Brankář Michal Budinský převzal cenu Českého klubu fair play

Brankář Michal Budinský převzal cenu Českého klubu fair play

K profesionálnímu i amatérskému sportu patří nejen velké výkony. Jeho nedílnou součástí je také čestné chování, které převyšuje rámec výsledků a úspěchů. Brankář pražského Roller Stormu Michal Budinský, který loni v zápase první ligy přiznal, že soupeř z Plzně docílil gólu, se za svůj čin dočkal ceny Českého klubu fair play za rok 2013.

Jak se celá situace seběhla? Po střele jednoho z plzeňských hráčů se kotouč motal kolem brankové čáry za zády Michala Budinského. „První instinkt gólmana je takový, že ať je puk kdekoli, rychle ho vyloví,“ popisuje sám brankář. „Rozhodčí pak nevěděl, jestli to byl gól, nebo ne. Ale když ke mně přijel, přiznání bylo na místě,“ říká. Možná jen on sám s jistotou věděl, že kotouč opravdu brankovou čáru překročil.

Letci Plzeň tak na hřiští Roller Stormu Praha snížili na 5:4, přesto nakonec na body nedosáhli. I díky výkonu Budinského zvítězili domácí hokejisté 10:5. „Kluci mi začli říkat Mirek Dušín,“ směje se sedmatřicetiletý brankář mužstva, které nakonec scénu druhé nejvyšší soutěže ovládlo a vybojovalo si postup do extraligy.

Sám Budinský už ale další starty nepřidá. Po úspěšném ročníku se totiž rozhodl ukončit kariéru. „Na inlajn se určitě budu chodit dívat. Musím ale přiznat, že co jsem ukončil kariéru i v ledním hokeji, nebyl jsem na něm ani jednou,“ přemýšlí. Teď se ovšem těší na domácí mistrovství světa veteránů, které se koncem května uskuteční v Praze. „Za rok bych mohl teoreticky dokonce i hrát. Ale už jsem zkrátka pověsil brusle na hřebík,“ popírá Budinský možnost, že by se do výstroje ještě vrátil.

Na postupovou sezónu bude každopádně vzpomínat v tom nejlepším. „Prošli jsme si težkým závěrem základní části, rozhodovalo se až v posledním zápase s Rakovníkem. Vedli jsme 3:0, pak jsme před koncem naopak prohrávali o dva góly... A nakonec se rozhodlo v nájezdech. V tom je ten inlajn krásný, že padá hodně gólů, i když pro gólmany to je horší,“ uznává. „Měli jsme dobře poskládaný mančaft, byli tam jak mladí bojovníci, tak i starší zkušení hráči,“ říká jeden ze strůjců postupového tažení.

Michal Budinský převzal cenu Českého klubu fair play ve středu 16. dubna 2014 společně s dalšími sportovci, jejichž činy zasluhují velký obdiv. „Zaujal mě pan Pabiška, který v poušti pomohl zachránit soupeři život,“ připomíná příběh motocyklového jezdce z Rallye Dakar. „Za to klobouk dolů. A pak taky pan Peška, který se vrhnul pro raftaře.“ Mezi oceněnými byl například i plzeňský hokejista Tomáš Slovák, jenž přiznal teč ve vrcholícím sedmém finále play-off extraligy.

Český klub fair play, jehož předsedkyní je Květa Pecková-Jeriová, letos oceňoval sportovce s pevným charakterem už podvaadvacáté. „Určitě je to prestižní ocenění, kterého si váží každý sportovec. Ať už vrcholový, nebo amatérský,“ doplňuje Michal Budinský. I jeho gesto ze zdánlivě nedůležitého utkání je skvělým důkazem, že pro řadu sportovců nejsou slova o fair play jen bezvýznamnými frázemi.