Češi v pohodě přehráli Brity a ve čtvrtfinále je čeká Kanada

Češi v pohodě přehráli Brity a ve čtvrtfinále je čeká Kanada

Skupinová fáze světového šampionátu IIHF v Pardubicích dospěla v úterý do svého závěru. Národní výběr tentokrát čekal papírově slabší soupeř, nováček z Velké Británie, a Češi jednoznačně potvrdili svou kvalitu. Nastříleli sedm gólů a ještě pošetřili síly do čtvrtfinále, ve kterém ve čtvrtek od 18 hodin změří síly s předloňským mistrem z Kanady.

O celém výsledku zápasu rozhodla první polovina utkání. Češi na nic nečekali a hned 14 sekund po úvodním buly poprvé rozradostnili pardubickou halu zásluhou Martina Vozdeckého. Také o další úder se postarala první formace, konkrétně Michal Šimo, a ještě před první sirénou zvýšil na tříbrankový rozdíl opět Martin Vozdecký.

Čeští hokejisté jednoznačně vládli hrací ploše. To stvrdil brzy také další novic v týmu, Petr Zámorský, po něm mířil přesně Jan Buchtele. V 19. minutě se ale poprvé radovali také Britové, když si přihrávku Philipa Hamera nešťastně srazil bruslí do brány Lukáš Cik. Další gól už ovšem domácí vstítili do správné klece, a to zásluhou mladíka Davida Hrazdiry.

V polovině zápasu oba celky vystřídaly brankáře a gólová podívaná byla pryč. Na českém týmu bylo jasně vidět, že nikam nespěchá, naproti tomu Britové působili sympatickým dojmem. Jediný, kdo ještě pohnul stavem, byl Vladimír Kameš. Konečné skóre tak hovořilo pro svěřence trenéra Petra Hemského v poměru 7:1.

Další zápasy TOP divize

Černý kůň turnaje z Finska měl proti Němcům namále, ještě ve 40. minutě byl o gól pozadu. Pak ale konečně dokázal najít recept, jako proměňovat své šance, a zvítězil 5:2. Švédové v nejatraktivnějším duelu těsně přetlačili Kanadu, zatímco Spojené státy přehrály Slováky bez inkasované branky.

Německo – Finsko 2:5 (2:1, 0:0, 0:0, 0:4)
Švédsko – Kanada 5:4 (1:1, 1:1, 2:1, 1:1)
USA – Slovensko 6:0 (1:0, 2:0, 2:0, 1:0)

Zápasy Divize I

Chorvatsko – Lotyšsko 6:3 (1:1, 1:1, 3:0, 1:1)
Slovinsko – Austrálie 8:5 (2:0, 2:1, 0:2, 4:2)
Rakousko – Maďarsko 5:6 (2:2, 0:0, 3:3, 0:1)
Japonsko – Brazílie 4:3 (1:1, 2:1, 0:0, 1:1)