Mistrovství světa Masters a Veterans – den první

Mistrovství světa Masters a Veterans – den první

Přerov, Nový Jičín – Svůj první den za sebou mají světové šampionáty kategorií Masters a Veterans, které se konají v Přerově a v Novém Jičíně. Český tým si zatím počíná velmi suverénně. Ve třech utkáních inkasoval jen dvě branky a sám jich nasázel více než dvě desítky.

Na přerovském turnaji kategorie Masters se jako první střetly týmy Austrálie a Francie. A hned z toho byla pořádná kanonáda. Země galského kohouta na hrací ploše dominovala a postupně svého soka znectila deseti přesnými zásahy. Francouzi měli hru plně pod kontrolou, a to ještě nemalý počet svých dalších příležitostí nevyužili. Prvním protivníkem Kanady se stalo Maďarsko. Kanaďané se sice v utkání ujali vedení, s Maďary to ale nezacloumalo a skóre otočili. Totéž se poté povedlo zemi javorových listů.

Ve druhé půli utkání Maďarsko snížilo na rozdíl jediné branky a při závěrečné power – play se snažilo vynutit si další průběh boje o výhru. Místo toho ale přišlo definitivní rozhodnutí na druhé straně. Kanada se trefila do prázdné branky a zvítězila 5:3. O srovnání při hře bez gólmana usilovala v dalším zápase i reprezentace USA. Velká Británie skórovala pouze v prvním dějství, zato hned čtyřikrát. A ani Spojeným Státům se nezdařilo její nakonec jen těsný náskok smazat. Britové tak triumfovali v poměru 4:3.

Pořádnou střelnici si otevřeli Němci. V utkání s Italy sice inkasovali jako první, pak ale začali úřadovat. Soupeře sestřelili celkem sedmkrát a některé jejich gólové akce musely opravdu lahodit i oku nestranného diváka. Za pomocí fint v podobě blafáků do bekhendu si Německo připsalo výhru v podobě výsledku 7:1. V duelu Švýcarska se Slovenskem zvonily tyčky. Zatímco Švýcaři díky brankové konstrukci docílili první branky, Slováci takové štěstí neměli a od tyčky se jejich nebezpečná rána odrazila pryč. Slovensko podlehlo Švýcarsku 2:3, byť v závěrečné části zápasu si vytvořilo místo až drtivý nápor.

První hrací den zakončil v Přerově souboj českého týmu se Slovinci. Národní tým si snadno dokráčel pro poměrně vysokou výhru. V první půli se trefil třikrát, z toho dvakrát Martin Vozdecký. Ten ke konci zkompletoval hattrick, navíc se mezi úspěšné střelce zapsali ještě dva jeho spoluhráči. Slovinský celek si příliš dobrých šancí nevypracoval, a když přece zasáhl spolehlivě chytající brankář Pavlíček.

Ve dvou skupinách turnaje kategorie Veterans v Novém Jičíně se v pondělí uskutečnilo šest duelů, stejně jako na přerovské půdě. V Moravskoslezském kraji pod starobylým hradem Starým Jičínem se prakticky téměř vždy jednalo o střelecký koncert. Povedenou overturu k němu předvedli Slováci, kteří vyprovodili Němce výsledkem 7:3. O svém vítězství ale čeští východní sousedé rozhodli až ve druhé půli, po té první byl stav nerozhodný 3:3.

Rekordní výhru si pak Slovensko připsalo proti Austrálii, které za 40 minut dokázalo nastřílet rovnou dvě desítky branek. Samo obdrželo jen tři. Ještě předtím Kanada v poněkud mírnější partii přemohla Francii 3:1.

Ve skupině B novojičínského turnaje zdolaly USA Itálii 6:1. Činila se však zejména české reprezentace. Nový Zéland doslova smetla 14 brankami jednoznačným výsledkem 14:0, podobné galapředstavení si pak schovala i na střet s Velkou Británií. To čeští Veterans zvítězili 10:2.