Češi přehráli Kanadu a berou bronz. Pelech daruje medaili synovi

Češi přehráli Kanadu a berou bronz. Pelech daruje medaili synovi

Bez medaile nezůstanou. Čeští inline hokejisté zvítězili na mistrovství světa v Itálii v kategorii nad 45 let nad Kanadou 6:3 a domů se nebudou vracet s prázdnou. Podruhé na turnaji porazili severoamerického soupeře. Dvěma góly nastartoval český celek Dušan Pelech. V závěru jistil výhru národního týmu jako správný kapitán Martin Mecera.

Hořké zklamání museli skousnout čeští inline hokejisté po prohře se Slovenskem, když padli v poslední vteřině prodloužení. Přes noc se ale dostali chmurné myšlenky z hlav a stejně jako v základní skupině si spravili chuť proti Kanadě. Dvěma góly nastartoval národní tým k bronzovým medailím Dušan Pelech, který spíše patřil mezi sporadické střelce na turnaji. „Prozatímní výkony neodpovídaly mým schopnostem a docela dobře jsem se vyspal. Veškerá bolest šla stranou. Chtěl jsem hrát pro mančaft, protože jsem se objevil po dlouhé době mezi správnou partou hráčů,“ okomentoval vlastní výkony Pelech.

Jeho druhý gól vystrnadil z branky kanadskou dvojku Ricka Nightingalea, který vydržel v zápase necelých čtrnáct minut. „Dostal ode mě gól k tyči. Vyražená střela, kterou jsem doklepl. Asi jsem ho naštval, tak šel střídat,“ žertoval s úlevou Pelech. Český tým ale v závěrečném vystoupení na turnaji dostal soupeře zpět do zápasu vlastní nedisciplinovaností a bylo zaděláno na drama. „Podobné černé myšlenky jsem měl v semifinálovém zápase,“ přiznal se 46letý obránce z Prahy. „Kanaďané nejsou nikdy odevzdaní. Bál jsem se, abychom nešli zbytečně opět do oslabení,“ dodal vzápětí.

Dárek pro ratolest

Prakticky z protiútoku ale vrátil českému týmu vedení Suhrada po akci Jindráka. Reprezentanti Kanady poté začali faulovat, čímž uklidnili české hráče v závěru zápasu. Po přihrávce Mecery ujistil spoluhráče Roman Kala a kapitán národního týmu poté dokonal bronzovou radost gólem do prázdné brány a na hřišti mohla propuknout česká radost.

Zlato z loňského roku sice inline hokejisté neobhájili, domů ale nepojedou z prázdnou. „Strašně moc jsem chtěl synovi přivézt medaili, a to se naštěstí podařilo. Má pro mě obrovskou cenu. Sedm let mě chlapi zvali mezi sebe. Bohužel mi to nevycházelo kvůli práci. Letos jsem si však čas udělal a zaplať pánbůh, že cinkla medaile,“ okomentoval dojatě šťastnou tečku za turnajem Pelech. 

Česko – Kanada 6:3 (3:2, 3:1)

Branky a nahrávky: 3. Pelech (Kolínský), 4. Würtherle (Stehlík), 14. Pelech (Kolínský), 35. Suhrada (Jindrák), 39. Kala (Mecera), 40. Mecera – 8. Peacock, 14. Dreyson (Tchahcer), 34. Vilio. Vyloučení:  4:3. Využití: 1:1.