Zlato! Junioři ve finále přehráli domácí Itálii a obhájili titul mistrů světa

Souboj o světové zlato svedl dohromady domácí Itálii, která chtěla překazit Čechům obhajobu nejvyššího primátu. Poslední utkání šampionátu začali lépe junioři z Česka, kteří po polovině utkání vedli o dvě branky. Následně s góly roztrhnul pytel, Češi se dostali do vedení 5:2. Svůj náskok s blížícím se koncem bránili zuby nehty, nicméně nakonec jednobrankový náskok uhájili a znovu po roce převzali pohár pro titul mistrů světa!

Itálie – Česko 4:5 (0:2, 4:3)

Branky a nahrávky: 21. Lettera (Berthod), 22. Berthod (Vendrame), 35. Vendrame (del Piccolo), 39. Lettera (del Piccolo) – 13. Král (Janiczek), 20. Bureš (Balcar), 22. Klinecký (Bartko), 29. Werbik, 29. Král

Velký souboj o juniorský titul mistrů světa začali obhájci zlata aktivněji, nicméně více šancí měli Italové. Ve svých příležitostech neuspěli Codebo, Lettera ani Sica, a tak přišel trest. Janiczek našel povedenou přihrávkou napříč pásmem Filipa Krále, který otevřel brankový účet utkání. Čechům úvodní branka výrazně pomohla. Odměnou jim byla další branka, kterou pouhou vteřinu před první sirénou vstřelil Nicolas Bureš, zakončoval přečíslení 2 na 1 ve spolupráci s Balcerem. Češi odcházeli do kabin spokojenější, a především s dvoubrankovým náskokem. Do druhého dějství vletěl Italové jako vyměnění a po 64 vteřinách hry bylo srovnáno. Nejprve se prudkou ranou z kruhu prosadil Alessio Lettera, na kterého navázal o chvíli později vyrovnávací trefou Thomas Bertod, který překonal Hufa forhendovým blafákem. Češi si vzali oddechový čas a vzápětí také ztracení vedení zpět. Už za necelou půlminutu našel Bartko na vzdálenější tyči volného Daniela Klineckého, pro nějž nebyl problém zakončit do prázdné branky. Celek z Apeninského poloostrova pokračoval i nadále v aktivitě, Čechy však držel skvělý brankář Huf. Klíčovou se pro zápas stala 29. Minuta, v níž Češi odskočili na tříbrankový náskok. Individuální akcí přes dva hráče se blýsknul Nicolas Werbik a následně Filip Král, který se prosadil podruhé v zápase, když se trefil nechytatelně z mezikruží. Italové vystřídali brankáře, do brankoviště se postavil Orlando, který své kolegy několika skvělými zákroky udržel ve hře o zlato. Snižující trefu si připsal Tobio Vendrame. Italové chytli druhý dech, navíc se Češi nechali vyloučit několikrát v krátkém sledu. Kontaktní branka přišla při přesilovce 4 na 2, kdy se z ostrého úhlu trefil do odkryté svatyně Alession Lettera. Domácí měli následně obrovský tlak, hráli další početní převahu, nicméně Češi se srdnatě bránili a nakonec svůj náskok uhájili. Po roce tak znovu získali zlaté medaile a obhájili titul mistrů světa!

Foto: David Šimon