Češi pětkrát proti Finům dotahovali, nakonec padli v nájezdech

Češi pětkrát proti Finům dotahovali, nakonec padli v nájezdech

Český národní výběr v souboji s Finskem hned pětkrát dotahoval skóre. Šestá vyrovnávací branka padla navíc pouhých dvanáct vteřin před koncem základní hrací doby. Jelikož prodloužení gól nepřineslo, na řadu musely přijít až samostatné nájezdy, ve kterých byl úspěšnější výběr Suomi. Česko podlehlo Finsku 6:7.

Česko - Finsko 6:7 sn (2:2, 0:1, 2:1, 2:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Strýček (Kafka, Zahradníček), 8. Kameš (Kubica, Zahradníček), 34. Kafka (Ferenc, Petružálek), 36. Petružálek (Kafka, Zbořil), 45. Petružálek (Strýček), 48. Petružálek (Zbořil, Kafka) – 1. Palanto (Lepaus, Suomi), 6. Pukka (Pellinen, Markkanen), 19. Mertanen (Laakkonen, Penttinen), 30. Palanto (Suomi, Lepaus), 44. Markkanen (Lappainen), 47. Joki-Erkkila (Partanen), rozh. náj. Lepaus. Rozhodčí: Kohlmüller (GER) – Wagström (SWE). Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4, 3:4, 4:4, 4:5, 5:5, 5:6

Sestava Česka: Frodl (Huf) – Strýček, Zbořil, Kafka, Petružálek – Kameš, Zahradníček, Kubica, Kverka – Ferenc, D. Bernad, Černoch, Strnad

Sestava Finska: Airasvaara (Taponen) – Partanen, Lappalainen, Palanto, Joki-Erkkilä – Penttinen, Aalto, Laakkonen, Mertanen – Markkanen, Pukka, Pellinen, Kiiskinen – Lepaus, Suomi

Zápas proti Finsku odstartoval ve vysokém tempu, Petružálek po čtyřiceti vteřinách fauloval protihráče a výběr Suomi prohřešel proti pravidlům potrestal. U levé tyčky zůstal osamocený Jimi Palant, který překonal přesouvajícího se Frodla. Zanedlouho bylo vyrovnáno, po chybě Finů ujel do brejku Pavel Strýček, zkušeně si počkal na pohyb Airasvaary a vyrovnal.

V páté minutě přišla druhá branka Finů, Pellinen nabil Mikko Pukkovi a ten se tvrdou ranou nemýlil. Nicméně opět netrvalo dlouho a světelná tabule ukazovala vyrovnaný stav, přesnou střelou z pravé strany se prosadil Vladimír Kameš, jenž přesně trefil prostor nad stojnou nohou finského gólmana. Druhá čtvrtfina již na branky tak bohatá nebyla.

Skórovat dokázal pouze Simo Mertanen, který z mezikruží vyslal milimetrovou ránu do levého horního rohu. Odpovědět mohl Kafka, jenže byl při zakončení faulován a svou ranou trefil pouze tyč.  Následnou přesilovku Češi nevyužili. Gól měl na hokejce o pár chvil později Ferenc, kterého při přečíslení chytře uvolnil Černoch, nicméně bek hokejistů v bílých dresech svým bekhendovým blafákem neuspěl.

Po vyloučení Zbořila Finové zahrávali další početní výhodu, nejprve skvěle zasáhl Frodl, poté však přesně zakončil krásnou kombinaci Jimi Palant. Jenže přesilovou hru měli k dispozici i Češi, a i když skórovali až vteřinu po jejím vypršení, bylo znovu sníženo. Petr Kafka si najel mezi kruhy, vyčkal na nejlepší možný okamžik a táhlou ranou propálil Airasvaaru. V podstatě vzápětí přišlo další vyloučení soupeře a tentokrát už si česká čtveřice poradila s vzniklou šancí nejlépe jak mohla. Jakub Petružálek si několikrát vyměnil kotouč s Kafkou a pak ho nechytatelně poslal do bližší šibenice.

Houževnatá finská družina šla přesto znovu do vedení. V další přesilové hře vystřelil Lappainen a po Frodlově zákroku pohotově dorážel Sami Markkanen. O pouhých pětadvacet vteřin později nabil Strýček Jakubu Petružálkovi a bylo počtvrté vyrovnáno. Ani to ale na klidný konec nestačilo, v samotném závěru duelu z první propálil Frodla Juha Joki-Erkkila a vypadlo to, že si výběr Suomi odnese ze souboje tři body. Dvanáct vteřin před koncem propálil Airasvaaru Jakub Petružálek. Poprvé na turnaji se prodlužovalo.

A poprvé na turnaji se nakonec jely také samostatné nájezdy. V těch se trefil Černoch a Kafka, na druhé straně propálil Frodla Partanen a Lepaus. Ten si nakonec vzal i rozhodující slovo, když v první sérii náhlé smrti rozhodl o bonusovém bodu pro svůj celek.

Ohlas trenéra

Luděk Brož (trenér českého národního mužstva): „Pro mě jsou vítězové kluci v kabině, ať už to dopadlo jakkoliv. Nájezdy jsou loterie, jeli šikovní od nás a šikovní od nich a dopadlo to, jak to dopadlo. Síla týmu se neukázala tím, že jsme dotahovali. Síla týmu se ukázala už hodinu před zápasem, kdy jsme se sešli.  Hráli jsme v takovém stavu v jakém jsme hráli. Dohráli jsme utkání s osmi lidmi v takovémto stylu. Obrovský klobouk dolu před všemi. Bylo hodně spekulací před turnajem, teď se potvrdilo, že naši kluci jsou lepší než finští inline hokejisté. Chci jim poděkovat a poblahopřát. Pro mě jsou vítězové, byli už před zápasem a jenom to potvrdili. Pořadí na nájezdy jsem určil já a všichni je jeli dobře. Provedli je výborně, nic se neděje. Život jde dál a zítra hrajeme další zápas."