Osmnáctka porazila ve finále Slovinsko a slaví zlatý hattrick

Osmnáctka porazila ve finále Slovinsko a slaví zlatý hattrick

Čeští hokejisté do osmnácti let odehráli v nedělním odpoledne na Mistrovství Evropy v Itálii finále proti Slovinsku, které v semifinále udolalo Francii. Češi byli od začátku utkání lepším týmem a do poloviny první části vedli o dvě branky. Slovinci zvládli vstřelit kontaktní branku, ale vyrovnat se jim nepovedlo. Svěřenci Jiřího Suhrady v druhém poločase navýšili svůj náskok a po právu slaví zlatou medaili.

Česko - Slovinsko 5:2 (2:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 6. Paleček, 7. Bachánek (Adamec), 24. Hrazdira (Chludil), 37. Ambrož (Havelka), 40. Chludil – 11. Povse (Pretar), 38. Prodan (Burgar)

Sestavy:

Česko: Hamrla (Nowak) – Adamec, Ambrož, Havelka, Strnádek, Paleček, Hanák, Kleniar, Ryšavý, Hrazdira, Bachánek, Chludil, Němec.

Slovinsko: Fink (Pancur) – Cosic, Blatnik, Stipanic, Burgar, Pretnar, Kranjc Anze, Leben, Mlinar, Povse, Sovec, Krapez, Prebil, Prodan, Jutersek.

Čeští hokejisté od úvodních vteřin zápasu zaměstnávali soupeřovu obranu, ale byl to právě soupeř, který se dostal do první zajímavé šance utkání. Stipanic se dostal až před Hamrlu, natáhl si puk na forhend, jenže uklouzl a branku netrefil. V šesté minutě se krátce po sobě dvakrát vylučovalo a k vidění byla hra tři na tři. A ta mnohem lépe svědčila českým borcům. Adam Paleček si vzal kotouč na pravé straně hřiště, dobruslil si až k bližší tyči a střelou nad lapačku poprvé překonal brankáře Finka. Více prostoru na hřišti využili o minutu později Andrej Adamec s Adamem Bachánkem. První jmenovaný nabruslil do útočného pásma po levém křídle a puk předal na druhou stranu, kam přispěchal Bachánek se zakončením a se štěstím prostřelil brankáře. V polovině první části si Slovinsko zahrálo přesilovou hru, kterou využil Jure Povse, jenž našel střelou z levého kruhu místo mezi tělem a tyčí českého brankáře. V závěru mohly oba celky změnit stav utkání. Nejdříve Martin Ryšavý svižnou střelou trefil horní tyč. Na druhé straně naložil špatně se svým únikem Stipanic.

Druhá polovina začala pro české barvy skvěle. Už po třech minutách hry Lukáš Chludil přebruslil celé hřiště a zadovkou našel před brankou Richarda Hrazdiru, jenž neotálel, vystřelil a trefil se mezi betony brankáře. Osm minut před koncem se blýskl pěknou akcí Andrej Adamec, který si projel celé hřiště, objel soupeřovu bránu a snažil se rychle zasunout puk k tyči, jenže slovinský brankář se přesunul a puk betonem zastavil na čáře. K zisku zlatého kovu přiblížil Česko Zdeněk Ambrož, když využil přesilovou hru po pasu Tomáše Havelky. Slovinci zápas zdramatizovali, když se prosadil 148 vteřin před koncem Dominik Marjan Pordam. Stvrzení výhry českého týmu přišlo šest vteřin před koncem, když se do prázdné brány trefil Lukáš Chludil. Češi tak již třetí rok po sobě nenašli ve finále turnaje přemožitele.