Mistrovství světa Masters a Veterans – den třetí

Mistrovství světa Masters a Veterans – den třetí

Přerov, Nový Jičín – Český tým válí na obou frontách. V Přerově na turnaji Masters i v Novém Jičíně na podniku Veterans ovládl svou základní skupinu a může se chystat na čtvrtfinále. Na Hané Češi skolili Francii 6:2, pod hradem Starým Jičínem uhájili těsné vedení před reprezentací Spojených států amerických.

V Přerově se jako první střetli Slováci s Němci. Druhý jmenovaný tým si vypracoval vedení o dvě branky. Slovensko se sice dokázalo dostat do kontaktu, to ale bylo z jeho strany v utkání všechno. Dál už stříleli branky jen naši západní sousedé. Trefili se ještě dvakrát a po vítězství 4:1 obsadili v základní skupině B s bilancí dvou výher a jedné porážky druhou příčku. Hned před Slováky, jež skončili třetí.

V souboji dvou týmů, které dosud ještě nezvítězily, si to rozdaly Austrálie a Slovinsko. Australané sice vůbec poprvé v Přerově skórovali. Ovšem pouze jednou, s čímž si Slovinci dokázali poradit. Soupeři nastříleli šest gólů, tři z toho Aleš Fajdiga. Desetigólová přestřelka se odehrávala v duelu Velké Británie a Maďarska. Britové sice prohrávali 3:5, skóre ale zvládli dotáhnout do nerozhodné podoby. Na letošním Masters se tak zrodila první remíza.

Základní skupinu C opanovalo Švýcarsko. Po Slovensku a Německu si poradilo také s Itálií, a sice výsledkem 4:2. Země helvétského kříže sice prohrávala 0:1, díky třem brankám ve druhém poločase si ale ze třech utkání udržela stoprocentní bilanci a může se těšit na čtvrtfinále. Vítězem skupiny B se stala Kanada. V zámořském derby společně s reprezentanty USA nejprve uctila památku obětí hokejové tragédie v týmu Humboldt Broncos. Hned v první minutě se pak už ujala vedení. Javorové listy nakonec vstřelily celkem pět branek a inkasovaly pouze dvě.

Stoprocentní zůstal také český tým. Proti Francii se v prvním poločase trefil dvakrát. Nejprve bleskově využil přesilovku ranou z pravého kruhu o břevno Korhoň, po něm u levé tyčky přesně dorážel Vozdecký. Ve druhé půli sice české barvy inkasovaly první dvě branky na turnaji, samy se ale prosadily rovnou čtyřikrát. Za zmínku rozhodně stojí například pohledná rána Korhoně v oslabení do vzdálenější šibenice nebo sólo Vorla skrz celou francouzskou obranu. Češi si výhrou 6:2 zajistili nejlepší možnou pozici ve skupině A.

V Novém Jičíně nadělovaly, co se branek týče, Kanada i Francie. Prvně jmenovaná země rozdrtila Austrálii 10:0, reprezentanti země galského kohouta zase přejeli 11:3 Německo. I v Moravskoslezském kraji se zrodil jeden nerozhodný výsledek. Slováci ani Francouzi nenašli tu správnou cestu k vítězství, a tak si za výsledek 2:2 rozdělili po bodu.

Ve skupině B turnaje Veterans přibyly dva zápasy, v nichž jeden tým střílel góly a druhý nedával vůbec žádné. Přesně to byl případ střetů USA s Velkou Británií a Itálie s Novým Zélandem. V prvním případě triumfovali Zámořané 8:0, ve druhém Italové 6:0. Novozélandští si pak zapsali ještě jednu porážku. V duelu dvou mužstev, která musela předtím strpět vysoké debakly, podlehli Britům 2:4. První místo v základní skupině B si udrželi Češi, kteří změřili síly s USA. Český celek během prvních deseti minut třikrát skóroval. Do druhé půle ale vstupoval s náskokem pouze jednoho jediného gólu. O ten nakonec také vyhrál, když Američany přemohl 5:4.