Bravo! Junioři otočili duel proti houževnatým Italům a radují se z titulu mistrů Evropy

Bravo! Junioři otočili duel proti houževnatým Italům a radují se z titulu mistrů Evropy

Boskovice – Čeští in-line hokejisté do 18 let jsou novými mistry Evropy! Na domácím turnaji v Boskovicích ani jednou neokusili hořkost porážky a dokráčeli si zaslouženě pro zlato. V napínavém finále plném fantastického hokeje sice s Italy prohrávali, avšak čtyřmi branky v řadě zlomili utkání na svou stranu. Po závěrečném hvizdem vypukla na beznadějně zaplněném stadiónu velká euforie doprovázená již tradičně se radujícím kolečkem novopečených mistrů. Češi to dokázali!

Už před úvodním buly bylo jasné, že boskovický turnaj čeká jede z vrcholů celého turnaje. Ve skupině Češi svého soupeře z Apeninského poloostrova porazili 3:0, ovšem nyní na ně čekal se stejným soupeře úplně nový zápase. Před hojně zaplněnými tribunami začali aktivní hrou Češi, na nichž však byla v rozhodujícím utkání turnaje znát mírná nervozita. Hned v první minutě mohl otevřít skóre duelu kapitán Plášek, který ale z prostoru v mezikruží pouze vyprášil beton brankáře Zanardiho. Na druhé straně mohl otevřít skóre duelu Franconi, ovšem i Altrichter si připsal důležitý zákrok. Z nervozity pramenilo i první vyloučení, když na trestnou lavici usedl Pavlas. Italové přesilovku dokázali hodnotit na jejím konci. Campulla parádní křižnou přihrávkou našel na kruhu volného Eliu Caloreho a ten se trefil po zemi přesně!

Češi poté měli herně i střelecky navrch, ale dlouho se jim nedařilo najít recept na skvěle chytajícího Zanardiho. Ten vychytal jak Pláška s Kadlicem, tak i u pravé tyče volného Kvapila. Až minutu a půl před koncem první půle dokázali domácí odčarovat jeho kouzlo a poprvé v duelu rozjásat zaplněné tribuny. Filip Novák si vzal u své branky, kolem tří soupeřů projel po pravé straně až k brance, a z těžkého úhlu překvapil mírně nekoncentrovaného Zanardiho střelou nad lapačku, jež propadla za brankovou čáru. Tlak Čechů poté roste, ovšem je od další branky oddělila poločasová přestávka.

Do druhého poločasu vstoupili domácí reprezentanti pravou nohou, a to ve velké stylu. Parádní akci předvedl český kapitán Karel Plášek, který si vzal kotouč na polovině hřiště, po pravém mantinelu projel kolem dvou obránců až před branku, kde svou luxusní akci zakončil kličkou do forhendu a zasunutím kotouče pod beton brankáře Itálie překlopil mističky vah na stranu Čechů. Druhá branka domácí výběr nakopla a rázem začal diktovat tempo. Jasnější obrázek celému výsledku dala akce Jana Kvapila, který ve středu hřiště vypíchl puk bránícímu hráči, ujel sám na branku a jednoduchou střelou zakončil nad rameno brankáře.

Utkání se poté mírně vyostřilo na ledě bylo vidět několik potyček, které rezultovaly ve vyloučení, nicméně žádné vážnější šance se ani jeden výběr nedočkal. Až osm minut před koncem Indrák vypálil, jeho pokus se po bloku příhodně odrazil před volného Vojtěcha Kadlice, který už měl snadnou úlohu před brankou. Italové se i nadále snažili s výsledkem něco udělat, místy hráli až za hranicí faulů. V závěru mohl snížit v přesilovce Ghiglione, jehož šance však jakoby popsala obrázek zápasu a Altrichter jeho šanci zlikvidoval na čáře ve stylu Dominika Haška. Po závěrečné siréně vypukla na hřišti i v ochozech obrovská radost, Češi jsou novými mistry Evropy do 18 let!