Češky se udržely na vítězné vlně, do finále jdou z prvního místa!

Češky se udržely na vítězné vlně, do finále jdou z prvního místa!

Boskovice - České výběry na evropském šampionátu zůstávají stoprocentní! Češky, které měly v zádech jistotu účasti ve finále, hrály proti Finsku v posledním utkání uvolněně a soupeři nasázely sedm branek. Pátá výhra v pátém duelu znamená první místo ve skupině, a zítra se naše reprezentantky střetnou ve velkém finále s Francií o zlato.

Češky měly již místenku ve finále jistou, a tak šlo o to se co nejlépe připravit na samotný nedělní vrchol celého Mistrovství Evropy. Domácí reprezentantky ale neponechaly nic náhodě a od začátku byly hodně aktivní. Hned ve třetí navíc otevřely skóre, poté co Michaela Jančová zůstala sama před brankou a chybu soupeřek v obraně potrestala úvodní brankou duelu. Za dalších sedm sekund navíc přišla trefa číslo dvě, když právě Jančová našla zpoza branky Sáru Čajanovou, a ta se ranou k tyči nemýlila. I Finky však pokračovaly v aktivitě, za níž byly odměněny kontaktní brankou. U pravé tyče zůstala zcela nepokrytý Minnamari Tuominenová, která byla nejrychleji u dorážky, a pohotově snížila.

Dlouho poté se ani jeden z celků nemohl dostat do větší šance, naplno se ofenzivní šiky rozjely až pět minut před koncem poločasu. Studentová nejprve pádila sama na branku, ovšem gólmanka Koivistová její střelu vyrazila hřbetem své rukavice. Za sedmnáct sekund ale už se naše reprezentantky mohly radovat. Tereza Vanišová předvedla povedenou sóloakci, při níž projela z pravé strany a poté z blízkosti brankoviště pověsila kotouč pod horní tyč. Za další minutu a půl se do střelecké listiny zapsala podruhé v duelu také Michaela Jančová, která pláchla všem soupeřkám a svůj únik zakončila jednoduchou střelou nad lapačku. Finky se poté chtěly nakopnout oddechovým časem, nicméně do konce první půle si již vážnější šanci nevypracovali.

Druhá dvacetiminutovka začala nervozitou na obou stranách, k vidění bylo několik vyloučení. Ve třiadvacáté minutě pálila velmi dobře z mezikruží Tereza Vanišová, nicméně její parádní ráně stálo v cestě břevno. To na druhé straně se už červené světlo rozsvítilo. Tapaniová pronikla obranou, přes střed se dostal k levé tyči, odkud zadovkou naslepo našla před prázdnou brankou Anninu Rajahuhtovou a ta snížila náskok Češek. Následovala opět pomalejší pasáž bez vážnější šancí, přičemž se vše rozjela v závěrečná osmiminutovce.

Tu načala druhým zásahem v zápase nejmladší Češka Sára Čajanová, která si najel na přihrávku spoluhráčky za obranu a zcela osamocena poslal kotouč mimo dosah gólmanky Finska. Dvě a půl minuty před koncem navíc po pravé straně ujel Magda Erbanová, zpoza branky zkusil zadovkou na hrušku poslat kotouč do ohně před brankou, avšak její pas si jedna z Finek srazila do vlastní sítě. Gólové hody Češek v utkání uzavřela sedmou trefou Simona Studentová, jež se vřítila do rozhozené obrany a pohodlně zavěsila. Češky se tak na finále připravily ve velkém stylu, zítra od 16:30 se utkají s Francií o zlato!

Ohlasy po zápase:

Štěpánka Kozlerová, asistentka národního týmu: "Přesto že v dnešním zápase prakticky o nic nešlo, tak holky nepodcenily. Během celého utkání hrály zodpovědně a myslím si, že výsledkem ukázaly, kdo je tady adeptem na finále."