Přes Slovensko k bojům o medaile! Češi zvládli čtvrtfinále a jdou na Itálii

Přes Slovensko k bojům o medaile! Češi zvládli čtvrtfinále a jdou na Itálii
autor fotografie: World Skate

Pevná slovenská obrana a trpělivá hra mohla trápit český tým, ale v první polovině přišla první branka. Ta nalomila Slováky, kteří neměli mnoho prostoru ke srovnání a docházející síly soupeře nabídly Čechům další šance. Těch se Češi zhostili, jak bylo třeba a po výsledku 5:0 se radují z postupu do semifinále. Dalším vyzyvatelem bude domácí Itálie.

Už od prvních minut trápil český tým pevný slovenský blok. Dlouho se čekalo na úvodní šanci, která přišla v 7. minutě. Měli ji ale Slováci, když Andrej Bednarič našel před brankou Filipa Nováka a Daniel Brabec se musel rychle přesouvat, aby nenechal soupeře otevřít skóre. 

První vážnější příležitost Čechů se zrodila v 10. minutě při hře tři na tři. Slováci špatně střídali a Šebek nabídl puk Bernadovi, kterého ale skvěle vychytal Pončák. Ten svůj tým držel nad vodou až do 15. minuty. Loskot byl podražen, ale kotouč se dostal k volnému Petru Školoudovi, který jej dokázal procpat za záda slovenského gólmana.

Slovensko se snažilo přijít s odpovědí, ale Brabec to nedopustil. Naopak mohli opět těžit Češi, jenže souboj brankářů pokračoval a Pončák zlikvidoval několik českých šancí, aby udržel jednobrankové manko do poloviny.

Ve druhé polovině se už Slovensku nepovedlo navázat na poctivý výkon. Brzy totiž přišel druhý zásah, který spustil ofenzivní lavinu. Ve 22. minutě na sebe Jakub Cik natáhl pozornost slovenské sestavy a ještě dokázal předat puk Martinu Fialovi, který si věděl rady a pověsil jej nad brankáře Pončáka. A Martin Fiala prokázal gólový apetit brzy ještě jednou. Ve 29. minutě jej našel podruhé a potvrdil, že souhra těchto dvou hráčů funguje – 5:0.

Ještě lépe bylo o minutu později. S dalším gólovým příspěvkem totiž přispěchal Jan Andrýsek, jenž se protlačil kolem mantinelu, neukvapil se v zakončení a počkal, až bude moct zasunout do branky, aby zvýšil už na 4:0. Slováci to ale stále nevzdávali a za Brabcem zvonila tyč. Bednarič dokázal prohodit obránce a puk přistál přímo na hůl Filipa Nováka, který byl velmi blízko kontaktní branky.

Soupeři postupně začaly docházet síly a obrana se otevřela pro Petra Školouda, Patrika Šebka a Marka Loskota. Těm se povedlo parádně zakombinovat, až měl Loskot otevřený prostor a mohl přidat další zásah – 5:0.  

Sestavy

Česko: Brabec (Mahdal) – Chamrád, Cik, Strýček, Bernad, Školoud, Skácel, Andrýsek, Šebek, Fiala, Loskot, Novák L., Novák J.

Slovensko: Pončák (Olexa) – Uhnák, Haring, Krajc, Haščič, Szabó, Olša, Juhás, Mrázik, Novák F., Šimonič, Bednarič, Ertel


17.09.2021 21:30| Čtvrtfinále
Česká republika
Česká republika
Slovensko
5:0
Slovensko
Přesilové hry: 1:1 | PPG: 0:0 | SHG: 0:0

Branky

1. perioda
Čas Tým Typ Skóre Střelec Asistence
14:22Česká republika-1:0Petr ŠkoloudMarek Loskot
2. perioda
Čas Tým Typ Skóre Střelec Asistence
21:27Česká republika-2:0Martin FialaLukáš Cik
28:33Česká republika-3:0Martin FialaLukáš Cik
29:33Česká republika-4:0Jan AndrýsekJakub Novák
34:28Česká republika-5:0Marek LoskotPatrik Šebek