Česká děvčata se do finále nepodívají, postupové šance zhatila španělská brankářka

Česká děvčata se do finále nepodívají, postupové šance zhatila španělská brankářka

Finálový sen se rozplynul. Českou reprezentaci žen před branami finále zastavily Španělky, kterým vyšla zejména první polovina zápasu. Po dvaceti minutách hry si totiž soupeřky vypracovaly tříbrankový náskok, na který se Češkám nepodařilo gólově za celý zápas reagovat. Fantastický zápas totiž odchytala Sanvicensová, jenž dokázala eliminovat veškeré české snahy.

Českému týmu vůbec nevyšel úvod zápasu a Škodová už od první minuty hasila útočné výpady Španělska. Česká brankářka obstála proti přečíslení Sierraové s Vallsovou a zlikvidovala i šanci Sierraové z bezprostřední blízkosti. Jenže Španělky dostaly výhodu přesilové hry a Škodová přes clonící hráčku nic neviděla, aby Marien Beltranová otevřela skóre.

Španělsku vyšla i následná akce a bylo to už 2:0. Během osmnácti vteřin se podařilo zvýšit osamocené Aně Sierraové, která dokonale využila pasu Perezové. Trenér Pančák tak nemohl reagovat jinak než oddechovým časem. Po týmové poradě Češky zabraly a Lásková mohla snížit, ovšem Sanvicensová spolehlivě zasáhla ramenem.

Když se česká děvčata ubránila náporu soupeřek v oslabení, znovu zahrozila Lásková, které se podařilo dostat do gólové pozice. Španělská brankářka ovšem zůstala stoprocentní. A tak jako blesk z čistého nebe přišla třetí branka Španělska. Shauna Ortega Lopezová vložila hokejku do stříleného pasu Uturreguiové a překvapila Škodovou potřetí. O kontaktní branku se ještě v závěru pokusila aktivní Mlýnková, ale stav po polovině zůstal 3:0 pro Španělsko.

Do druhé poloviny český tým vstoupil mnohem lépe než do nevydařené první části, ale jako by byla branka Sanvicensové zakletá. Na španělské brankářce si zuby vylámala Jančová, která ani nadvakrát nedokázala procpat kotouč do branky. Teč Vonkové jen prosvištěla těsně kolem a průniku Erbenové chyběla gólová tečka. Sanvicensová navíc parádně zasáhla i proti Mlýnkové.

Téměř rozhodnuto mohlo být, když se do dobré příležitosti dostala Iturregulová, jenže puk se od tyče odrazil do břevna a ven. Blízko gólu byla na druhé straně znovu Lásková, která prostřelila brankářku mezi betony, ale kotouč se zastavil v brankovišti. Útočné akce Česka s blížícím se závěrem stále častěji končily na pozorné defenzivě Španělska.

Nepomohla ani hra s pěti bruslařkami v poli. Sanvicensová totiž naprosto vynulovala české střelkyně, které se v semifinále gólově za čtyřicet minut neprosadily a na 4:0 trefou do prázdné klece výsledek upravila Shauna Ortega Lopezová. Česká děvčata stejně jako před rokem v italském Asiagu budou hrát jen o bronzové medaile.

Španělsko – Česko 4:0 (3:0)

Branky a nahrávky: 7. Beltranová (Reventosová), 7. Sierraová (Perezová), 19. Lopezová (Iturreguiová), 40. Lopezová.

Sestavy

Španělsko: Sanvicensová – Blazquezová, Lopezová, Muñozová, Reventosová, Vallsová, Gutierrezová, Iturreguiová, Beltranová, Perezová, Sierraová.

Česko: Škodová – Kovářová, Černá, Pipková, Jančová, Vopravilová, Knotková, Hájková, Erbenová, Vonková, Kaplanová, Lásková, Mlýnková.

Vyloučení: 2:0. Využití: 1:0.