Důležitá výhra před čtvrtfinále, Češi udolali Německo

Důležitá výhra před čtvrtfinále, Češi udolali Německo

Základní skupiny během třetího hracího dne nabídly poslední zápasy, během kterých se určovala postavení jednotlivých týmů. Česká reprezentace nastoupila k duelu s Německem, se kterým se o výsledek přetahovala až do konce. Nakonec ale potvrdila svoji sílu a těsný dvoubrankový náskok v závěru udržela.

Němcko – Česká republika 4:6 (1:2, 1:0, 1:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 7. Krzizok (Tölzer, Jiřík), 16. Tölzer (Jiřík), 29. Jeske (Brazda Tob., Lachner), 44. Dueck (Tölzer, Krzizok) – 2. Kubica (Černoch, Kameš), 9. Kubica (Kameš), 33. Strnad (Kameš, Zahradníček), 40. Kafka (Petružálek, Strýček), 44. Strnad (Zahradníček), 47. Kafka (Petružálek). Rozhodčí: Fridrich, Jakubec. Vyloučení: 5:2. Využití: 0:2. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:5, 4:5, 4:6.

Sestava Německa: Martinovič (Filimonow) – Dueck, Tölzer, Jiřík, Krzizok – Brazda Tob., Poetzel, Brazda Tim, Preibisch – Gomow, Jeske, Lachner, Deubler – Schiessl, Toth.

Sestava Česka: Huf (Frodl) – Strýček, Bernad, Kafka, Petružálek – Kameš, Zahradníček, Kubica, Strnad – Ferenc, Zbořil, Černoch, Kverka.

V posledním vystoupení v základní části narazil český výběr na Němce, kteří dokázali potrápit Finy i Švédy. Utkání začalo velmi zostra, už po minutě hry totiž měli Češi přesilovou hru, kterou nakonec zvládli i využít. Kotouč putoval rychle od Kameše k Černochovi, který si všiml volného Zdeňka Kubicy, jehož pohotový pokus prolétl kolem překvapeného brankáře a skončil až v síti.

O chvilku později měl Kubica další velkou příležitost, jenže tentokrát byl Martinovič pozorný a se štěstím kotouč udržel ve výstroji. Následně se však do protiútoku dostali Němci, kdy Daniel Krzizok využil prostoru na středu hřiště, kam si nabruslil, a ranou nad pravý Hufův beton srovnal skóre.

Ještě v první periodě se národní tým vydal do útoku a po jedné z rychlých akcí se radoval z vedení. Zdeněk Kubica vypálil zpoza obránce, a přestože Martinovič zasáhl ramenem, kotouč nakonec doskákal za brankovou čáru.

Obrat Němců české hráče nepoznamenal

Navýšit vedení českého týmu mohli v úvodu druhé dvacetiminutovky hned dva hráči, po skvělé práci ale Petružálek minul zcela odkrytou klec. Následně se ale ještě dostal k puku a předložil ho Strýčkovi, který nikým nechráněný zamířil, jenže pouze rozezvučel tyčku.

Potvrdilo se tak pravidlo nedáš dostaneš. Německo totiž otočilo hru a dočkalo se znovu vyrovnání. Steffen Tölzer nikomu nepůjčil puk, lehce si nabruslil až před Hufa, kterého překonal po precizně provedené kličce do bekhendu. Stejný hráč se mohl radovat i o chvilku později, když v přesilové hře pálil z mezikruží, tentokrát ale mířil do břevna.

Podobně si vedl na druhé straně i Kafka, který se zbavil obránce a následně orazítkoval tyčku. Po polovině duelu tak ani jedno z mužstev nebylo blíže k vítězství. To se změnilo v 29. minutě, kdy Mathias Jeske vyslal nenápadný pokus, který dolétl až do levého horního rohu. Německo tedy poprvé v utkání vedlo, což se ovšem zanedlouho změnilo.

Větší bojovnost přinesla klíčové vedení

Početní výhodu po vyloučení Lachnera sice ještě Češi nevyužili, pokračovali ale v tlaku, po kterém už se trefili. Jakub Strnad dlouho váhal se zakončením, nakonec vypálil nechytatelně ke vzdálenější tyči. V poslední minutě třetí čtvrtiny mohlo být zase vše úplně jinak. Česká obrana zapomněla na Tölzera, který samostatný únik zakončil skvěle provedenou kličkou do bekhendu, jenže Huf předvedl perfektní zákrok, díky kterému udržel nerozhodný výsledek.

Obrovskou šanci neproměnil na druhé straně hřiště ani Zbořil, kterému naservíroval kotouč před odkrytou branku Kafka. Kapitán českého týmu se opřel do kotouče, ale puk příliš zvedl, a tak svatyni soupeře v ponechané výhodě o kousek přestřelil. Následovala menší potyčka po několika ostřejších zákrocích německých hráčů, kterou rozhodčí vyřešili po jednom trestu na obou stranách.

Přesilová hra nabídla dvě velké šance, kdy k hattricku byl velmi blízko Kubica, po křižné přihrávce však pálil jen do přesouvajícího se Martinoviče. Češi zůstali na puku a Petr Kafka obvykle hrající dále od branky si sjel až na hranici brankoviště, kam mu poslal kotouč Petružálek a střelec českého týmu jen nastavil hokejku, kterou usměrnil puk mezi betony brankáře.

Závěr zápasu si už Češi pohlídali

Necelých pět minut před koncem duelu se mezi dvěma obránci prosmýkl Jakub Strnad, a přestože byl podražený, dokázal v pádu ještě klepnout do kotouče, který tak zamířil do protipohybu Martinoviče, který už nestihl zasáhnout. Rozhodnuto však stále ještě nebylo, ani ne o minutu později se totiž Německo dostalo do protiútoku. Tölzer zavezl puk až za branku a zpětnou přihrávkou našel volného Alexandera Duecka, jehož povedená rána zamířila pod břevno.

Němci na nic nečekali a už dvě a půl minuty před koncem odvolali gólmana. Hru bez brankáře ale nezvládli, když si nedokázali ani pořádně přihrát. Odražený kotouč se tak dostal k Petružálkovi, který v přečíslení na prázdnou klec ještě nahrál Petru Kafkovi, a ten pojistil české vítězství.