Mistrovství světa Masters a Veterans – den šestý

Mistrovství světa Masters a Veterans – den šestý

Přerov, Nový Jičín – Zlato z mistrovství světa kategorií Masters a Veterans v inline hokeji získaly týmy Česka a Francie. Češi v Novém Jičíně udolali ve finálovém „federálním“ derby Slováky, pojistku přitom přidali až v poslední minuty. Francouzi v Přerově o jediný gól předčili Švýcary, kteří snižující brankou ještě zadělali na závěrečné drama.

Přerovský turnaj Masters viděl ve svůj poslední hrací den nejprve zápasy o konečné umístění ve druhé polovině celkového pořadí. Slováci do soboty porazili pouze Itálii, Austrálie nezvítězila vůbec a k tomu nastřílela jen několik málo gólů. Obraz jejich hry a výkony se nezměnil ani proti českým východním sousedům. Australané sice bojovali a po určitou dobu je ve hře o výhru držel výborný brankář Ells. Pak ale Slováci jejich obranu prolomili a do vytvořené škvíry začaly pronikat další a další smrticí údery. Slovensko jich nakonec nasázelo devět, Austrálii porazilo 9:1 a na mistrovství skončilo předposlední. „Klokani“ listinu s umístěními uzavřeli.

Duel Velké Británie a Slovinska byl zároveň soubojem dvou střelců. Na straně Slovinců úřadoval Aleš Fajdiga, Ostrovany zase svými trefami držel ve hře přerovský rodák Marcel Maly. Slovinsko zároveň tři ze svých šesti branek dokázalo dát v početní nevýhodě. Sám kanonýr Fajdiga se trefil čtyřikrát. V britském dresu sice Maly v závěru zkompletoval hattrick – a to ještě předtím neproměnil trestné střílení – na vítězství to ale z pohledu reprezentace Spojeného království bylo málo. Slovinsko zvítězilo nad Brity 6:4 a získalo devátou pozici. Velká Británie brala desátou příčku.

Jestliže Slovinci stříleli góly v oslabeních, Italům se zase v sobotu dařilo náramně využívat přesilovky. V měření sil s Maďarskem z této herní situace vytěžili hned tři branky. Do toho zvládli ještě jednu při rovnovážném počtu hráčů na ploše, což jim nakonec stačilo na vítězství a konečné sedmé místo. Maďaři se sice dotáhli na těsný rozdíl jednoho přesného zásahu, víc už ovšem nesvedli a z Hané se vrací s osmým místem.

Američané nasázeli Němcům za první poločas šest branek. Této lavině ze zámoří nedokázali Němci účinně čelit. Sami za prvních 20 minut skórovali pouze jednou. V americkém dresu se jako obvykle činil například produktivní Derek Kern, přidávali se současně i další jeho spoluhráči. Ve druhém dějství Německo přidalo a zkorigovalo stav na 3:5. Poslední slovo si ale vzaly znovu spojené státy, které závěrečnou brankou jen svůj triumf potvrdily. Po vítězství 6:3 skončily kousek od stupňů vítězů páté, Němci šestí.

První bitva o medaile měla bronzový podtext. Češi ale tentokrát neponechali nic náhodě a páteční scénář z utkání s Francií v semifinále nemínili podstoupit znovu. Najevo to dávali hned od začátku, po první půli vedli 6:2. Ve druhé části zápasu už svému sokovi – Kanadě – nedovolili skórovat vůbec. Naopak sami skóre ještě navýšili o další tři branky. Řádil především útočník Lubomír Korhoň. Tomu parádně klapala spolupráce s Markem Vorlem, z níž představoval hotový postrach pro kanadské brankáře. Ano, brankáře. Javorové listy totiž po sedmi minutách sáhli ke střídání v brankovišti, odkud Servose vyhnal právě Korhoň. Ten pak překonal i náhradníka Cobba a po závěrečné siréně odjížděl do kabiny se čtyřmi novými trefami v kapse. Česko celkově pokořilo Kanadu 9:2 a v Přerově přeci jen nezůstalo bez medaile. Získalo bronz.

Zlato si vydobyli čeští přemožitelé ze semifinále. Francouzi sice ve finále se Švýcarskem prohrávali, ještě do poločasu ale zvládli srovnat a ve druhém dějství pak výsledek překlopili na svou stranu. Obě dvě první branky země galského kohouta měl na svědomí Richard Aimonetto. Třetí francouzskou branku přidal Edouard Clisson a s výsledkem „zlatého“ rébusu to vypadalo více než jasně. Švýcaři ale ještě stihli snížit na 2:3 a v závěru se mermomocí pokoušeli srovnat. To se jim ale již nepodařilo a ve francouzském týmu tak mohly propuknout mistrovské oslavy. Západoevropané ovládli šampionát Masters potřetí v historii.

V Novém Jičíně si to Austrálie s Novým Zélandem rozdaly o deváté místo. Tedy, rozdaly… Australané už měli deváté místo jisté, předtím totiž vyhráli dva potřebné páteční zápasy. Přesto se ještě domluvili na souboji s Novozélanďany, který získali na svou stranu ve výsledkovém poměru 4:2. Duel o sedmou příčku byl ještě jednoznačnější, Francie doslova přejela velkou Británii 8:1.

Zato partii Itálie s Německem muselo rozhodnout až prodloužení. Stav 3:3 nakonec pozměnili a překlopili na svou stranu Italové, a to ve 47. minutě. V Novém Jičíně se tak umístili na páté pozici, Němci na šesté. Bronzový zápas ovládla reprezentace USA, který už po poločase vedla nad Kananou 3:1. Ve druhé půli přidala též tři branky a celkově si medaile vysloužila po triumfu v poměru 6:3.

Zlato zůstalo doma. Češi se o něj ve „federálním“ derby porvali se Slováky. Během prvních dvou minut stihli dvakrát skórovat, Slováci ale pak dokázali v podstatě totéž. Po poločase svítilo na tabuli nerozhodné skóre 4:4. Klíčovou branku vsítili Češi ve 30. minutě v přesilové hře, v poslední minutě na ni ještě přidali pojistku. Slovensko zdolali 6:4 a radují se ze zlatých medailí.