Češi po bezchybném výkonu porazili Kanadu a vykročili za druhým místem ve skupině

Češi po bezchybném výkonu porazili Kanadu a vykročili za druhým místem ve skupině

Poprvé v Bolzanu a hned s nulou. Češti inline hokejisté v kategorii Veterans se museli stěhovat z Merana do centra dění mistrovtství světa v Itálii a i lepší povrch přispěl k jednoznačné výhře a nejlepšímu výkonu na turnaji. Kanadu porazili 4:0 a udělali rázný krok ke konečnému druhému místu po základní skupině. Ve hře je však stále i první pozice.

Český tým sáhl ke změně v sestavě a překopal druhou a třetí formaci. Rošáda mezi formacemi zafungovala, což dokázala i trefa Suhrady o tyč, jenž byl jedním z hráčů, kterého se týkala změna lajn. Češi působili kompaktně a nedopouštěli se zbrklých chyb v obranné fázi jako v předešlých zápasech. Zodpovědně bránili dozadu, vycházeli ze zajištěné obrany a vyčkávali na brejky. „Hráli jsme koečně to, co jsme si řekli před zápasem. Výhra nad Kanadou nás znovu nakopne,“ tušil hned po zápase brankář Petr Hrachovina.

Hrachovina vychytal jako první z českých gólmanů čisté konto na turnaji a výkon spoluhráčů si pochvaloval. „Supr výkon dozadu, kluci mi pomohli. Paráda! Když takhle budeme pokračovat, můžeme uspět,“ řekla odhodlaně česká jednička. Sám se cítil dopoud nejlépe. Nešlo na něj ani tolik nebezpečných střel, avšak zůstaval stále v tempu. „Pro mě osobně to byl lepší zápas, než třeba se Slováky. Každý soupeř na turnaji je ale těžký. Tak, jak jsem chytal proti Kanadě, musím pracovat i nadále a co nejlépe pomoci týmu,“ objasnil 47letý gólman.

Nula je krásná, vítězství důležitější

Za svou kariéru sice už vychytal očetné množství zápasů bez obdržené branky. I tak si ale bezchybného cení, zvlášť v reprezentačním dresu. „Každá nula je krásná, důležitější jsou ale vítězství. Mě bude čisté konto stát sice pár euro do pokladny, ale jsem za něj rád a proti Kanadě si ho cením,“ popsal brankář Boskovic.

Jemu samotnému bylo nejhůř na konci prvního poločasu, kdy byli Kanaďané blízko vstřelení branky. Hrachovina všechny situace ale ustál. „Měli jsme tři slabší minuty a Kanaďani nás několikrát přečísleli,“ popsal náhlý zkrat Hrachovina. Jednou musel situaci zachraňovat na brankovišti tygřím skokem, následně si poradil i s brejkem Kennedyho, jenž na něj ujížděl sám. „Naštěstí mířil doprostřed, takže trefil mne. Tam jsme trochu zakolísali. Jinak jsme měli zápas plně pod kontrolou,“ dodal Hrachovina.

Jeho i celý tým čeká ještě ve večerních hodinách utkání s Francií, kde uzavřou základní skupinu. Navíc se stěhují zpět do Merana. „Francie bude neméně zdatný soupeř stejně jako Kanada či Slovensko. Zápas s ní bude opět o jedné chybě, která může rzhodnout,“ byl si vědom ihned po zápase český brankář.