Přerov mezi nejlepšími evropskými kluby obsadil 5. příčku. Za rok se chceme vrátit, plánuje Patrik Škandera

Přerov mezi nejlepšími evropskými kluby obsadil 5. příčku. Za rok se chceme vrátit, plánuje Patrik Škandera
autor fotografie: Vanessa Zenobini

Na evropské scéně se jako vítěz Stilmat extraligy představil tým IHC Nightbirds Přerov a v těžké konkurenci nejlepších týmů nepropadl. Přerov nakonec na turnaji Evropské ligy v Las Palmas vybojoval cenné 5. místo. Vystoupení Přerovských zhodnotil manažer týmu Patrik Škandera a kapitán Pavel Hanák.

Přerov sice zvládl vstup do turnaje, jenže v dalších zápasech s nejlepšími z Francie, Španělska a Itálie další body vybojovat nedokázal. „Byla to doslova skupina smrti a výsledky nás odsoudily k boji o páté až osmé místo,“ hodnotí Škandera. Night Birds ale zbraně nesložili. „Do posledních zápasů jsme dali všechno a zápasy o umístění už jsme dokázali zvládnout, což je pro Přerov skvělý výsledek. Je to pro nás úspěch,“ těší manažera českého mistra poslední sezony.

Zatímco ostatní evropské týmy jsou na vrcholu sezony, česká soutěž se na svůj start ještě připravuje. „Projevilo se, že jsme teprve na začátku sezony a příprava byla pro většinu z nás velmi krátká. Chvíli nám trvalo, než jsme se sžili s plochou, ale i přes to jsme rádi, že jsme drželi krok a až na jeden zápas s vítězi turnaje jsme byli konkurenceschopní,“ považuje si přerovský kapitán Pavel Hanák.

Night Birds tým pro tento evropský turnaj museli obměnit kádr a obejít se bez několika opor. „Složit tým nebylo jednoduché, protože někteří naši hráči hrají finále české extraligy (Aleš Jergl) nebo slovenské extraligy (Jakub Ferenc), či baráž o postup do české extraligy (Mikuláš Zbořil). Další hráči nám hrají ve Francii a Španělsku, takže taky nemohli za nás nastoupit. Příležitost tak dostali naše mladé naděje,“ upřesnil Škandera. V evropské konkurenci se neztratil zejména brankář Robin Šejba. Nejlepší brankář ME 2022 do 16 let si získal slova chvály nejen od svých spoluhráčů, ale také od soupeřů.

Alespoň malou náplastí pro Night Birds bylo, že se s pohárem pro vítěze turnaje radoval Jan Andrýsek, který působí v týmu Molina Sport. „Na finále jsme se byli podívat. Domácí tým prokázal, že byli nejlepší a Honza hrál skvěle. Přáli jsme mu to a jsme rádi, že Přerovák zaznamenal takový úspěch,“ říká zkušený útočník Pavel Hanák, kterého už brzy čeká start nové ročníku české soutěže, v niž Přerov bude obhajovat prvenství. „Chceme mít kvalitní tým a dobrou partu. Když všechno do sebe zapadne, tak můžeme znovu bojovat o titul a za rok se vrátit do Evropské ligy pro lepší výsledek,“ dodal Patrik Škandera. 

Výsledky:

IHC Night Birds Přerov vs. Tres Cantos 3:2 pr.
Molina Sport vs.
IHC Night Birds Přerov 16:2
Villeneuve vs. 
IHC Night Birds Přerov 8:6
IHC Night Birds Přerov vs. HC Milano 1:5
Asiago Vipers vs.
IHC Night Birds Přerov 6:7
IHC Night Birds Přerov vs. Hornets Inline HC 7:4

Pořadí:

1. Molina Sport
2. Villenueve
3. HC Milano
4. Tres Cantos
5. IHC Night Birds Přerov
6. Asiago Vipers
7. Hornets Inline

Soupiska:

Šejba, Dohnal – Gremlica, Hanák T., Hrbatý, Indrák, Hanák P., Hanák J., Andrýsek T., Plášek, Navrátil, Šimanský.

Foto: Marco Guariglia