Night Birds letí do Final Four! Ve dvou těsných zápasech porazili Olomouc

Night Birds letí do Final Four! Ve dvou těsných zápasech porazili Olomouc

PŘEROV - Vypjatý úvodní duel zažili všichni, kdo dorazili na palubovku přerovských Night Birds. V boji o finálovou čtyřku, v němž svedli bitvu Night Birds Přerov a Tempish Olomouc, to byl dlouho velmi vyrovnaný zápas. De facto rozhodla až poslední čtvrina, v níž dvě branky vsítil Petr Školoud a zařídil tak domácímu Přerovu první bod za výhru 6:5. Ani druhý duel nebyl do poslední chvíle rozhodnutý. Před poslední částí měli domácí náskok dvou branek, který udrželi do konce zápasu a zvítězili 6:4. (Foto: Jan Gebauer)

Před začátkem prvního čtvrtinálového duelu se již dopředu tušila pořádná bitva moravských celků, které od sebe dělí malá vzdálenost na mapě. Duel začal lépe pro domácí Night Birds, kteří se dostali do dobré šance, kde Ditrich spálil tutovku. Vzápětí usedl na lavici hříšníků Korhoň, a šance pro domácí ke skórování se ještě zvýšila. Přesilová hra se domácím nezdařila. Největší šanci měl Petr Školoud, kterého famózním zákrokem vychytal Sedlář. Šestá minuta znamenala vedoucí trefu utkání v podání Lukáše Cika, který se dokázal prosadit po sólo akci zpoza branky. Odpověd si mohl přichystat Aleš Jergl, jeho pokus ovšem skončil pouze na tyči Sedlářovy branky. Zanedlouho se již povedlo domácím srovnat, když Zbořilovu nabídku dokonale využil osamocený Pavel Hanák. Úvodní čtvrtina tak skončila remízou 1:1. 

Hrálo se hodně aktivně, ale oba celky zároveň hrály dobře z obrany. Čtvrtinu číslo dvě vyhráli hosté, díky dvěma brankám Jakuba Čuříka, které byly opravdu jako přes kopírák. Ve třetí čtvrtině se zase karta obrátila a vítězství si připsali hráči domácího celku. To největší drama přišlo teprve v samotné závěrečné čtvrtině. Na hrací ploše jsme viděli několik pohledných kombinací a hlavně fantastické zákroky obou brankářů. Rozdílovou trefu vsítil v čase 43:04 Petr Školoud a domácí Night Birds již vedli o dva góly. Bleskově dokázal ještě snížit Jakub Čuřík, ale to již bylo ze strany Olomouce vše. V samotném závěru se vyhrotily emoce, které vzplály hlavně na straně olomouckého Vícha, jenž posléze vyfasoval dvě minuty a desetiminutový osobní trest k tomu. Přerovští inline hokejisté tedy šli do druhého duelu posilnění o těsnou výhru 6:5.

Ohlasy po prvním zápase:

Patrik Škandera (IHC Night Birds Přerov): „Ze začátku měli kluci trošku trému. Zápasy jsme se snažili mediálně podpořit, proto přišlo celkem dost lidí. Hráči se ale na utkání sami dobře připravili, za což jim děkuji, protože mi ušetřili spoustu práce. Že jsme tento zápas zvládli, bylo velice důležité. Mohli jsme tak do toho druhého jít s větším klidem."

Stanislav Cik (IHC Tempish Olomouc): „V utkání jsme měli velkou smůlu, dali jsme si dva vlastní góly a navíc soupeři tam spadlo téměř všechno a kotouče se k němu téměř pořád odrážely. Ani výborný výkon brankáře Sedláře nám bohužel nepomohl."

Do druhého čtvrtfinálového utkání o postup na závěrečný turnaj Final Four udělaly oba celky drobné změny. Do branky Přerova se místo Dohnala postavil mladíček Kocák a nutno dodat, že si po celou dobu utkání počínal více než velmi dobře. V dresu Olomouce chyběl Lukáš Duba, kterého nahradil Adolf.

I na druhé utkání dorazila slušná návštěva, která od začátku sledovala spíše taktickou, opatrnou bitvu, kdy se žádný z celků nechtěl dopustit vážnější chyby, která by nastartovala soupeře. Jednoduchou akci na jeden dotek předvedli Night Birds v desáté minutě, kdy se z první trefil za Sedlářova záda Michael Schejbal. Domácí hráči dlouho vedení neudrželi. Přesně za půl minuty sehráli taktéž hosté rychlou akci, kterou dokonal přesným zásahem Lubomír Korhoň. Vedení na stranu přerovských stáhl  v 18. minutě Aleš Jergl. Vzápětí přišla olomoucká odpověd opět z hokejky Lubomíra Korhoně - 2:2. Zlomovým bodem utkání by se dala označit třetí čtvrtina, kterou domácí borci vyhráli těsně 3:2 a jejich náskok byl stále o jednu branku. Jak Sedlář, tak i Kocák chytali skvěle a nebýt jejich několika parádních zákroků, skóré by bylo jistě vyšší. Snížit na rozdíl jediné trefy se ještě povedlo Davidu Roupcovi, který z hranice brankoviště překonal brankáře Night Birds.

Poslední čtvrtina tedy začínala těsným vedením Přerova, které mohl navýšit na rozdíl dvou branek Hanák. Jeho průnik společně se Školoudem dokázal rychlým zásahem holí zlikvidovat Dalibor Sedlář. V čase 40:07 si ještě protáhl střídání Ditrich, který na sebe natáhl protihráče, propracoval se až před brankáře Olomouce, kterého bekhendem s notnou dávkou štěstíčka dokázal překonat. Poté se ještě několikrát vylučovalo a hosté dokonce hráli power-play, tak jako v předchozím duelu, ale ani tentokrát ji nedokázali proměnit. Po závěrečné siréne vypukla v přerovské MEO Aréně obrovská radost, protože inline hokejisté Night Birds postoupili po dvou vyrovnaných zápasech čtvrtfinále s Olomoucí na závěrečný turnaj Final Four, který se odehraje v Chrudimi.

Ohlasy po druhém zápase:

Patrik Škandera (IHC Night Birds Přerov): „Hrálo se hlavně na jistotu, nikdo nechtěl udělat větší množství chyb, protože při vyrovnaném stavu by bylo prodloužení s náhlou smrtí. Jak už řekl trenér Olomouc, jejich TOP hráči byli různě na turnajích, ale soupeř bojoval. Jsme moc rádi, že se nám i druhý zápas podařilo zvládnout a postupujeme na Final Four. Hodně si toho ceníme."

Stanislav Cik (IHC Tempish Olomouc): „Chyběli nám čtyři hráči základní sestavy, což byl pro nás už problém. Fyzicky jsme to už nezvládali. Hrát dva zápasy v jeden den na tak málo hráčů, to je velice náročné. Kdyby se hrálo o týden později, tak už bychom byli kompletní. Opět nám skvěle zachytal brankář, ale bohužel to nestačilo."


Fotogalerie

Zobrazit fotografie