Češi uhájili před Kanadou vítězství a slaví předčasné vítězství ve skupině

Češi uhájili před Kanadou vítězství a slaví předčasné vítězství ve skupině

Muži zvítězili i ve druhém utkání v čínském Nankingu, když porazili Kanadu 5:4. Vítězství zároveň znamená, že už po dvou odehraných zápasech má Česká republika jistotu postupu do čtvrtfinále z prvního místa skupiny A. V úterý se muži utkají v posledním zápase skupiny se Spojenými státy.

Utkání nabídlo atraktivní inline v rychlejším tempu s přesvědčivým výkonem českého týmu, který byl po celé utkání lepší než soupeř. V úvodu si oba brankáři připsali po úspěšných zákrocích, ale v páté minutě díky dvěma brankám Češi bleskově odskočili a vypracovaný náskok si už nenechali sebrat.

Nejdřív se z dorážky prosadil Marek Loskot, na kterého navázal Aleš Chamrád. Kanaďané, jako by zaspali úvod zápasu a na 3:0 už v 10. minutě navýšil Jakub Bernad. V prvním poločase to vypadalo na jednoznačnou záležitost. Po faulu Garba se z dorážky radoval Michal Šimo a utkání začalo připomínat úvodní duel s Lotyšskem.

Kanaďané si ovšem vzali time a ještě do pauzy snížili, když přesilovku využil Shaun Furlong. Poslední slovo v první půli ale měli nakonec Češi. Václav Krudenc předvedl drzý trik ala Granlund a vstřelil, jak se později ukázalo, vítěznou branku zápasu.

Ve druhé půli Kanaďané přidali na útočnosti a agresivitě. Za Brabcem zvonila tyč a Češi už neměli tak často puk na hokejce ani si nevytvářeli tolik šancí. Na 2:5 snížil svou druhou brankou Shaun Furlong.

Národní tým měl zdánlivě celé utkání pod kontrolou. Jeho převaha nebyla sice už tolik viditelná, ale za stavu 5:2 Brabec příliš práce neměl, i když soupeř výrazně častěji pronikal před českou bránu.

Jenže po nevyužité české přesilovce se dvěma slepenými brankami severoamerický soupeř dostal na dostřel, postaral se o ně během 44 sekund David Hammond. Trenérský tým zareagoval na situaci oddechovým časem. Kanaďané byli na koni, a i když Češi viditelně přepnuli na vyšší obrátky, ve vzduchu stále visela hrozba vyrovnání.

Poslední dvě minuty sehráli Kanaďané v powerplay a obrana s Brabcem byla v permanenci. V poslední minutě se ještě nechal vyloučit Šimo, ale český tým Kanadu ubránil a raduje se z vítězství ve skupině.


Kanada – Česko 4:5 (1:5)

Branky: 16. Furlong (Hammond), 26. Furlong (Hammond), 34. Hammond (Evans), 35. Hammond – 5. Loskot (Šimo), 5. Chamrád, 10. Bernad (J. Cik), 14. Šimo (Šebek), 19. Krudenc

Sestavy

Kanada: Servos (Cobb) – Carr, L'Heureux, Goodfellow, Herder, Vilio, Hammond, Furlong, Mendelsohn, Garb, Corbeil, Virtanen, Oosterveld, Rhodes.

Česko: Brabec (Langer) – Chamrád, Gremlica, J. Cik, Strýček “C”, Bernad, Sem, Krudenc, Šimo, Šebek, Fiala, L. Cik, Loskot, Přibyl, Drobný

Vyloučení: 3:2. Využití: 1:2.


Ohlasy trenéra Martina Mecery po vítězství nad Kanadou


Ohlasy kanadského trenéra Benjamina Franka po utkání Kanada – Česko