Masters World Cup v Přerově a Novém Jičíně

Masters World Cup v Přerově a Novém Jičíně

Celkově již potřetí se vrací do České republiky světový pohár Masters a premiérově i Veteránů. Po Berouně v roce 2011 a Praze 2014 se hostiteli v roce 2018 stanou města Přerov a Nový Jičín, konkrétně od 14.5. do 19.5.

Celkově se bude po transformaci konat již 9.ročník kategorie Masters 38+ a 3. ročník kategorie Veterans 45+.

Za poslední roky se prestiž Veteránského světového poháru velmi zvedla a ze zakládajících 6 členů z roku 2010 se loňského turnaje v Italských městech Bolzano a Merano představilo celkem 12 mužstev v kategorii Masters a 10 v kategorii Veterans. 

V týmech již vídáme hvězdy světového inline hokeje let minulých. Kromě mnoha Českých hráčů, kteří mají za sebou bohatou reprezentační minulost příkladem Bláha, Balázs, Schubert, Veselý, Würtherle se na posledním turnaji v dresu USA představil zřejmě nejlepší hráč v historii inline hokeje C.J.Yoder následovaný další americkou hvězdou let 1995 - 2010 Ziggy Marszalkem, oba jsou několikanásobnými mistry světa. V dresu Francie se představil nedávný reprezentační kapitán Julien Thomas a v dresu Kanady nastoupil Frederick Corbeil, který reprezentoval Kanadu dokonce i na posledním MS v Čínském Nanjingu.

Velké očekávání bude i od turnaje v roce 2018, kdy do kategorie Masters přibudou hráči ročníku 1980. Podle předběžných informací by se turnaje Masters mohlo zúčasnit 16 mužstev a turnaje Veterans 14 mužstev.

Česká republika dosavadním ročníkům jednoznačně dominuje, kdy kromě let 2012 a 2013 vyhrála všechny zbylé turnaje a pyšní se celkem 6 triumfy. V posledním dvou finálových zápasech jsme zdolali USA a to v roce 2017 3:1 a v roce 2016 3:0.

Kategorie Veterans svůj rozjezd teprve zažívá a i zde je však výrazná česká stopa. Premiérový turnaj v roce 2016 jsme vyhráli po finálové bitvě s domácí Itálií 2:1. V roce 2017 jsme pak po smolné prohře se Slovenskem v poslední vteřině prodloužení, vybojovali bronzové medaile po výhře nad Kanadou. 

Města Přerov a Nový Jičín byla vybrána jako místa, která jsou zárukou kvalitního uspořádání turnaje. Dlouhodobě se zde hrají nejvyšší soutěže inline hokeje, oba stadiony disponují potřebným zázemím a mají organizační zkušenosti a schopnosti. Kategorie Masters se bude hrát v MEO aréně v Přerově a kategorie Veterans na zimním stadionu v Novém Jičíně. V obou městech se očekávají oproti Berounu a Praze i větší divácké návštěvy. Obě města již hostila vrcholné domácí akce, když se v Přerově uskutečnilo finále 1.ligy v roce 2013 a finále mládežnických soutěží v roce 2017. Nový Jičín pak hostil finále juniorské extraligy v roce 2016.