Čeští junioři nezaváhali ani s Novým Zélandem, poprvé na turnaji inkasovali

Čeští junioři nezaváhali ani s Novým Zélandem, poprvé na turnaji inkasovali

Český juniorský tým se dokázal dobře vypořádat s náročným program a zvládl i druhé utkání úvodního dne MS v Nankingu. Po první polovině vedli Češi 2:0 a brzy si vypracovali bezpečný náskok, který dotáhli až do úspěšné závěrečné sirény. Ač se Novému Zélandu podařilo překonat Krále, český tým je po odehraných dvou utkáních stoprocentní.

Stejně jako v prvním utkáním s Austrálií se Češi prosadili v 10. minutě. Tomáš Novotný se protáhl po pravé straně, vypálil a našel skulinu ve výstroji Forbese. Zvýšit mohl Zdráhal z podobné pozice od pravého mantinelu, jenže tentokrát novozélandský brankář vytáhl kotouč na břevno.

Největší příležitost na srovnání měli hráči Nového Zélandu v 18. minutě, jenže Turia nenašel prostor ve výstroji Krále a s dorážkou neuspěl ani Lovell. Promarněnou šanci soupeře dokázali Češi využít. Martínek nahodil kotouč před branku, kde ji šikovně tečoval Jan Kvapil, aby zvýšil na rozdíl dvou branek.

Ihned z první akce druhé poloviny český tým udeřil potřetí. Viktor Martínek se po signálu dostal k bezprostřednímu zakončení, kde nezaváhal a střelou o tyč rozvlnil síť. Na Martínkovu trefu následně navázal Robin Netušil, jenž se prosadil z brankoviště a zanedlouho přidal další gól v početní výhodě, kdy po české kombinaci střelou bez přípravy propálil Forbese.

Tři rychlé branky donutili Nový Zéland k oddechovému času a změně v brankovišti. Jenže český tým využil i další přesilovou hru. Jan Mikulec si vybruslil do volného prostoru a střelou nad lapačku překonal Paveliche. Netrvalo dlouho a Češi opět udeřili, když vypálil Tomáš Zdráhal. Blízko snížení byl Vesper, jenže ani on si na Krále nepřišel, když český brankář soupeřovo zakončení vyrazil na tyč.

Po vyloučení Mikulce dostali All Blacks k dispozici přesilovou hru. Ač Král zlikvidoval množství střel, na skrytý pokus Johnnieho Andrews-Nye už nedosáhl. V samotném závěru ještě zazvonila tyč české branky, ale stav už zůstal nezměněn. Češi zvládli i druhé utkání šampionátu, Nový Zéland porazili 7:1.

Pavel Würtherle (trenér): "Utkání bylo podobné rannímu s Austrálií. Nový Zéland nás jen maličko překvapil, protože víc bruslil. My jsme začali trošičku ladněji, ale časem jsme začali více střílet a začaly padat branky. Byla to jen otázka střelby."

Nový Zéland – Česko 1:7 (0:2)

Branky: 38. Andrews-Nye (Turia) – 10. Novotný (Petrus), 18. Kvapil (Martínek), 21. Martínek (Kvapil), 26. Netušil (Martínek), 28. Netušil (Dětský), 33. Mikulec, 34. Zdráhal (Galetka).

Sestavy:

Nový Zéland: Forbes (28. Pavelich) – Dobbs, Turia, Ekland, Hawthorne, Vesper, Lovell, Barakat, Andrews-Nye, Stove, Nelson.

Česko: Král – Netušil, Martínek, Dětský, Kvapil – Marek, Mikulec, Budil, Petrus – Jarý, Galetka, Zdráhal, Novotný.

Vyloučení: 4:1. Využití: 1:2.