Muži vykročili do turnaje pravou nohou, Lotyše smetli 14 góly

Muži vykročili do turnaje pravou nohou, Lotyše smetli 14 góly

Čeští reprezentanti zahájili světový šampionát soubojem s Lotyšskem. Mužstvo pod vedením Martina Mecery příliš nevědělo, co od soupeře očekávat, hned od prvních minut ovšem drželo vývoj utkání pevně ve svých rukou a soka vůbec nešetřilo. Češi v úvodním klání nasázeli čtrnáct branek a připsali si první důležité vítězství.

Češi vstoupili do utkání aktivně a hned v úvodní minutě zahrozili, když Marek Loskot trefil lotyšského gólmana do masky. Promarněná šance ho ovšem mrzet nemusela. Uplynulo jen pár chvil a Tomáš Rubeš předložil ideální pas Jakubu Bernadovi, jemuž stačilo jen nastavit hůl, aby otevřel skóre zápasu. Hned o minutu později se za lotyšskou klecí zmocnil kotouče Martin Fiala a pohotovou otočkou jej dopravil do sítě.

Převaha českého výběru neustávala. Marek Loskot v další gólové příležitosti ještě trefil brankáře do ruky, po něm už se však prosadil Petr Šinágl, když z levé strany střelou bez přípravy procedil puk skrz brankářovu výstroj. Aigars Berzins mohl otupit nápor Česka, jenže trefil pouze břevno. A tak udeřilo znovu na druhé straně. Filip Kuťák střelou zápěstím poslal svůj tým ještě před půlkou první části hry do čtyřbrankového trháku.

Lotyšům se podařilo propracovat do ideální pozice mezi kruhy, odkud zakončoval Kristaps Baževičs, jenže Dalibor Sedlář udržel koncentraci a s jeho pokusem si poradil. Následně pokračovala česká show, národní tým vměstnal další dvě branky do dvaceti sekund. Filip Kuťák podruhé v utkání předvedl, jak přesně umí zamířit, hned na to vyzval ke skórování Martina Fialu, jenž se z první nemýlil a přišpendlil puk pod břevno. První poločas předčasně svým gólem orámoval Mikuláš Zbořil, protože po jeho trefě se v hale setmělo, z čehož vyústila nucená přestávka.

Dlouhá přestávka Čechy z tempa nevyvedla. Martin Fiala přihrál před brankoviště Jakubu Cikovi, který zblízka ani nadvakrát soupeřova brankáře neprostřelil. Zakončující hráč si spravil chuť za pár chvil, když našel na levém křídle rozjetého Petra Šinágla, na jehož ránu na bližší tyč brankář dosáhnout nemohl. Těžkou úlohu měl Dalibor Sedlář, který nebyl příliš v permanenci, přesto dokázal betony zlikvidovat nebezpečný pokus Jorense Graudse. To Jakub Bernad na druhé straně po přihrávce přes celé hřiště nezaváhal a pohotově zametl puk do brány.

Neuvěřitelné představení svěřenců Martina Mecery nebralo konce. Ti si vytvořili spoustu vyložených šancí, až se nakonec po skvostné zadovce Robina Malého mezi střelce zapsal také Petr Kafka. Pak stačilo jen dvacet sekund a Tomáš Rubeš po šikovné bekhendové kličce zavěsil puk nad gólmanův beton. Tucet branek měl za svými zády lotyšský gólman po přesné střele Mikuláše Zbořila z okraje pravého kruhu.

Za svůj výkon si zasloužil gól i Marek Loskot, a nakonec se dočkal. Obrana mu nechala až příliš prostoru a šikovný útočník se tak mohl natlačit před brankoviště, odkud bekhendem uklidil kotouč do sítě. Češi nic nevypouštěli a do šancí se tlačili až do konce. Odměnou jim byl gól Aleše Chamráda, který z předbrankového prostoru zamířil přesně nad beton, a napsal tak tečku za úvodním vystoupením na Mistrovství světa v Asiagu.

Česko – Lotyšsko 14:0 (7:0)

Branky a nahrávky: 2. Bernad (Rubeš), 3. Fiala, 6. Šinágl (Kuťák), 9. Kuťák (Šinágl), 16. Kuťák (Rubeš), 16. Fiala (Kuťák), 18. Zbořil (Bernad), 22. Šinágl (Cik), 24. Bernad (Rubeš), 29. Kafka (Malý), 30. Rubeš (Bernad), 32. Zbořil (Kafka), 36. Loskot, 39. Chamrád (Loskot)

Bez vyloučení.

Sestava Česka: Sedlář – Chamrád, Šinágl, Zbořil, Strýček, Bernad, Kafka, Malý, Fiala, Rubeš, Vyoral, Loskot, Kuťák, Cik.

Sestava Lotyšska: Tomass – Grauds, Cimermanis, Batraks, A. Berzins, Roze, Kļaviņš, Baževičs, N. Berzins, Voiceščuks, Bormanis.

Zdroj fotografie: World Skate (Roberta Strazzabosco / Max Pattis)



22.07.2018 18:00| 1.kolo| Asiago
Česká republika
Česká republika
Lotyšsko
14:0
Lotyšsko
Přesilové hry: -:- | PPG: -:- | SHG: -:-