Češi podlehli USA 2:3. O pořadí ve skupině rozhodne zápas Kanady

Češi podlehli USA 2:3. O pořadí ve skupině rozhodne zápas Kanady

Česká republika prohrála v posledním zápase skupiny A na Světových hrách se Spojenými státy americkými 2:3. Zápas měli Češi dobře rozjetý, ale ztratili jej v jeho koncovce. Pořadí ve skupině tak tento výsledek výrazně zamotal. O postupujících rozhodne až večerní zápas Kanady s Polskem.

Mělo se hrát už jen o první příčku, namísto toho celá skupina A dostala pekělně dramatický vývoj. Česká republika totiž v zápase Spojenými státy ztratila dobře rozehranou partii, která je nakonec stála kýžený potřebný bod. Nyní musí Češi čekat na zápas Kanady, v němž je nutné, aby Polsko vstřelilo minimálně jednu branku. Pravidla FIRS jsou v tomto velmi specifická. Rozhoduje počet obdržených branek, a to však pouze v rovnosti dvou týmů v počtu bodů, což by v případě, že Kanada gól nedostane, výrazně situaci zkomplikovalo.

Zápas přitom čeští hráči začali dobře. Po pěti minutách se totiž česká střídačka mohla poprvé radovat, skvělou individuální akcí se blýskl MIKULÁŠ ZBOŘIL, kterou zakončil střelou zápěstím - 1:0. První poločas byl vyrovnaný, Česká republika však měla opticky navrch. Po sérii šancí na obou stranách přišlo vyrovnání. O americkou trefu se postaral Brandon Hawkins - 1:1.

Hned po vstřeleném gólu měli Američané další obrovskou příležitost. Ta gólem neskončila a potvrdilo se známé pravidlo "Nedáš, dostaneš". Na opačné straně se hned z protiútoku prosadil Patrik Šebek - 2:1.

Následně se hra opět přelévala z jedné strany na druhou, krátce po poločasové přestávce měli čeští reprezentanti sérii několika neproměněných šancí. Nejprve Bernad neproměnil samostatný únik, poté Šebek netrefil poloodkrytou branku a tváří v tvář americkému McCollumovi neuspěl ani Martin Fiala.

Zdálo se, že Češi jsou opticky lepším týmem a mají více ze hry, v pětatřicáté minutě však přišlo vyrovnání. Dyle Novak se trefil z přesilovky z bezprostřední blízkosti - 2:2. V čase 37:54 pak přišla další americká trefa, Dustin Roux obkroužil českou svatyni a zasunul puk za Brabce, který se nestihl přesunout - 2:3. Češi pak ještě zkoušeli vyrovnat ze závěrečného tlaku, ale to se jim nepovedlo.

Česko – USA 2:3
Branky: 6. Zbořil (Rubeš), 14. Šebek – 14. Hawkins, 35. Novak (Krogman), 38. Roux
Sestavy:
Česko: Brabec (Langer) – Cik, Zbořil, Strýček, Šebek, Malý, Roupec – Bernad, Přibyl, Šimo, Fiala, Rubeš, Loskot. Trenér: Tvrzník.
USA: McCollum (Hardin) – Gonzalez, Faught, Mosenson, Bruce, Krogman, Sarvak – Cripps, Kendall, Roux, Gsell, Novak, Hawkins. Trenér: Prime.
Vyloučení: 3:5.

Martin Tvrzník (Česká republika):
„Zápas se mi nehodnotí příliš dobře. Potřebovali jsme bodovat, což se nám nepovedlo. Myslím si ale, že kluci odvedli dobrý výkon, byli svázaní hodně taktikou, což přispělo k nervozitě. Věděli jsme o co nám jde, první poločas se vyvedl nám, druhá půle zase vyšla USA. Teď musíme čekat, co předvede Polsko.“