České hráčky si na úvod ME poradily se Švýcarskem

České hráčky si na úvod ME poradily se Švýcarskem

První zápas na mistrovství Evropy nabídl zajímavou podívanou se šťastným koncem pro české hráčky. Ty sice musely otáčet průběh utkání, to však zvládly velmi rychle a ve druhé polovině duelu jen navyšovaly své vedení. Švýcarky se většinu času jen bránily, což dokládá i poměr střel. Češky totiž své soupeřky přestřílely 47:7. Třemi body se blýskla Martina Vonková, kapitánka Mrázová pak přispěla dvěma body.

Do utkání vstoupily české hráčky velmi dobře a přes tři minuty nepustily soupeřky do zakončení. Při jedné akci ovšem ztratily kotouč, který si vzala Scheurerová, která ještě našla rozjetou Stephanie Lechnerovou. Ta se dostala až na hranici brankoviště a zakončila přesně kolem připravené brankářky.

Netrvalo však dlouho a bylo vyrovnáno. Mrázová vymyslela přesnou přihrávku na Sáru Čajanovou, která tváří v tvář Friantové bez problémů uspěla. Následně musela na trestnou lavici Vonková, českým hráčkám to však paradoxně pomohlo. V oslabení si totiž vzala puk Kateřina Mrázová a po několika povedených kličkách nedala švýcarské brankářce šanci.

Následovala série vyloučení švýcarských hráček, k využití přesilové hry se ale Češky nedostaly. Nejblíže byla Flachsová, jenže její střela pouze zazvonila o horní tyčku. Nakonec se české hráčky přece jen radovaly z třetí branky ještě v první části. Po zbytečné ztrátě soupeřek vyslala Kovářová do šance Martinu Vonkovou, která se prosadila přesnou střelou do vzdálenějšího horního rohu klece.

Když už se zdálo, že Švýcarky nebudou mít na zlepšení české reprezentace odpověď, utkání ještě dokázaly zdramatizovat. Po necelých dvou minutách druhého poločasu si Rahel Michielinová nabruslila mezi kruhy a ranou zpoza soupeřky překvapila Nenadálovou.

Češky si ovšem velmi rychle vzaly zpět dvoubrankový náskok. Jančová sice ještě ve velké příležitosti mířila do tyčky, v přesilové hře se však kotouč dostal až k Simoně Studentové, jejíž rána prolétla až do sítě.

Po čtvrté trefě získaly české hráčky jistotu a pomalu začaly mít i výraznou převahu. Tu přeměnily v několik šancí, ze kterých dokázaly využít dvě. V početní výhodě se nejdříve zaskvěla Friantová, když vytáhla svižnou ránu Vonkové nad břevno, na zakončení Michaely Jančové po parádní přihrávce Vonkové už ale následně nedosáhla.

Definitivní podobu výsledku určila až Martina Vonková. Ta si najela před branku, kam směřovala svoji přihrávku Vanišová a první jmenovaná neměla problém uklidit kotouč za bezmocnou brankářku. Poslední minuta utkání se odehrála už v klidu, a tak si Češky připisují velmi důležité vítězství v prvním zápase na mistrovství.

Mikael Pančák (trenér české reprezentace): „Na začátku bylo na hráčkách vidět, že byly trochu nervózní, hraje se na domácí půdě. Na první zápas odvedly velmi dobrou práci a já jsem spokojený. Každým dalším utkáním se ještě více sehrají a věřím, že to bude fungovat.“