kteří zakončují skupinu na prvním místě. Pro Čechy ale tento výsledek není konečnou, naopak. Svojí skupinu opouštějí z druhého místa po bilanci jedné výhry, jedné remízy a jedné prohry.

První půle přinesla oboustranně velice aktivní hokej. Zpočátku sice měli větší převahu francouzští hokejisté, kteří častokrát prověřili gólmana Hufa. Ten ale prokázal po většinu herního času svou nezdolnost. Na opačné straně pomohly českým hráčům dvě přesilové hry, s malou přestávkou od sebe.

První z nich byla zhruba ve své polovině ukončena. Jan Kvapil se prudce napřáhl a z větší vzdálenosti nekompromisně prostřelil francouzského gólmana. Francouzi se pak po velmi dlouhou dobu snažili vyrovnat, přičemž předvedli řadu velmi povedených zákroků. Vždy ale narazili na připraveného Daniela Hufa. Ovšem ani Češi nezůstávali bez šancí.

V závěru poločasu se ale zadařilo více Francouzům. Svůj drtivý tlak využil 27 vteřin před koncem první půle Ange Boitard, který srazil poskakující kotouč do Hufovy branky.

Na počátku druhé půle musel český tým vzdorovat skoro dvě minuty hned dvojnásobné přesile, po postupném vyloučení Vrance a Hotěka. Přes obrovské snažení ale drtivý francouzský nápor nezlomil, naopak Francouzi se díky druhé trefě Angeho Boitarda ujali vedení.

To jim ale dlouho nevydrželo! Ihned po vhazování se do útočné příležitosti vydal Jan Kvapil, který z mezikruží vyslal tvrdou střelu přímo na Courrouxe a dohnal Boitarda ve střeleckých závodech. Oba týmy se následně střídaly v nátlakových akcích na soupeřovu branku. Jak Adam Courroux, tak Daniel Huf ale předváděli v brance vše možné i nemožné, tudíž drželi dlouho vyrovnaný stav.

V gólovém snažení ale byli nakonec úspěšnější francouzští hokejisté. Daniel Huf chtěl kotouč vyhodit ven, jenomže toho se zmocnil Lucas Discazaux, který jej rychle poslal za brankovou čáru. Češi se ale nevzdali a nadále se snažili o znovuvyrovnání. Obrovskému množství střeleckých pokusů ovšem gólman Courroux dokázal čelit velmi úspěšně. Neodolal ani v závěru, kdy Češi útočili v pěti lidech. Francie tak vydřela třetí vítězství a celou skupinovou část ovládla.

Francie - Česko 3:2

Branky a nahrávky: 20. Boitard, 24. Boitard (Bellotte), 32. Discazaux – 6. Kvapil (Jindra), 25. Kvapil

Vyloučení: 2:3

Využití: 1:1

Sestava Francie: Courroux (Clemente) – Faucherand, Melvine, Discazaux, Janvier, Gonzalez, Perez, Le Bohellec – Lajerige, Boitard, Vacossin, Gerbet, Bellotte, Gerardin, Berquet.

Sestava Česka: Huf (Altrichter) – Kvapil (C), Jindra, Turek, Novák – Vranec, Marek, Göndör, Hotěk – Šmíd, Svoboda, Šmahel.

Foto: World Skate