Čeští inline hokejisté podlehli finským obhájcům zlata 3:7

Čeští inline hokejisté podlehli finským obhájcům zlata 3:7

Zatímco tříbrankovou ztrátu se Švédskem dokázali čeští inline hokejisté obrátit, pětigólové manko proti Finsku bylo příliš. Reprezentace musela ve druhém zápase mistrovství světa IIHF sklonit hlavy před pořadatelským týmem, jenž v Tampere obhajuje zlaté medaile. Hlavně druhá čtvrtina rozhodla o vítězství hráčů Suomi 7:3. Základní skupinu uzavřou Češi bitvou se Slovinskem.

Článek je převzatý z webu www.hokej.cz.

Finové byli od začátku aktivnější. Zatímco se jim dařilo pronikat českou obranou, na druhé straně byly k vidění jen individuální akce a nepřesné střely. Už ve druhé minutě trefil z dorážky tyč Lohtander. Domácí reprezentace otevřela skóre až zkraje druhé čtvrtiny, postaral se o to autor hattricku z prvního zápasu Jimi Palanto.

Českým hokejistům tím odstartovala šestiminutovka, na kterou by nejradši zapomněli. Dvěma přesnými ranami zvýšil náskok soupeře Kari Lohtander, potom se podruhé radoval i Palanto a totální rozklad české obrany dokonal ve 21. minutě Markus Jokinen. Přesná muška zajistila finskému týmu luxusní vedení 5:0, které by se nemělo pouštět ani v tak nevyzpytatelném sportu, jakým je inline hokej.

Finové ale k dramatizaci skóre hodně pomohli i sami, ve zbytku zápasu totiž pustili Čechy do pěti přesilovek. A hned tu první ještě před přestávkou využil Michal Šimo ztečovanou střelou pod břevno. Z další výhody navíc vytěžila první česká formace pokračující nápor a Michal Šimo mohl po bekhendové kličce zvedat ruce nad hlavu znovu, byť tentokrát dvě sekundy po vypršení trestu – 5:2.

Valící se lavinu dokázali hokejisté Suomi ve hře čtyři na čtyři zase přibrzdit, Laakkonen jim navíc baseballově vrátil pohodlnější náskok. Poslední čtvrtina ale přinesla velký nápor české reprezentace. Jakmile z mezikruží opět v přesilovce přesně zamířil Zdeněk Kubica, jeho tým cítil velkou šanci. Jenže v závěru mu nepomohla poslední výhoda ani následná power-play, Šimo napálil tyčku a z velké šance neuspěl Šebek. Tři sekundy před koncem tak dovezl puk do prázdné brány Jimi Palanto, který mohl před 2197 fanoušky slavit svůj druhý hattrick na turnaji.

Šlo o vůbec první porážku jakékoli české inline reprezentace v letošním roce! Hokejisté zakončí skupinu úterním duelem proti Slovinsku. Pokud se ve čtvrtfinále chtějí vyhnout jednomu z favorizované dvojice USA – Kanada, nutně potřebují zápas s papírovým outsiderem zvládnout. K dobru jim hraje lepší vzájemné utkání se Švédskem, které má v tabulce stejný počet bodů a čeká ho těžší bitva s Finskem.

Finsko – Česká republika 7:3 (0:0, 5:1, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 15. Palanto (Markkanen, Partanen), 16. Lohtander (Joki-Erkkilä, Markkanen), 18. Lohtander (Aalto, Jokinen), 19. Palanto, 21. Jokinen (Palanto, Taponen), 29. Laakkonen (Pukka), 48. Palanto (Kuusela) – 23. Šimo (Šebek, Vozdecký), 26. Šimo (Šebek, Strýček), 37. Kubica (Hrazdira, Demel). Rozhodčí: Erd (Rakousko), Kralj (Slovinsko). Střely na branku: 25:35 (9:4, 8:12, 4:8, 4:11). Vyloučení: 5:0. Využití: 0:2. Diváci: 2197.

Finsko: Taponen – Partanen, Saarinen, Palanto, Kuusela – Pukka, Markkanen, Laakkonen, Joki-Erkkilä – Aalto, Penttinen, Jokinen, Lohtander – Lappalainen, Virtala. Trenér: Timo Nurmberg.
Česká republika: Haloda – Strýček, Šebek, Vozdecký, Šimo – Demel, Obdržálek, Kubica, Hrazdira – Zahradníček, Zbořil, Rubeš, Kuťák. Trenéři: Jan Besser a Luděk Brož.

Další zápas českého týmu ve skupině

úterý 7. července

14:00 (13:00 SELČ) Česká republika – Slovinsko