To byla jízda! Češi otočili zápas proti Kanadě z 0:2 na 8:2!

To byla jízda! Češi otočili zápas proti Kanadě z 0:2 na 8:2!

Češi předvedli ve čtvrtfinále šampionátu výborný výkon a Kanadu porazili 8:2. I přesto, že výběr Javorových listů vedl 2:0, svěřenci trenéra Brože potřetí na turnaji zvrátili nepříznivý stav a dokráčeli k jasné výhře.

Česko - Kanada 8:2 (0:1, 3:1, 1:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 14. Kubica (Strnad), 18. Kubica (Kameš), 24. Černoch (Zbořil), 35. Bernad (Ferenc), 41. Černoch (Zbořil), 42. Kafka (Petružálek, Šebek), 44. Petružálek (Kafka, Šebek), 48. Zahradníček – 12. Furlong (Foote, Henderson), 13. Baumgartner (Bulmer, Henderson). Rozhodčí: Vikman (FIN), Wagström (SWE). Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Průběh utkání: 0:2, 8:2.

Sestava Česka: Frodl (Huf) – Strýček, Šebek, Kafka, Petružálek – Kameš, Zahradníček, Kubica, Strnad – Ferenc, Zbořil, D. Bernad, Černoch – Kverka

Sestava Kanady: Leggat (Town) – Henderson, Baumgartner, Rauckman, Bulmer – Vilio, Steger, Woods, Hammond – Isaacs, Higson, Foote, Furlong – J. Renouf, N. Renouf

Utkání od samotného začátku nabídlo atraktivní podívanou. V páté minutě nalezl Šebek křižným pasem Kafku, jemuž musel vystavit stopku lapačkou až Leggat. O pár chvil později zahrozil také výběr Javorových listů, Rauckman obdržel pas za obranu a unikal tváří v tvář Frodlovi. Puk mu v kritickém momentu při bekhendové kličce ale sjel z hole. I přesto Kanaďané ještě do konce první čtvrtiny skórovali, Shaun Furlong zůstal na několik chvil osamocený mezi kruhy a po přesné přihrávce poslal kotouč neomylně k levé tyči.

Hned po přestávce navíc hokejisté v červených dresech přidali gól s pořadovým číslem dva. Rychlý brejk vyřešil ideálně Brendan Baumgartner, na jehož střelu si sice maskovaný muž sáhl, nicméně zastavit ji nedokázal. Zanedlouho Češi kontrovali, Strnad uvolnil Zdeňka Kubicu a ten poprvé vyzrál svižnou ranou na Leggata. Vyrovnat mohl záhy Šebek, netrefil však poloodkrytou branku z velmi slibné střelecké pozice. V osmnácté minutě se na druhé straně kluziště dostal do šance Foote a jeho dělovku muselo zastavit až břevno.

Následně Češi zahrávali přesilovou hru. Po rychlé kombinaci pálil Zdeněk Kubica a úspěšně, bylo vyrovnáno. To národnímu výběru nestačilo, soupeře přehrával a i když dvakrát Šebek svou příležitost nezužitkoval, pouhou vteřinu před koncem třetiny dojel svou odraženou střelu od mantinelu Jiří Černoch a převrhl misky vah na stranu svěřenců trenéra Brože. Stejný hráč mohl na začátku třetí dvanáctiminutovky využít své rychlosti a úspěšně bekhendem zakončit svůj únik, Leggat potvrdil svou výbornou formu a zasáhl včas.

Zanedlouho předvedlo parádní kombinaci trio Strýček - Kafka - Šebek. Poslednímu jmenovanému střela příliš nesedla, i tak měl ale maskovaný muž plné ruce práce, aby kotouč nepustil za svá záda. Pak to ale přišlo, David Bernad si po pravé straně vybruslil až za půlící čáru a povedenou ranou nedal Leggatovi šanci na zásah. Vzápětí Petružálek orazítkoval z předbrankového prostoru spodní stranu břevna, od kterého se kotouč odrazil na brankovou čáru a mimo nebezpečné území.

V závěrečném dějství šel očekávat velký tlak Kanady. Baumgartner ve velké šanci napálil tyč a vzápětí ujel defenzivě Jiří Černoch, který si se vzniklou šancí poradil nejlépe, jak mohl. Netrvalo dlouho a rozhození Kanaďané inkasovali znovu. Po rozebrání obrany soupeře dorazil kotouč do úplně odkryté branky Petr Kafka. Hokejistům v červených dresech nezbylo nic jiného než risk, do brejku se tak dostala elitní česká pětka a Jakub Petružálek si zkušeně vychutnal Leggata pokusem z ostrého úhlu. V samotném závěru ještě doupravil skóre ranou do odkryté branky Jakub Zahradníček. Česko porazilo Kanadu vysoko 8:2.

Luděk Brož (trenér českého národního mužstva): „Je jedno jakým způsobem jsme vyhráli, ale důležité je, že jsme postoupili. Na začátku jsme neproměňovali šance, pak se to zlepšilo a vidět je to i na výsledku. Pro hráče bylo lepší, že konečně běžela klimatizace, ale žádnou výhodu bych v tom neviděl. Pro oba týmy je to stejné. V semifinále nás nejspíš čekají Američané, pro nás to ale bude pouze další zápas na mistrovství a věřím, že můžeme zvládnout."