České reprezentace vyhrály základní skupinu, utkání hodnotili Pavel Hanák a Martin Duchek

České reprezentace vyhrály základní skupinu, utkání hodnotili Pavel Hanák a Martin Duchek

Česko zatím prožívá dokonalý turnaj jak v kategorii Masters, která se hraje v Přerově, tak i v kategorii Veterans, jenž se koná v Novém Jičíně. Ve středu byly na programu poslední skupinové zápasy a oba české výběry uspěly a postoupily do čtvrtfinále z prvního místa. Za Masters hodnotil Pavel Hanák, za Veterans Martin Duchek.

Pavel Hanák se do Přerova za českou reprezentací připojil kvůli zraněním zad později, a tak odehrál na mistrovství světa teprve svůj první zápas a podílel se tak na vítězství nad Francií 6:2. „I když to podle výsledku nevypadá, to vítězství se rodilo těžce, protože Francouzi výborně bruslí,“ popsal Hanák největší přednost francouzských inlinehokejistů.

Francie byla každopádně pro český výběr zatím nejtěžší zkouškou na turnaji, i tu ale nakonec Češi zvládli a možná pomohlo i to, že tohoto soupeře znali z předchozího šampionátu. „Loni jsme s nimi měli obrovský problém ve čtvrtfinále, je to jeden z nejlepších mančaftů, co tady jsou. Podle mě nečekaná výhra, ale zasloužená,“ překvapil svými slovy Hanák.

Hanák si hned ve svém prvním zápase na turnaji připsal několik hezkých momentů, zejména jeho asistence na šestý gól Pavla Würtherleho stála opravdu za to. „Dostal jsem hezkou přihrávku, píchl jsem si to přes obránce a Pavel mi skvěle najel, tak jsem mu to dal žabičkou přes obránce a on to hezky trefil,“ popsal svůj nejhezčí moment v zápase Hanák.

České veterány mezitím v Novém Jičíně čekal taktéž zatím nejtěžší soupeř na turnaji, o první místo ve skupině B si to rozdali se Spojenými státy. „Od začátku to byl těžkej zápas. Věděli jsme, co nás čeká, Američané jsou nejsilnější tým naší skupiny a my jsme měli štěstí, že se nám podařilo na začátku dát nějaké góly,“ hodnotil zápas, který Češi nakonec vyhráli 5:4, Martin Duchek

Češi měli skvělý vstup do utkání a vedli brzo 3:0, pak ovšem nechali Američanům prostor a ti dokázali snížit a poločas tak skončil za stavu 4:3 pro Česko. „Dali relativně náhodný gól z ničeho a pak nás začali přehrávat, takže jsme se museli trochu stáhnout. Klíčové pak pro nás bylo, že jsme jim znovu odskočili o dva góly,“ vyjmenoval zlomové momenty utkání střelec druhé české branky.

Ve čtvrtfinále český tým čekají Němci, kteří skončili na čtvrtém místě ve skupině A a Češi budou znovu favority. „Je to ošemetné, ve čtvrtfinále být favorit. Není to lehká situace, ať hrajete s jakýmkoliv soupeřem. Co jsme viděli předchozí zápasy Němců, tak víme, že začínají zostra a pak jim dochází síly. Důležité bude přežít začátek,“  věděl Duchek, co by mohlo na čtvrtfinálového soupeře platit.