Víkend nabídne osmifinále play off Stilmat extraligy

Víkend nabídne osmifinále play off Stilmat extraligy

Základní část Stilmat extraligy je minulostí a již tento víkend startuje play off, konkrétně osmifinále! To začne v sobotu dvojzápasem v Olomouci, Eagles se střetnou s Přerovem a v neděli čeká bitva o postup Černošice a Brno.

O konečném pořadí po základní části na šestém až osmém místě rozhodovala minitabulka, ta poslala přímo do čtvrtfinále Uherský Brod, sedmé místo obsadily Černošice a osmé Olomouc. Série play off budou hrané systémem dvou utkání na ploše lépe umístěného mužstva základní části. Každé utkání musí mít vítěze, hlavním kritériem pro postup je větší počet vítězných utkání bez ohladnu na to, zda se jedná o výhru v prodloužení nebo normální hrací době. V případě nerozhodného výsledku po základní hrací době, následuje 5. min prodloužení ve hře 3 proti 3. Nerozhodne-li se po 5. min prodloužení, následují samostatné nájezdy v sérii po 3 střelcích, následně po jednom do rozhodnutí. V první sérii musejí být střelci odlišní, v sérii do rozhodnutí se mohou střelci opakovat. V případě rovnosti vyhraných utkání, není pro postup rozhodující rozdíl ve skóre, a pokud je po dvou odehraných zápasech shodný počet vítězných zápasů, následuje bezprostředně po skončení druhého utkání prodloužení. Toto prodloužení nemá souvislost s druhým zápasem a je jakýmsi „třetím zápasem“, proto veškeré uložené tresty ve druhém zápase, vyjma trestů disciplinárních, končí a prodloužení začíná 4 proti 4. Prodloužení trvá 10.min a hraje se podle pravidla náhlé smrti. Nerozhodne-li se v „extra“ prodloužení, následují samostatné nájezdy v sérii po 3 střelcích, následně po jednom do rozhodnutí. V první sérii musejí být střelci odlišní, v sérii do rozhodnutí se mohou střelci opakovat.

Play off zahájí série mezi Olomoucí a Nightbirds Přerov, první zápas začne v sobotu v 15:00, druhý bude následovat o tři hodiny později. Jedná se o souboj osmého a devátého týmu základní části, mezi oběma mužstvy byl pouze jednobodový rozdíl. Shodou okolností se oba celky střetly v posledním hracím dni a zároveň posledním utkání základní části. Eagles si výhrou na domácím hřišti, když Přerov porazili těsně 9:8, zajistili lepší postavení pro play off, díky zisku tří bodů totiž svého soupeře předskočili. Obě mužstva na tom byly v základní části podobně s počtem inkasovaných trestných minut, mírně lepší stastisiky v nerovnovážném počtu na hrací ploše mají Eagles. Za Přerov je nejproduktivnější dvojice Aleš Jergl (11+14) a Mikuláš Zbořil (10+13). Za nimi se nachází na celkové šestnácté příčce olomoucký Pavel Handl (7+15).

Druhé série osmifinále se odehraje v neděli, první duel mezi Černošicemi a Brnem začíná ve 14:00, druhý v 17:00. I Černošice s týmem Mission Roller sehrály svůj vzájemný zápas v posledním, devátém, hracím dni. Obě mužstva měla před posledním utkáním základní části stejný počet bodů, Černošice odskočily svému soupeři po těsném vítězství 6:5. Půjde o souboj dvou nejtrestanějších týmů soutěže, oba mají průměr téměř sedm inkasovaných trestných minut za zápas. Obě mužstva vstřelila šest branek v početní výhodě, Černošice jich ale zároveň v přesilovce devět inkasovaly, o mnoho lépe na tom není ani Brno. Černošickou ofenzivu táhne trojice hráčů, která se umístila v první desítce produktivity soutěže, Pavel Mrňa (20+14), Robin Malý (10+21) a Václav Krudenc (11+17). Brňané nemají žádného výrazného produktivního tahouna, první dva hráče najdeme až na 31. a 32. místě, jsou jimi Jiří Drobný (11+5) a Jan Dufek (10+6).

09.06.201815:001IHC Eagles OlomoucIHC Night Birds Přerov-:-
09.06.201818:002IHC Eagles OlomoucIHC Night Birds Přerov-:-
10.06.201814:001SK ČernošiceMission Roller Brno-:-
10.06.201817:002SK ČernošiceMission Roller Brno-:-