Rozhodly závěry zápasů, z postupu do čtvrtfinále se raduje Hradec Králové

Rozhodly závěry zápasů, z postupu do čtvrtfinále se raduje Hradec Králové

Souboj dvou sousedů v tabulce nabídl v obou osmifinálových zápasech vyrovnanou podívanou. Přestože to podle výsledků vypadá na celkem bezproblémová vítězství Hradce Králové, Východočeši oba duely ovládli až ve čtvrtých čtvrtinách. V prvním duelu bylo po šestatřiceti minutách skóre vyrovnané, ve druhém utkání dokonce vedl o gól Zlín. Královéhradečtí se ale nevzdali a oba zápasy dotáhli do vítězného konce, díky čemuž si zajistili postup mezi osm nejlepších.

Dlouho to vypadalo, že se v úvodním osmifinálovém souboji nebude skóre měnit v první čtvrtině. Oba týmy měly přesilové hry, ale ani jedna nebyla využita. Nakonec se přece jen domácím povedlo otevřít skóre. Třiadvacet vteřin před přestávkou zakončil přečíslení dvou proti jednomu přesnou ranou mezi betony přesouvajícího se brankáře David Hrazdira.

Následně měl dvě velké příležitosti Vyoral, vedení Zlína ale navýšit nedokázal. Svoji sílu tak ukázal Hradec Králové, který se ve 23. minutě dočkal srovnání. Kotouč se dostal k Tomáši Půlpánovi, a ten z blízka prostřelil Stojara. Přesně za tři minuty ujel obráncům Marek Voženílek a přesnou ranou otočil vývoj utkání.

Následně se ocitl sám před brankářem Werbik a snažil se mířit pod horní tyčku, jenže puk příliš podebral a branku přestřelil. Když se nepodařilo srovnat Werbikovi, zvládl to jeho spoluhráč. Jiří Karafiát vypálil z pravé strany, puk propadl Mahdalovi výstrojí a skončil až v síti.

Do konce třetí části se už nikomu i přes velké šance skórovat nepodařilo, a tak zbývalo posledních dvanáct minut, aby si jeden z týmů zajistil výhru před případným prodloužením. Poslední dějství se nakonec mnohem lépe vydařilo Hradci Králové. Ten se znovu ujal vedení v 39. minutě, kdy se mezi kruhy dostal Lukáš Nedvídek a povedenou ranou o břevno nedal brankáři šanci.

Velmi brzo byl v dobré střelecké pozici Werbik, jenže nemířil přesně, a připravil tak Zlín zřejmě o poslední možnost zdramatizovat první osmifinále. Z rychlého protiútoku totiž skóroval Aleš Půlpán a hosté poprvé v utkání vedli o dva góly. Náskok je výrazně povzbudil a o další minutu později mířil přesně i Jakub Novák.

Závěr duelu si už Hradec Králové pohlídal a postupně přidal ještě další branky. Po gólu Filipa Kuťáka sice následovala delší diskuze rozhodčích, po poradě ale přiřkli Východočechům čtyřbrankové vedení. Následně se trefil i Lukáš Novák a o vítězi už bylo jasno. Nezměnila na tom ani trefa Jaroslava Janeby, definitivní podobu výsledku určil necelé tři minuty před koncem Aleš Půlpán.

Oba celky pokračovaly ve vyrovnané hře i ve druhém zápase, jen skóre se začalo měnit výrazně dříve. Už ve 4. minutě se na pravé straně uvolnil Michal Gago a povedenou ranou poslal Zlín do vedení. Michalu Gagovi trvalo pouhých osmadvacet vteřin a prosadil se podruhé. Domácí útočník si sjel až před branku a se štěstím dostal kotouč až za brankovou čáru.

Ze snížení se hosté málem radovali jen o chvilku později, jenže překonaného Hufa zachránil na brankové čáře Kobylík. Následně se zlínskému brankáři povedlo zneškodnit i rychlou střelu Nedvídka, těsně před koncem první dvanáctiminutovky ale nezastavil Filipa Kuťáka a bylo to jen o gól.

Když se pak v 19. minutě prosadil Tomáš Pavlůsek, zdálo se, že druhý zápas zvládne Zlín mnohem lépe. Navíc byl blízko čtvrté trefě, jenže Holík ani nadvakrát nedokázal dotlačit kotouč za bezmocného Mahdala. Hra se následně vyrovnala a několik minut se hrálo bez větších šancích.

Postupem času získávali hosté převahu, za kterou byli odměněni. Po několika nepřesných pokusech se ujal ten z hole Tomáše Půlpána. Hradec Králové povzbuzen snížením zvýšil aktivitu, čehož využil Jakub Novák, který doklepl do sítě pokus Lukáše Nováka.

Z vyrovnání se však hosté neradovali příliš dlouho, necelých pět minut totiž stačilo Zlínu vrátit se do vedení. Nicolas Werbik přešel přes obránce, udělal kličku brankáři a s klidem zakončil do odkryté klece.

Do poslední části vstupovali tedy domácí s těsným náskokem, Hradec Králové však znovu ukázal, že závěry utkání mu jdou. Nejdříve skóroval po kličce do bekhendu Jakub Novák. Na svého spoluhráče o chvilku později navázal Radek Pilař a hosté byli rázem ve výhodě.

Šance na srovnání osmifinálové série zmenšilo vyloučení Petra Holíka, které sice Východočeši potrestat nedokázali, těsně po vypršení trestu ale mířil přesně Jakub Novák. Když o půl minuty později vypálil Filip Kuťák k tyči, o postupujícím do čtvrtfinále bylo jasno. "

Ohlasy po osmifinále:

Ivan Tomaštík (IHC Devils Zlín): "V základní části jsme Hradec Králové porazili, když jsme zápas zázračně otočili ze stavu 5:1. Dnes to bylo vyrovnané, ale nevyšla nám poslední čtvrtina v obou zápasech."

Zdeněk Karlík (ILHK Hradec Králové): "Potvrdilo se očekávání, že nás čekají dva těžké zápasy. Rozhodovalo se v obou zápasech až v poslední čtvrtině. Hrálo se o výsledek až do poslední chvilky."