Osmnáctka na úvod ME nezaváhala, z prvního dne si odnáší šest bodů

Osmnáctka na úvod ME nezaváhala, z prvního dne si odnáší šest bodů

Česká reprezentace do osmnácti let měla o poznání náročnější vstup do turnaje, jelikož je hned v úvodním dnu čekala dvě utkání. Od jedenácti hodin nastoupili mladíci v Asiagu proti houževnatým Finům. Ti se dostali v úvodu utkání do vedení, ale Češi postupně převzali otěže utkání a vyhráli 5:3. Druhé utkání odehráli hokejisté již v Roaně, kde nastoupili proti Velké Británii. Utkání měli svěřenci Jiřího Suhrady celou dobu pod kontrolou a zvítězili jednoznačně 10:5.

Finsko - Česko 3:5 (1:4, 2:1)

Branky a nahrávky: 2. Lehtinen, 24. Salo (Olli-Oskari), 39. Nevalainen (Kymäläienen) – 8. Hanák (Bachánek), 9. Chludil (Strnádek), 12. Chludil (Paleček), 19. Ryšavý (Bachánek), 36. Hrazdira (Ryšavý).

Sestavy:

Finsko: Uosukainen (21. Heikkilä) – Lehtinen, Nevalainen, Tuomela, Pulakka, Salo, Olli-Oskari, Kymäläienen, Ojala, Tiisanoja.

Česko: Hamrla, (Nowak) – Adamec, Ambrož, Havlík, Strnádek, Paleček, Hanák, Kleniar, Ryšavý, Hrazdira, Bachánek, Chludil, Němec.

Začátek utkání českým mladíkům nevyšel úplně podle představ. Finové do zápasu vlétli a zaměstnali českou obranu. Ta kapitulovala po minutě a půl, když se střelou prosadil Valterri Lehtinen. Češi měli možnost srovnat krok se soupeřem v přesilové hře, která však kýžené ovoce nepřinesla. Početní výhodu si vyzkoušel i severský soupeř, ale ani on nepřetavil výhodu jednoho hokejisty v druhou branku. Češi se dostávali stále do častějších šancí, ale finský brankář předváděl skvělé zákroky. Překonat jej se povedlo až v závěru osmé minuty. Adam Bachánek si sjel s pukem na levou tyč a poslal jej na druhou stranu brány, kde byl připraven s pohotovým zakončením Tomáš Hanák. Obrátit stav zápasu se povedlo za 22 vteřin, když přidal druhou branku Česka Lukáš Chludil. Čeští hokejisté pokračovali v dobrém tempu a po polovině první části přidal třetí branku opět Lukáš Chludil.  Brankový účet mohl být ještě delší, ale Kleniar v obrovské šanci netrefil odkrytou bránu. Před koncem první půle se povedlo českým hokejistům ještě jednou rozveselit fanoušky, když dostal puk do sítě Martin Ryšavý.

Druhá půle přinesla vyrovnanější hru. Oba celky si vytvořily několik šancí, ale ujala se až akce Juuso Sala, jenž snížil na rozdíl dvou branek. Oba týmy si vyzkoušely hru tři na tři, kde byli aktivnější Finové, ale Hamrla předváděl jisté zákroky. Blížícím se závěrem sílil tlak tlak seveřanů, ale byli to Češi, co mohli skórovat, jenže Bachánkova rána skončila pouze na tyči. Pět minut před koncem byla signalizovaná výhoda pro český tým, na přesilovou hru však nedošlo. Kotouč si vzal Richard Hrazdira a střelou překonal brankáře. Finové mohli brzy odpovědět, ale jeden z Finů bekhendem přestřelil odkrytou část branky. Hráči ze země tisíce jezer zdramatizovali zápas dvě minuty před koncem, když se prosadil před brankou Uhro Nevalainen. To však bylo vše. Češi si závěr utkání pohlídali a mohli oslavit úspěšný vstup do turnaje.

Česko - Velká Británie 10:5 (5:2, 5:3)

Branky a nahrávky: 1. Hanák (Bachánek), 6. Ryšavý (Bachánek), 7. Chludil, 11. Ryšavý, 16. Hrazdira (Paleček), 27. Hrazdira (Chludil), 34. Ambrož (Havelka), 36. Paleček (Bachánek), 40. Havelka, 40. Kleniar – 18. Holding, 20. Newell, 21. McBean (Hernerson), 30. Holding, 36. McAllan (Marsh).

Sestavy:

Česko: Nowak (Hamrla) – Adamec, Ambrož, Havlík, Strnádek, Paleček, Hanák, Kleniar, Ryšavý, Hrazdira, Bachánek, Chludil, Němec.

Velká Británie: Clark (Gordon) – Hernerson, Taylor, Holding, McBean, Marsh, Gibbs, McAllan, Dermontt, Newell, Shadbolt, Foster, Clare.

Na úvodní branku se čekalo pouze 46 vteřin, když se prosadil po přihrávce Bachánka z mezikruží Tomáš Hanák. Druhá branka Česka přišla o čtyři minuty později. Martin Ryšavý si položil brankáře a bez většího problémů poslal puk za jeho záda. O třetí branku se postaral Lukáš Chludil, který pláchl obraně a svůj únik zakončil bekhendovým blafákem. Čtvrtou branku se Čechům povedlo vsítit těsně po polovině první části. Martin Ryšavý obehrál tři obránce a nadvakrát zakončil puk za brankovou čáru. Skvělou první část potvrdil pátou brankou v 16. minutě Richard Hrazdira. Britům se povedlo  v závěru první poloviny snížit dvěma brankami. Nejdříve se trefil Jake Holding a následně Louile Newell.

Druhou část zahájili gólově Britové, když se po rychlé kombinaci radoval z branky Jonathan McBean. Čechy tři inkasované branky v řadě nerozhodili a pokračovali ve své hře, která přinesla úspěch v podobě další branky, jenž zaznamenal Richard Hrazdira. Britové se znovu ozvali ve 30. minutě. Jake Holding, jenž byl sám před Nowakem a překonal jej střelou do pravého horního rohu. Gólová přestřelka pokračovala dále. Čeští mladíci přidali během dvou minut dvě branky, které zařídil Zdeněk Ambrož a Adam Paleček. Pátá branka Velké Británie padla pět minut před koncem. Gregor McCallan s kotoučem přejel do útočného pásma, dojel na vrchol levého kruhu a tvrdou ranou nedal českému brankáři šanci. Tečku za utkáním udělaly dvě slepené branky v poslední minutě. Devátou branku Česka vsítil Tomáš Havelka a desátou přidal Patrik Kleniar.