Ohlédnutí za MS žen: Proč Češky odjely s prázdnou?

Ohlédnutí za MS žen: Proč Češky odjely s prázdnou?

Loni zlato, letos nic. Češky svoji medailovou sbírku na italském šampionátu organizace FIRS nerozšířily. I tak ale nemusí smutnit. Budoucnost totiž vypadá velmi slibně.

Čtvrtfinálová dřina

Hned na úvod turnajového play-off čekal Češky hodně nepříjemný soupeř. S Finkami se totiž nikdo z českého tábora ve čtvrtfinále potkat nechtěl. Všichni dobře věděli o kvalitách severského celku, které spočívaly spíše v urputné obraně a rychlých brejcích.

A utkání opravdu nabralo směr, kterého se Češky obávaly. Tým trenérky Pančákové tlačil a tlačil, jenomže Finky byly nastěhované před svojí gólmankou a ne a ne soupeře pustit do větších šancí. „Byly docela kousavé, hodně nepříjemný soupeř,“ konstatovala po zápase brankářka Škodová.

Ta sice moc práce neměla, o to náročnější pro ni bylo udržet se v tempu a zkoncentrovat se na téměř sporadické výpady Finek.

Ty se ale nakonec ukázaly jako velmi účinné. I přesto, že to Češky se střelbou zkoušely téměř dvakrát častěji, efektivnější byly právě Finky. Nakonec ale doslova s vypětím všech sil český výběr Finsko porazil 3:2. Nicméně tento duel stál hodně psychických i fyzických sil.

Semifinálové zklamání

A právě ty hodně chyběly ve čtvrtečním semifinále. Češky dlouho hrály s USA vyrovnanou bitvu. Jenomže… „Vždycky když s nimi hrajeme vyrovnaně a nemůžou nám dát gól, tak se něco musí stát.“ Tak znělo nepsané pravidlo, které hned několikrát zaznělo z českého tábora.

A platilo i tentokrát.

Do 16. minuty se zápas vyvíjel pro české barvy výborně. Na americké straně byla znát lehká nervozita z toho, že se stále hraje 0:0. Pak ale přišla akce v brankovišti Nenadálové, která ovlivnila zbytek zápasu.

OHLÉDNUTÍ ZA ZÁKLADNÍ ČÁSTÍ NAJDETE >>ZDE<<

Američanky se hodně nevybíravě navážely do české gólmanky, což si české hráčky nenechaly líbit. Výsledek? Dva dvouminutové tresty pro český tým, pro Američanky žádný. Dvě přesilovkové trefy byly jak hřebíček na rakvičku psychiky českých hráček, které prapodivné vyloučení nesly hodně špatně.

Výsledek 0:4 nakonec poslal český výběr bojovat „jen“ o bronz.

Bramborové slzy

Zahnat zklamání ze semifinále, překonat křivdu rozhodčích a hlavně zregenerovat. A to pokud možno hodně rychle. Češky, které měly v nohou o zápas více než jejich poslední soupeř na turnaji, to před bojem o bronz moc lehké neměly.

„Na holkách bylo znát už na rozcvičce, že jsou hodně nervózní. Nešahaly si na puk tak jako dřív. A nervozitu si přenesly i do začátku zápasu, kdy vlastně dostaly hned v první minutě gól,“ poukazovala na psychickou (ne)pohodu týmu trenérka Pančáková.

Češky se trápily v koncovce. Ta jim ostatně nevycházela podle představ téměř celý turnaj. A ani v boji o bronz trápení neprolomily. Tyčka vpravo, tyčka vlevo, břevno…ale branka žádná.

Až když se zdálo, že je zápas definitivně ztracen, trefila prodloužení po nenápadné akci Dominika Vopravilová. A to navíc ve vlastním oslabení, respektive hře 4 na 4, kdy byla Škodová pryč z branky.

Možná by to bylo pro holky milosrdnější, kdyby se tehdy Vopravilová netrefila. Francouzský gól v prodloužení totiž bolel. A to opravdu hodně. Jenomže Francouzky přesilovou hru zkrátka využily. Domu se vezly jen brambory.

Krom brambor ale Češky získaly i něco dalšího. Zkušenosti. Velmi cenné zkušenosti. Především pro mladé hráčky to byla velká škola. A to jak fyzická, tak psychická. Ta se bude do budoucna velmi hodit. Ono to nakonec půjde, ne že ne.

HODNOCENÍ TURNAJE TRENÉRKY PANČÁKOVÉ NAJDETE >>ZDE<<

Srovnání Češek a vítězek MS z Kanady v play-off

ČESKO

MS 2016

KANADA

4

Góly celkem

11

0

Góly v přesilovce

1

1

Góly v oslabení

0

80

Střely

82

7

Přesilovky

7

5

Oslabení

5