Výhra s USA zajistila juniorské reprezentaci 1. místo ve skupině, ve čtvrtfinále s Kolumbií

Výhra s USA zajistila juniorské reprezentaci 1. místo ve skupině, ve čtvrtfinále s Kolumbií

Poslední zápas v základní skupině sehráli Češi se Spojenými Státy Americkými a v přímém souboji si to rozdali o první místo a výhodnější postupovou pozici do čtvrtfinále. Ač se vítězství nerodilo lehce, český tým několikrát dokázal otočit skóre a zápas zvládnul. Jako vítěz skupiny A narazí Češi ve čtvrtfinále šampionátu na Kolumbii.

Foto: Facebook / World Inline Hockey

Zápas začal oboustranně v opatrném tempu. Za faul šel sice na tresnou lavici Suekawa, jenže Češi v přesilovce De La Torreho příliš neohrozili. Po vyloučení Marka dostal tým USA výhodu početní výhody, kterou dokázal zužitkovat. Brayden Kohler prostřelil Krále a Češi poprvé na šampionátu prohrávali. Netrvalo ale dlouho a bylo srovnáno. Radim Budil nevymýšlel a od pravého mantinelu vypálil tak tvrdě, že americký brankář nedokázal ani zareagovat.

Američané si vzali své vedení zpět v oslabení. Kadin Ricciardi prchnul obraně a zasunul mezi betony Krále. Jenže Češi znovu udeřili. V přesilovce posunul Kvapil kotouč na protější kruh Viktoru Martínkovi, jenž střelou bez přípravy zametl kotouč do sítě. Vzápětí už česká reprezentace převzala vedení na svou stranu zásluhou Tomáše Zdráhala, který vymetl růžek De La Torrea.

Ve druhé dvacetiminutovce, kterou v bráně začal Hauser Američané dokázali srovnat. Sudí se dlouho rozmýšleli a rozhodovali, zda branku uznají, ale závěrečný verdikt ukázal, že střela Kadina Ricciardiho byla gólová. Když Češi dostali dvojnásobnou výhodu přesilové hry, stav se znovu překlopil v jejich prospěch. Tomáš Zdráhal ukončil ostřelování americké brány přesným zásahem pod vyrážečku.

Do dvoubrankového vedení se český tým dostal opět při nestandardním počtu hráčů. V signalizované výhodě se puku ujal Viktor Martínek a střelou přes clonící hráče trefil vedení 5:3 a brzy přidal v oslabení další trefu, když v oslabení z prostoru mezi kruhy procedil kotouč mezi betony amerického gólmana. Američané se ale nevzdávali. Brayden Kohler potrestal využil přesilovou hru a zadělal znovu na drama. To ale Češi nedopustili a v závěru už neinkasovali. Základní skupinu tak zvládli bez zaváhání.

Česko – USA 6:4 (3:2)

Branky: 7. Budil, 12. Martínek (Kvapil), 14. Zdráhal, 30. Zdráhal (Budil), 35. Martínek (Dětský), 36. Martínek (Novotný) – 6. Kohler (Ricciardi), 11. Ricciardi, 27. Ricciardi, 36. Kohler.

Sestavy

Česko: Král (21. Hauser) – Netušil, Martínek, Dětský, Kvapil – Marek, Mikulec, Budil, Petrus – Jarý, Galetka, Zdráhal, Novotný.

USA: De La Torre – Aulerich, Printzen, Kohler, J. Cascarano, Ricciardi, Butler, Suekawa, Chestnut, Vislosky, D. Cascarano, Rosenthal.

Vyloučení: 4:7. Využití: 3:3. V oslabení: 0:1.