Federální derby vyznělo lépe pro Slováky, vyučovali v efektivitě

Federální derby vyznělo lépe pro Slováky, vyučovali v efektivitě

Premiérové derby bývalých federálních států ovládli inline hokejisté Slovenska. Ti na mistrovství světa v Itálii předčili české reprezentanty především v efektivitě a porazili je 7:4. Češi se stejně jako proti Německu nevyvarovali početnému množství chyb v obranné fázi a tentokrát za ně krutě zaplatili.

Slováci měli sice v nohách dopolední vítězný zápas s Francií, kterou porazili vysoko 9:2. Únava v průběhu celého zápasu s Českem se ale na nich neprojevovala. Slovenská obrana byla po celý zápas kompaktní a Češi neustále hráli do plných. Pouze jednou dokázali využít zaváhání soupeře, když Resler s Ulrichem využili přečíslení dvou na gólmana. „Utekl nám začátek zápasu, do kterého jsme vstoupili strašně vlažně. Vůbec jsme nebojovali. Oni se dostali rychle do vedení a po našem vyrovnání vždy rychle odskočili,“ smutnil po zápase obránce Martin Mecera.

V dresu soupeře řádili předveším Latkoczy s Kotlárikem, kteří často zaměstnávali českou obranu a především nekompromisně trestali slovenské brejky. „Jediní dva hráči, kteří jsou pohybliví a my jsme jim nechal trestuhodně moc prostoru,“ vyčítal si po zápase Mecera. On sám měl v zápase několik nebezpečných šancí, využil ale jedinou v přesilové hře.

Poodcenění protivníka s ohledem na jeho zápasový program si český výběr nepřipuštěl. „K ničemu takovému nedošlo. Akorát jsme si říkali, že hrají s devíti hráči do pole a že na ně skočíme. Bohužel jsme se ale nedostali vůbec do tempa. Slováci hráli chytře a každou naší chybu potrestali,“ vysvětlil Mecera.

Facku bere pozitivně

Loni český tým neprohrál na turnaji ani jednou. Letos přišla porážka hned ve druhém zápase základní skupiny. Mecera si z ní ale příliš těžkou hlavu nedělá. „Jednou musela přijít a je lepší ji obdržet v základní části než ve čtvrtfinále,“ konstatoval s přehledem. „Dostali jsme facku a pro naší náturu se nám asi nic lepšího stát nemohlo. Tím neomlouvám porážku se Slováky. Měli jsme na to je porazit, ale oni byli chytřejší,“ dodal vzápětí.

Ani proti Slovensku se národní tým nevyvaroval velkým hrubkám v obraně. „Mančaft si teprve sedá. Všichni si na sebe zvykáme. Chyby vznikají z nesehranosti a musíme se z nich poučit a v příštích zápasech hrát lépe,“ neklesal na mysli Mecera.

Ačkoliv bývají deuly se Slováky ve všech sportech většinou vypjaté, v případě inline hokejistů se tak nečinilo a na hřišti moc emocí k vidění nebylo. „V těchle kategoriích dbáme na to, abychom měli kamarádské vztahy. Samozřejmě při zápase je to něco jiného. Před zápasem si spolu povídáme, zasmějeme se a po něm se zase obejmeme. Žádná rivalita mezi námi není,“ objasnil Mecera.