Hladký postup do semifinále. Češi přejeli Brity 10:0

Hladký postup do semifinále. Češi přejeli Brity 10:0

Klíčový duel šampionátu zvládli. Čeští inline hokejisté porazili ve čtvrtfinále mistrovtsví světa v Itálii v kategorii nad 45 let Velkou Británii 10:0 a zaznamenali hladký postup mezi nejlepší čtyři týmy turnaje. Jasno bylo už po prvním poločase, kdy národní tým vsítil sedm branek. Hattrickem se blýskli Roman Kala a Dušan Vápeník, kterým sekundoval se dvěma zásahy Karel Gudera.

Po posledním zápase v základní skupině s Francií smutně hlesl na hotelu, že ještě nevstřelil gól. Vše si ale vynahradil v klíčovém duelu šampionátu. Karel Gudera se proti Velké Británii prosadil a t hned dvakrát. Prolomil tak střeleckou smůlu. K ní mu pomohla i změna hole. „Vzal jsem si hokejku syna,“ žertoval po zápase. Britové působili po celý zápas pasivně a toho Češi využili. „Měli jsme dostatek prostoru před brankou. Dařilo se nám dávat si puky na hokejku a měli jsme dostatek prostoru,“ vysvětlil autor dvou branek.

Že se mu střelecky na turnaji zatím nedařilo, Guderu nějak zvlášť nesvazovalo. „Je to jedno, hlavně že člověk hraje s pocitem, když mužstvo vyhrává a dělá všechno proto, aby pomohl týmu,“ konstatoval jediný zástupce lovosického inline hokeje. České mužstvo si po celý zápas dělalo, co chtělo. Soupeř z Velké Británie působil pasivněji. „Měli z nás respekt a byli stažení. Vzhledem k tomu, jak hráli ve skupině, jsme je ale podcenit nemohli,“ vysvětloval Gudera.

Po obrátce zvlonili

Češi si tak jako první zajistili postup mezi nejlepší čtyři celky turnaje a i s polovičním tempem ve druhém poločase si dokráčeli pro jasnou výhru. „Bylo by zbytečné, abychom se nějak honili. Zápas jsme měli pod kontrolou. Zbytečně bychom ztráceli síly, které by nám mohli scházet v semifinále,“ dodal Gudera, proč český národní tým po změně stran zvolnil. Poprvé se od začátku do branky postavil i David Kudělka, který ihned vychytal nulu a v počtu čistých kont srovnal kolegu a jedničku reprezentace Petra Hrachovinu.

Ještě v pátek večer čeká české inline hokejisty semifinále. Soupeřem jim bude buď Slovensko, nebo Francie. V případě vítězství našich východních sousedů by se tak mohla uskutečnit odplata za porážku ve skupně. „Motivace vrátit jim porážku ze základní skupiny je o to větší,“ reagoval ihned Gudera, který připustil, že s týmem už vědí, jak hrát na oba soupeře.

Česko – Velká Británie: 10:0 (7:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 3. Pelech, 6. Stehlík (Suhrada), 7. Gudera (Kala), 8. Vápeník (Ulrich), 16. Kala (Suhrada), 18. Kala (Kolínský), 18. Kala, 32. Gudera, 35. Vápeník (Suhrada), 39. Vápeník (Würtherle). Vyloučení: 1:0. Bez využití.