Souhrn Stilmat extraligy: Obrat Devils a ztráty finalistů

Souhrn Stilmat extraligy: Obrat Devils a ztráty finalistů
autor fotografie: Michal Chadim

Stilmat extraliga inline hokeje má za úvodní hrací sobotu. Týmy Přerova a Hradce Králové, které se spolu minulý rok střetly ve finále, v něm zaznamenaly po jednom vítězství, stejně jako porážce. Gólově nejbohatší duel byl k vidění ve Zlíně, kde Devils vyzráli na úřadujícího šampiona Night Birds 9:8. Dvě utkání musela rozhodnout prodloužení, body se dělily v Hradci Králové i v Boskovicích.

Skupina Západ

Loňský finalista Hradec Králové vstoupil do nové sezony porážkou na vlastním hřišti. Prague Rats si během prvního poločasu vytvořili třígólové vedení, zkraje druhého dějství navíc přidali čtvrtý gól. Východočechům k vyrovnání nepomohla ani stíhací jízda. Na konečných 5:3 pro Rats upravil při hradecké hře bez brankáře obránce David Bernad, který navázal na dvě trefy z první půle a zkompletoval hattrick.

Hradec prohru částečně odčinil ve druhém domácím utkání proti Roller Storm Praha. Po prvním poločase vedl především díky hattricku Filipa Kuťáka a pěti asistencím Zdeňka Čápa 5:3. Hattrick ale po přestávce dovršil také hostující Šimon Slavíček a Pražané předvedli obrat na 6:5. Hradec spasilo trio Kuťák – Čáp – Aleš Půplán. Nejprve ve 37. minutě srovnalo a v první minutě prodloužení zařídilo svému mužstvu druhý bod. Kuťák se trefil celkem pětkrát, spolu s Čápem a Půlpánem figurují na prvních třech místech extraligového bodování západní skupiny. Roller Storm si po prohře 6:7 v nadstavbě odvezl do metropole alespoň bod.

Slušná přestřelka byla k vidění také ve třetím zápase skupiny Západ mezi Hořovicemi a Černošicemi. Po dvaceti minutách platil vyrovnaný stav 2:2. Hostům pak vyšel vstup do druhé půle a soupeři odskočili na rozdíl dvou branek, v čase 28:16 ale už na ukazateli opět svítilo nerozhodné skóre. Vzápětí však přišla rozhodující pasáž duelu. Černošice během necelých tří minut opět dvakrát udeřily a Cvočkaři už tentokrát odpovědět nedokázali. V poslední minutě druhé půle pouze snížili na 6:5 z pohledu Černošic.

Skupina Východ

Obhájce titulu Přerov v prvním zápase letošního ročníku nezaváhal. V Uherském Brodě rozstřílel tamní Kance 7:3, když přibližně deset minut před koncem vedl o pět branek. Tři hráči Night Birds zažili dvougólové utkání, vedle mladíků Jakuba Navrátila a Karla Pláška byl hodně vidět také veterán Pavel Hanák. Ten ve 43 letech potvrdil, že věk je jen číslo a že stále nepatří do starého železa. Domácí ve druhé části sice skóre zkorigovali, na body jim to nicméně nestačilo.

Jestliže ale Hradec Králové prohrál v prvním zápase, Přerov narazil v tom druhém. Na půdě Zlína sice po třinácti a půl minutách vedl o čtyři góly 5:1, slibně rozehraný duel však ztratil. Devils se nejprve dotáhli na těsný jednobrankový rozdíl. Přerov poté využil přesilovku a vyrovnat jim nedovolil, ale jen na pár minut. Pak se Zlínští prosadili třikrát v řadě a rázem to byli hosté, kdo musel dotahovat. „Sovičky“ si znovu pomohly přesilovkou, ve které srovnaly. Následně jim však Devils utekli na 9:7 a Tomáš Hanák 23 sekund před koncem divokého souboje už pouze snížil na výsledných 9:8 pro Zlín. V dresu Devils zaznamenal hattrick obránce Jiří Suhrada.

Ve třetím utkání skupiny Východ se body dělily. Boskovice po prvním poločase vedly nad Brnem 3:1, nadějný náskok ale neudržely. Skóre duelu dvou jihomoravských týmů otevřel už po šestnácti sekundách hostující Jan Dufek, pak ale následovaly tři boskovické góly, přičemž třetí z nich obstaral zkušený David Šebek. Mission Roller srovnal dvěma brankami ve 28. minutě, využití přesilovky v podání Jiřího Drobného a přesnou střelu Dominika Hrachoviny od sebe dělilo jen 23 sekund. Boskovice si poté podruhé v zápase vypracovaly vedení, tentokrát dvougólové. Jenže i o něj přišly a půl minuty po začátku prodloužení dokonal brněnský obrat z 3:5 na 6:5 při dvojnásobné početní výhodě Pavel Strýček.