Češi ani ve druhém zápase na ME neinkasovali, Britům nasázeli třináct branek!

Češi ani ve druhém zápase na ME neinkasovali, Britům nasázeli třináct branek!

Boskovice – Kdo si našel ve čtvrtek večer cestu na Zimní stadion v Boskovicích, rozhodně nemohl litovat. Po zahajovacím ceremoniálu Mistrovství Evropy v in-line hokeji předvedli velké galapředstavení naši reprezentanti do 18 let, kteří soupeři z Velké Británie nasázeli třináct branek, a navíc ani ve druhém utkání na šampionátu neokusili hořkost inkasovaného gólu.

Češi měli do utkání, do nějž vstupovali jako velký favorit, raketový vstup, když se v úvodní minutě prosadili hned dvakrát. Už po čtrnácti vteřinách Indrák vyslal dopředu Matěje Pröschla, jenž zakončil svůj únik přesnou střelu k tyči. Na konci první minuty navíc ujel po pravé strany Kvapil, ze své hole narýsoval povedenou křižnou přihrávku na Tomáše Müllera a ten se před poloodkrytou brankou nemýlil. Tlak Čechů neutichal a brzy přišla také třetí trefa z jejich strany. Lašák pro změnu z levého křídla našel v mezikruží Petra Pavlase a ten přes clonícího obránce zamířil nad lapačku gólmana Britů. Za necelou minutu se dočkal své trefy také kapitán týmu Karel Plášek, který se kličkou zbavil dvou hráčů, ze středu poslal kotouč doprava Indrákovi, jenž mu z jedničky pas nezištně vrátil a Plášek bez problému zakončil.

Gólostroj se rozjel naplno. Petrus zleva našel prudkou přihrávkou Jana Kvapila, před nímž se otevřel prostor ke střele zápěstím a český forvard rychlým švihem zamířil přesně pod břevno branky ostrovního celku. Půltucet branek na konto českého celku zaokrouhlil opět Karel Plášek, jehož vyslal do jízdy Kadlic, a český kapitán z prostoru brankoviště nasměroval puk ke vzdálenější tyči. Ještě před polovinu úvodní dvacetiminutovky přišla sedmá trefa, a to po akci Nováka, který předal kotouč Janu Kvapilovi, ten se zbavil všech čtyř soupeřů a svou parádní sóloakci zakončil povedeným bekhendovým blafákem. Ve třinácté minutě se Karel Plášek dočkal hattricku. Opět jej na levé straně vyslal kupředu Kadlic a hbitý útočník se umně protáhl před gólmana soupeře, a zakončil po zemi přesně mezi jeho betony. Do konce úvodní části stihli Češi za mohutného tlaku a po několika neproměněných šancích přidat ještě jeden zásah. Lašák žabkou mezi dvěma beky uvolnil Štěpána Turka, jenž se vydal do úniku a střelou k tyči rozvlnil síť.

I druhý poločas začali Češi skvěle a hned po minutě zaokrouhlili svůj gólový přísun na desítku. Plášek se po hattricku ukázal i jako správný asistent, když našel prudkou křižnou přihrávkou Matěje Pröschla, jenž před prázdnou brankou nezaváhal. Za tři minuty navíc český reprezentační výběr načal i druhou desítku branek, když Lašák opět povedenou přihrávkou z levé strany našel Štěpána Turka, který si najel před branku a zde jednoduše protečoval střílený pas svého spoluhráče nad beton brankáře. Minut nato se k další přesné přihrávce dostal Vojtěch Kadlic, jenž doposud čekal na gól v zápase, ale v šestadvacáté minutě se již své trefy dočkal – z mezikruží pálil přesně k tyči. Přesně sekundu před polovinou druhého poločasu předvedli Češi nejhezčí akci celého duelu, kterou načal Karel Plášek. Hokejista brněnské Komety rozdal puk doprava, poté se po sérii dvou přihrávek z první dostal kotouč k Indrákovi, jenž z první celou akci skvěle vyšperkoval právě na rozjetého Pláška a český kapitán parádní souhru korunoval trefou do úplně prázdné branky. Svou šanci měli při oslabení také Britové, když ujel Jepson, ale brankář domácí reprezentace jej ve velké možnosti vychytal a nakonec ustrážil čisté konto. Češi do konce duelu další trefu nepřidali, to je však mrzet vůbec nemuselo.

Ohlasy po zápase:

Patrik Škandera, vedoucí týmu: "Kluci dodržovali to, co měli, stejně jako v utkání proti Švýcarsku. Chtěli jsme si vyzkoušet soupeře, kterého jsme na turnaji neměli. Dnešek byl od toho, abychom udrželi tempo a standard hry. Kluci v dnešním zápase dodrželi, to co mohli. "